Bugüne kadar balık tüketiminin ruh sağlığını etkileyip etkilemediğine dair 26 bilimsel araştırma yapılmış. Çinli bilim adamları, bu araştırmaları analiz etmiş ve balık yemenin depresyonu önlediği sonucuna varmış.
Yapılan 26 araştırmaya toplam 150 bin kişi katılmış. Analiz sonucunda ise balık yiyen grubun depresyona girme ve yaşantılarındaki olaylardan olumsuz yönde etkilerinin yüzde 20’ye kadar azaldığı görülmüş.
Uzmanlar bu durumun mümkün olduğunu, balıktaki yağ asitlerinin çeşitli açılardan beyin faaliyetleri için önemli olmasıyla açıklıyor
Epidemiyoloji ve Kamu Sağlığı Günlüğü adlı bilimsel yayında yer alan çalışmayı gerçekleştiren bilim adamları, balık tüketimi ile depresyon arasındaki ilişkiyle ilgili çok sayıda araştırma yapıldığını ancak bunlardan karmaşık sonuçlar alındığını vurguluyor.
Konuyla ilgili 2001'den bu yana yapılan tüm araştırma verilerini derleyen bilim adamları, yaptıkları hesaplar sonucu, hem erkeklerde hem de kadınlarda balık yemekle depresyon arasında güçlü bir ilişki olduğunu gördüler.
Aslında bunların temel sebebi, balıktaki Omega 3 yağ asitlerinin depresyonda rol oynadığı düşünülen beyindeki dopamin ve serotonin kimyasalları açısından önemli olmasıdır.
Araştırmaya yapılan yorumlardan bir diğeri ise çok balık tüketen insanların, sağlıklı birer birey oldukları için ruh sağlıklarının da buna bağlı iyi olması yönünde.
Tıp Fakültesi'nden Prof. Dongfeng Zhang "Yüksek oranda balık tüketimi depresyonun ilk aşamalarında durdurulmasında faydalı olduğu biliniyor. Bu ilişkinin balığın türüyle değişip değişmediğini görmek için daha fazla araştırma yapılıyor” diye belitti.