Tek kartla Hakkari’de de Londra’da da bilet almadan otobüse binilebilecek.Şifre kalkacak, göz temasıyla ödeme yapılabilecek, ATM’lerden de para çekilebilecek. BKM Genel Müdürü Özinal, Türkiye’nin bu alanda birçok konuda öncülük yapacağını söyledi...
Tartışmalı bir sürecin ardından Bankalararası Kart Merkezi (BKM) önderliğinde ortak ATM kullanımı başlatılmıştı. Bu uygulamayla herhangi bir bankadan kartı olan müşteri istediği ATM'yi kullanarak bankacılık işlemleri yapabiliyor. Avrupa'da kart işlemleri konusunda öncü konumda olan BKM şimdi de ortak POS makinesi kullanımı projesinde piyasaya sürülme tarihini 2011 olarak belirledi. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, "Ortak ATM uygulamasından sonra ortak POS kullanımı konusunda çalışmaların 2011'e kadar bitmesini hedefliyoruz. Artık işyerleri tek bir POS makinesi ile işlem yapabilecek. Böylece ilk aşamada 120 milyon lira tasarruf bekliyoruz." dedi. Verimliliği artıracak bu uygulama ile işyerlerinde birden fazla POS makinesi kullanımı dönemi kapanacak. 1 milyon 700 bine ulaşan cihazların sayısı azalacak. Özinal, yeni altyapı kurulduktan sonra hiçbir uygulama farkı olmadan bankaların taksit ve ödül programlarının belirli standartlara yükseltilip tek POS cihazında işlem yapılacağını kaydetti.
Son 25 yılda 4 bin 350 kat artan kart cirosuyla Türkiye, Avrupa Birliği'nin ilk 15 ülkesi arasında yüzde 9'luk pazar payına sahip. Bundan sonraki adımın NFC (yakın alan etkileşimi) olduğunu ifade eden BKM Genel Müdürü, bu teknoloji sayesinde bireylerin cep telefonlarıyla istediği şehir veya ülkede ödeme ve bilgi alma hizmeti alabileceklerini belirtti. Bu sistemin zaten parça parça uygulandığına dikkat çeken Özinal, burada aslolanın standartların oturtulması olduğunu bunun da 2015'e kadar tamamlanacağını dile getirdi.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, toplu taşımada kullanılan kartların standartlaşması için çalıştıklarını belirterek “Kayseri’de otobüse binerken kullanılan kartla Londra metrosu ve diğer taşıma araçlarına binilebilecek” dedi
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartında gelecek yıllarda çığır açacak yeniliklerin yaşanacağını belirterek Kayseri’de otobüse binerken kullanılan bir ödeme kartının Londra metrosunda da, diğer toplu taşım araçlarında da geçebileceğini söyledi. BKM, 20. kuruluş yıldönümünü nedeniyle Londra’da düzenlediği bir toplantıyla kartlı ödeme sistemlerinde gelecek nesil teknolojileri tanıttı.
Sertaç Özinal, “Kartlarımızla ülke ve il farkı olmaksızın toplu taşımalarda ödemelerimizi de yapabileceğiz, Türkiye’de toplu taşımada kullandığımız kartı dünyanın her yerindeki toplu taşıma araçlarında da kullanabileceğiz. Bugün belediyelerin bir kısmında bu uygulamalar var. BKM olarak belediyelerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu uygulamalar bankalar, uluslararası kartlı ödeme sistemleri, yerel yönetimler ve BKM’nin de öncülüğünde bir standart kazanmalı. Eğer bu standartlaşma sağlanırsa Kayseri’de otobüse binerken kullanılan bir ödeme kartı Londra metrosunda da, diğer toplu taşım araçlarında geçebilecek. Kartımızı bu sayede New York’tan Moskova’ya kadar tüm toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiz” dedi.
