"Bakır işlemeciliğine aşık oldum"

ABD'li bakır işleme ustası Moon:- "Gaziantep'te bakır işlemeciliğine aşık oldum. İlk kez bakır işleme atölyesine girdiğimde gördüklerim hayatımı değiştirdi"- "Her bir parça üzerinde çalışmak adeta meditasyon gibi. Her bir işe kendinizi vermeniz, odaklanma

WASHINGTON (AA) - HAKAN ÇOPUR - Geleneksel Türk el sanatları arasında önemli yeri olan bakır işlemeciliğini öğrenmek için Gaziantep'te 10 hafta ustalardan ders alan ABD'li Martin Moon, "Bakır işlemeciliğine aşık oldum. İlk kez bakır işleme atölyesine girdiğimde gördüklerim hayatımı değiştirdi." dedi.

ABD'nin başkenti Washington'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altındaki Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan Türk Konseyinin (ATC) düzenlediği Türkiye-ABD İlişkilerine Dair 36. Yıllık Konferans kapsamında sergi açan Moon, bakır işlemeciliğine nasıl ilgi duyduğunu AA muhabirine anlattı.

Üniversitedeki bir program çerçevesinde Gaziantep’e ilk gittiğinde bakır işlemeciliği yapan ustalarla tanıştığını dile getiren Moon, “Bakır işlemeciliğine aşık oldum. İlk kez bir bakır işleme atölyesine girdiğimde gördüklerim hayatımı değiştirdi." şeklinde konuştu.

- Gaziantep'te bakır işlemeciliği eğitimi aldı

Moon, üniversiteden mezun olduktan sonra 2014 yılında bu kez kapsamlı eğitim almak üzere Gaziantep'in yolunu tuttuğunu söyledi.

Bakır işleme ustalarından 10 hafta boyunca ders aldığını belirten Moon, sergilerinde sunduğu tüm ürünleri geleneksel Türk el sanatları tekniklerini kullanarak yaptığını ifade etti. Farklı işlemeler ve teknikler için birkaç ustanın yanında çırak gibi çalıştığını kaydeden Moon, büyük bir memnuniyetle Gaziantep’te bu işi öğrendiğini aktardı.

- "Her bir parça üzerinde çalışmak adeta meditasyon gibidir"

Moon, elindeki her ürüne büyük itinayla yaklaştığını vurgulayarak, "Her bir parça üzerinde çalışmak adeta meditasyon gibidir. Her bir işe kendinizi vermeniz, odaklanmanız gerekiyor. Eğer bir anlığına bile konsantrasyonunuzu kaybederseniz küçük bir çizik deseni bozabilir." dedi.

Türkiye'deki eğitimin ardından son 3 yıldır ABD'de bakır işlemeciliği yaptığını dile getiren Moon, kısa bir süre önce ABD’nin en önemli müzelerinden Smithsonian'da sergisinin açıldığını ve bunun çok değerli bir şey olduğunu kaydetti.

- Amerikalıların ilgisi büyük

İşlenmiş bakır ürünlerinin birçok Amerikalı için oldukça yeni eserler olduğunu anlatan Moon, "Bir kez bakan bir daha bakıyor. İnsanlar, 'Bu muhteşem bir şey, herhalde 3 bin yaşında' gibi sözler söylüyor.” diye konuştu.

Moon, her yönüyle hayran olduğu bu zanaati ABD’de de yaygınlaştırmak için özellikle gençlere yönelik bazı kurslar açtığını ve bunu ABD'de daha da yaygınlaştırmak için çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

AA

Gündem Haberleri

Köfteci Yusuf 'Domuz Eti Yok' dedi, Bakanlık Listeye Ekledi
Köfteci Yusuf'tan Cevap Geldi
Cem Garipoğlu’nun kemikleri yeniden defnedildi
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Domuz Eti Skandalı Açıklaması
Dijital Dünyada 'İncel' Tehdidi: Nedir Bu İncel