BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, kredi kartıyla yapılan fatura ödemelerinden hesap işletim ücreti alınması konusunda Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen bankaların bu ücretleri almaya devam ettiğini öne sürerek, bunun hukuksuzluk olduğunu savundu.
Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 3 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik"te bankaların sunduğu hangi hizmet veya işlemlerden ücret alacağının belirlendiğini anımsattı.
Bir tüketici derneğinin, söz konusu yönetmeliği yargıya taşıdığını ve bazı ücretlerle ilgili yürütmenin durdurulması ve iptalini istendiğini ifade eden Küçük, "Danıştay, ocak ayında tüketici derneğinin bu itirazını haklı görerek bankaların aldığı hesap işletim ücretinin haksız olduğu gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu karar, bankaların artık tüketicilerden hesap işletim ücreti alamayacağı anlamına geliyordu ancak Danıştay’ın bu kararına rağmen bankaların hala ücret aldığını, aldığı veya alacağı ücret oranını da müşterisiyle paylaştığını görüyoruz" diye konuştu.
Küçük, bir bankanın müşterisine "21 Mart 2016'dan itibaren, kredi kartı ile yapılacak anında fatura ödemelerinden 0-100 lira arası işlemler için 1,40 lira, 100 lira üzeri işlemler için işlem tutarının yüzde 1,80'i ücret alınacaktır" şeklinde bilgilendirme yazısı gönderdiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
"Bankalar, Danıştay’ın kararına uymamakta, haksız yere hesap işletim ücreti almaktadır. Bankaların Danıştay’ın kararına rağmen işlem ücreti alması hukuksuzluktur. Dolayısıyla bu kararının üzerine söz konusu yönetmelikle ilgili ivedilikle yeni bir düzenleme ve değişiklik yapılması gerekmektedir. Bankaların tüketicilerden hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri hesap işletim ücretlerini iade etme yükümlülüğü var. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının ardından tüketiciler, hesap işletim ücretinin iadesi için hakem heyetlerine başvurmaya başladı. Hakem heyetleri zaten banka dosya masraflarının iadesine ilişkin çok fazla yoğunluk yaşadı ve yaşayama devam ediyor. Bir de bu işletim ücreti ile ilgili iadeler Tüketici Hakem Heyetlerine gelirse bu kurumlar çalışamaz hale gelir."
Tüketicilere aidatsız kredi kartı verilmesi konusunda da yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Küçük, "Buna göre bankalar, tüketiciye yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda fakat bu konuda çok istekli değiller. Yasaya rağmen insanların haberi olmadan ekstrelere bindirerek yüksek kart aidatını alıyorlar. Bankaları, aidatsız kredi kartı verilmesi konusunda daha özenli olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.
AA