Sahtecilik başka ülkelere kaydı
Sertaç Özinal, kredi kartlarında şifre uygulaması sayesinde Türkiye’de artık kredi kartı sahteciliğinin çok büyük oranda ortadan kaldırıldığını söyledi. Temassız kart ile bu alanda dünyada ilk uygulamanın Türkiye’de gerçekleştirildiğini, POS’un yaygınlaştırılması sayesinde hem kayıt dışı ekonomiye karşı önemli bir yol alındığını ifade eden Özinal, “Bugün işlemlerin yüzde 96 gibi nerdeyse tamamına yakın bölümü şifreyle gerçekleştiriliyor. Şifre uygulamasıyla bankaların sahtecilik giderleri yüzde 80 düştü. Avrupa’da bu oran onbinde 17 olan sahtecilik oranı Türkiye’de onbinde bir. Sahtecilik girişimleri artık bu uygulamaların ve şifre sisteminin yeterince gelişmediği bölgelere kaymış durumda” dedi.
TÜRKİYE DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR
KARTLI ödeme sistemleri konusunda Avrupa’nın en saygın isimlerinden biri olarak gösterilen, PSE Consulting Başkanı Peter Jones, Türkiye’nin kartlı ödemeler konusunda birçok uygulamada Avrupa’ya örnek olduğunu ve büyük bir İngiliz bankasının da son dönemde bu tarz bir örneği uygulamaya koyduğuna dikkat çektu. Jones, Türk kartlı ödeme sistemleri sektörünün, uyguladığı yeni teknolojiler ve bugün ulaştığı finansal büyüklüklerle birçok Avrupa ülkesi tarafından ilgiyle izlendiğini belirtti.
Nakit 2025’te tarihe karışacak ödeme vücuttaki çiple olacak
BankalararasI Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, kartlı ödeme sistemlerinin geleceği konusunda önemli bir misyon üstlendiğini belirterek, “Hedefimiz 2025’te nakit ödemelerin tarihe karışması ve tüm ödemelerin kartlarla gerçekleşmesi” diye konuştu. Özinal, yakın alan iletişimi olarak adlandırılan NFC’nin uygulamaya girmesi ile kartlı ödeme sistemlerinin yeni bir dünya sunacağını belirterek, “Geleceğin teknolojisi ise Biometri olacak. Biometri ile teşhis ve doğrulamada önemli bir çığır açılacak. Doğrulama, parmak izi, ses ve retina ile yapılacak” diye konuştu. Parmak izi, ses ve retinanın vücuda yerleştirilmiş cipler gibi kullanılacağını kaydeden Özinal “ATM’den para çekip sesli talimat verececeğiz” dedi.
Türkiye’de kartlar yanyana dünyayı 22 kez dolaşıyor
* Ortak ATM uygulaması sayesinde Türkiye’nin bütün ATM’leri birleşti.
* Sektör cirosu geçen 20 yılda yüzde 435 bin büyüdü.
* Son 20 yılda, kredi kartları yüzde 6 bin, banka kartları yüzde 1000, ATM sayısı yüzde bin 500 büyürken POS adedi de yüzde 110 bin gibi çok büyük bir artış kaydetti.
* Alışveriş ve ATM’lerde toplam 12.6 milyar kere kredi kartımızı cüzdanımızdan çıkarttık.
* Mevcut 110 milyon banka ve kredi kartı eğer uç uca eklenirse dünyanın çevresini 22 kere dolaşabiliyor.
* Toplam kartların ağırlıkları ise bugün 550 tonu aşıyor.
Londra Olimpiyatları’nda tüm harcamalar ‘cepten’
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, 2012 yılında yapılacak Londra Olimpiyatlarında kartlı ödeme sistemleri konusunda bir pilot uygulamanın gerçekleştirileceğini belirterek “Türkiye, kartlı ödeme sistemlerinde ulaştığı gelişkinlik düzeyi ve temassız kartlar alanında yaptığı yeniliklerle Londra Olimpiyatları’nda pilot ülkelerden biri olacak. Geliştirilen yeni ürün sayesinde Türkiye’deki bir kart sahibi aynı kartla Londra Olimpiyatları sırasında her türlü ödemeyi bu temassız kartlarla, ya da uyumlu cep telefonları ile yapabilecek. Karşılaşmaları, yarışmaları bu kartla izleyebilecek” dedi.
