Bank Asya'ya Ulusal Güvenlik İncelemesi yolda

Paralel Yapı'nın Bank Asya'da 800 bin işlemi kayıtlardan sildiği ve bazı borçları yeniden yapılandırdığı tespit edildi. Bankaya ulusal güvenlik incelemesi başlatılması planlanıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bilişim uzmanlarının Bank Asya'da yaptığı incelemelerde şok bir detay daha ortaya çıktı. 17 ve 25 Aralık darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlanınca yasadışı dinlemeleri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve emniyette tek tek silen Paralel Yapı'nın aynı işlemi Bank Asya'da da gerçekleştirdiği anlaşıldı.

Yapılan incelemelerde 17 Aralık'tan hemen sonra Bank Asya'da 800 bin işlemin silindiği tespit edildi. Muhasebe kayıtları silinirken, bazı borçların da yeniden yapılandırıldığı öğrenildi. 70'inci madde kapsamına alınmasının ardından bankaya 1 yıl süre verildiğini belirten uzmanlar, "Bu sürede bilançolarını düzeltip, kayıtları silmişler. Aynı dönemde bilişim uzmanları da bankada inceleme yaptı. O dönemde 800 bin-1 milyon arasında işlemin silindiği ortaya çıktı" dedi.

Bilişim uzmanlarının konunun murakıplar tarafından incelenmesi talebinde bulunduğunu belirten uzmanlar, bazı dairelerin bu talebe olumlu yanıt vermediğini, işin üzerine gidenlere de baskı yapıldığını anlattı. Edinilen bilgilere göre, bu durumun üzerine gitmek isteyen bürokratlar kurumdaki Paralel Yapı'ya yakın isimler tarafından etkisiz hale getirildi.

Ulusal Güvenlik İncelemesi

Paralel Yapı'nın Kırmızı Kitap'a girmesinin ardından terör örgütü olarak nitelendirilen yapıda yer alan bazı isimlerin bu bankadaki hesaplarının incelenmesi planlanıyor. Uzmanlar, terör örgütü üyeleri ile bir bağ kurulması durumunda bankaya ulusal güvenlik nedeniyle el konulmasının mümkün olduğuna işaret ediyor.

Belgeler hala tamamlanmadı

Yönetimi TMSF'ye geçen Bank Asya'nın ortaklarının da eksik belgeleri henüz tamamlayamadığı öğrenildi. Belge gönderenlerin de eksiklikleri bulunduğu ifade edildi. Ortakların Paralel medya organlarında avukatları aracılığıyla yaptıkları BDDK yönetimini hedef alan açıklamalarının da çalışanları yıldırma amaçlı olduğu belirtiliyor.

BDDK yetkilileri, Bankacılık Kanunu kapsamında hareket ettiklerini ifade ederek, "Belgelerin tamamlanması, ilgili kurumlardan olumlu yanıt gelmesi durumunda gerekli işlemler yapılır. İmtiyazlı ortaklardan incelemesi tamamlanan, eksiklerini giderenler, sorunlu olmayanların hisseleri kendilerine iade edilir. Ancak henüz belgeler tamamlanmış değil" dedi.

Geçtiğimiz günlerde BDDK'nın yeni Başkanı Mehmet Ali Akben de belgelerin tamamlanmadığını bildirmişti.

Davalarla baskı yapıyorlar

Paralel Yapı, BDDK'nın çalışmalarını kilitlemek için milyonluk davalarla baskı yapmaya çalışıyor. Bu yapının üzerine giden kurul üyelerini sindirmek için milyonluk tazminat davalar açılıyor. Nitekim 94 ortağın her biri BDDK üyelerine tazminat ve alacak davası açacaklarına yönelik ihtarname gönderdi.

Üstelik bu ihtarnameler kurumdaki iş adresine değil, bizzat ev adreslerine gönderilerek gözdağı verildi. Ortaklar, TMSF'ye geçen yönetimin geri verilmemesi durumunda tazminat davası açacaklarını ifade ediyor. İhtarname çekilenler arasında BDDK kurul üyeleri Olcay Turan, Muhiddin Gülal, İrfan Çevik, Haluk Tözüm ve BDDK Uygulama Dairesi Başkanlığı uzmanlarının bulunduğu bildiriliyor.

İşleri yavaşlatan gidecek

BDDK'nın yeni Başkanı Mehmet Ali Akben birlikte çalışacağı ekibi de yeniliyor. Kurulun çalışmalarını kilitleyenlere karşı mücadeleye öncelik veren Akben, Paralel Yapı'ya yönelik işlemi yavaşlatanlarla yollarını ayıracak.

SABAH

Ekonomi Haberleri

Ulusal Staj Programı’nın 2025 yılı başvuruları başladı
Palamut ve hamsiden sonra şimdi de mezgit bereketi
Çinli GAC, Elektrikli Uçan Aracı GOVY AirJet'i Tanıttı
Ford’un Yeni Premium Modelleri Türkiye’de Satışa Sunuldu
ING Türkiye’de üst düzey atama