Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Gazze'deki insani kriz ve soykırım suçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı'nın düzenlediği İnsan Hakları Eğitim Programı'nın açılışında konuşan Tunç, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 40 bin masum insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Bu ölümlerin yaklaşık 20 bininin çocuklardan oluştuğunu ve şehit edilenlerin yüzde 80'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu vurguladı. Tunç, "Bu olaylarda soykırım suçunun tüm unsurları gerçekleşmiş durumda," dedi. Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı davadan da bahseden Bakan Tunç, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) tedbir kararı almasına rağmen, bu kararın icra edilebilecek bir mekanizmasının bulunmadığını ifade etti.
Türkiye'deki Yargı Reformlarına Dair Açıklamalar
Tunç, Türkiye'deki yargı reformlarına dair de önemli bilgiler sundu. 2009 yılından bu yana yargı alanında gerçekleştirilen planlı reform sürecinin devam ettiğini belirtti. 4'üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hazırlık aşamasının sona ermek üzere olduğunu ve bu belgenin "Türkiye Yüzyılı'nın ilk belgesi" olacağını açıkladı. Ayrıca, İnsan Hakları Eylem Planı'nın üçüncü aşamasının da hazırlık sürecinde olduğunu ve Cumhurbaşkanı tarafından Ekim veya Aralık ayında kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.
AİHM İhlal Kararları ve Türkiye'nin Durumu
Bakan Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen ihlal kararlarına ilişkin de bilgi verdi. Son 10 yılda AİHM'de verilen toplam ihlal kararlarının oranı yüzde 1,52 iken, Türkiye'nin oranının yüzde 1,17 olduğunu belirtti. Tunç, Türkiye'nin ihlal oranının ortalamanın altında olduğunu, ancak dosya sayısının yüksek olması nedeniyle eleştiriler aldığını sözlerine ekledi.
Diğer Bakanların Sunumları
Bakan Tunç'un sunumunun ardından İçişleri Bakanı, Milli Eğitim Bakanı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı da kendi alanlarında sunumlar yapacak.