AVRUPA’DAN ÖNDEYİZ
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, günlük hayatımızın bir parçası haline gelen kartlı ödeme sistemlerinin gelecek nesil teknolojilerini Londra’da tanıttı. 20’nci yılını kutlayan BKM’nin bugüne kadar kredi kartı ve banka kartı alanında bir dizi yeniliğe imza attığını ve birçok AB ülkesine öncülük ettiğini belirten Özinal, Türkiye’nin kredi kartı sayısında üçüncü, banka kartı sayısında ikinci, POS adedinde birinci ve ciroda dördüncü sırada yer aldığını söyledi.
Özinal’ın verdiği bilgilere göre, kart sisteminde gerçekleştirilecek yeni teknolojik yatırımlar sayesinde halen köprü ve otoyollar ile küçük alışverişlerde kullanılan temassız kart sistemi hayatın geniş bir bölümüne yayılacak. Bu kartlar AB başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesiyle uyumlu hale getirilerek örneğin Kayseri’de otobüse bindiğimiz kartı aynı şekilde New York metrosu ya da Londra’daki otobüslerde kullanabileceğiz. Hatta yakın gelecekte cep telefonlarıyla farklı şehirlerde ve ülkelerde alışveriş yapıp jeton ya da bilet almadan seyahat edilebilecek. Üstelik Türkiye bu teknolojinin Londra Olimpiyatları’nda pilot uygulamasını yaparak AB ülkelerine öncülük edecek.
HESABI MASA TUTACAK
Çalışma projeksiyonlarını 2025’e kadar uzatan BKM, o yıl Türkiye’de nakit kullanımını tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu amaçla biometrik doğrulama teknolojisi üzerinde çalışılıyor. Bu yöntemde kart ya da başka bir cihaz taşımadan insanlar göz veya ten temasıyla tanınacak. Bu teknoloji sayesinde gelecekte, sipariş alan ve ödeme kabul eden buzdolapları; içine atılan ürünü okuyan ve ödeme kabul eden alışveriş arabaları; seansları gösteren ve bilet satın alınan sinema afişleri; yenilen yemeğin hesabını tutan ve ödeme kabul eden masalar günlük hayatımızda yerini alacak.
550 TON KART TAŞIYORUZ
Özinal’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’de 44,5 milyon kredi kartı, 65,8 milyonu da banka kartı olmak üzere toplam 110 milyon adet manyetik kart kullanılıyor. Bu kartlar uç uca eklendiğinde dünyanın çevresini 22 kez dolaşıyor. Cebimizdeki kartların toplam ağırlığı ise 550 tonu aşıyor. Özinal’ın verdiği bilgilere göre bankalar, ATM’lerden sonra POS cihazlarını da birleştiriyor.
2011 yılında tamamlanması sağlanan birleşme sayesinde 120 milyon liralık tasarruf sağlanacağı hesap edildi. Bu kapsamda POS kullanan işyeri kalmaması için kampanyalar başlatılacak ve yaklaşık 500 bin işyerine POS cihazı takılacak. Özinal, çipli ve şifreli kart kullanımı sayesinde sahtekarlıkların azaldığını belirtirken, uluslar arası kart sahtecilerinin çipsiz kart kullanan ülkelere akın ettiğini söyledi.
ÖDEME SİSTEMLERİNDE SON NOKTA: VÜCUDA ÇİP YERLEŞTİRME
Ödeme sistemlerinde son noktanın 'Biometri Doğrulama Sistemi' olduğu bilgisini veren Sertaç Özinal, Bundan sonraki adımda insanların ödeme yapmak için bir şey taşımak zorunda olmayacağı, vücuda yerleştirilen bir çiple ihtiyacı olan her türlü işlemi yapabileceğinin de altını çizdi.