"Balık stoklarının korunması için etkili balıkçılık yönetimi yapılmalı"

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karakulak: - "Balık stoklarının eski seviyelere tekrar gelebilmesi için mutlaka iyi bir balıkçılık yönetimi uygulanması gerekir. Denetimlerin yeterli olmamasından dolayı yasa dışı, kayıt dışı ve düzenlenmeyen

KASTAMONU (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak, denizlerdeki balık stoklarının korunması için etkili balıkçılık yönetiminin yapılması gerektiğini bildirdi.

Karakulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'dan itibaren uluslararası komisyonların balık stoklarını korumaya yönelik önlemler almaya başladığını söyledi.

Komisyonlarca balıkçılık yönetiminin iyi planlanması gerektiğine işaret eden Karakulak, Türkiye'nin bulunduğu konum itibarıyla Atlantik Ton Balıkları Uluslararası Koruma Komisyonu ve Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu olmak üzere iki komisyona üyeliği bulunduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Karakulak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün komisyonların tavsiye kararlarını dikkate alarak sürdürebilir balıkçılık yönteminin uyguladığını vurguladı.

Bu çerçevede Bakanlığın balıkçılık kapasitesini azaltma yönünde çalışma başlattığına dikkati çeken Karakulak, "Bakanlığımız, balıkçı destekleme tebliği adı altında 2012'de tekne alım programlarını başlattı. 2013-2015 yıllarında bin 11 tekne balıkçılık filosundan çıkarıldı. Mutlaka bu program önümüzdeki yıllarda da devam ederek aşırı av baskısına yol açan tekneler filodan geri çekilmeli ya da mevcut tekneler açık denizlere yönlendirilmelidir" dedi.

Balıkçılıkta kayıt ve tekne izleme sistemlerinin devreye sokularak verilerin toplandığını dile getiren Karakulak, şöyle devam etti:

"Denetim ve gözlemler bu sistemler sayesinde daha efektif yapılacaktır. Son gelişmeler balıkçılık yönetimi için yapılan iyi gelişmelerdir. Balık stoklarının eski seviyelere tekrar gelebilmesi için mutlaka iyi bir balıkçılık yönetimi uygulanması gerekir. Denetimlerin yeterli olmamasından dolayı yasa dışı, kayıt dışı ve düzenlenmeyen avcılık söz konusu. Marmara Denizi’nde trol avcılığı, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile yasaklanmasına rağmen önüne geçilememiş ve hala devam etmektedir. Bunun için gereken önlemler alınmalı ve cezalar caydırıcı olmalıdır."

- "Balıklara üreme şansı verilmeli"

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de balık sahalarının özlenen günlere kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Karakulak, stokların korunarak balıklara üreme şansı verilmesi sayesinde su ürünlerinin denizlerdeki popülasyonunun artırılabileceğini vurguladı.

Karakulak, balık fiyatlarındaki değişkenliğe de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Balık fiyatları her zaman tezgahlarda yüksek olmakta. Balık stoklarının azalmasının yanında balığın bol olduğu zamanda bile fiyatlar cep yakabiliyor. Bunun esas nedeni avcılığı yapan balıkçıların, kooperatif kanalıyla balıklarını satamadıkları için kabzımal sistemiyle satmalarından kaynaklanıyor. Birden fazla aracının bulunması da fiyatların yükselmesine neden oluyor. Örneğin, hamsi avcılığının yoğun olduğu dönemlerde 15 kilogramlık bir kasa balık 5 liraya düşebiliyor. Oysa tezgahlarda minimum satılabilen değerin altına hiç düşmez."

AA

Gündem Haberleri

Trafikte eğlenceli anlar: Gören kornaya bastı
Kapadokya’da At Çiftlikleri Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya
Canan Karatay'dan çok konuşulacak açıklama: Covid aşısı, Dubai çikolatası
Avokadoya dikenli telli ve çoban köpekli üst düzey koruma
Taşıt Tanıma Sistemine Kayıt İçin Son Tarih 31 Aralık 2024