YOZGAT (AA) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gayrimeşru referandumuna ilişkin, "Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Ankara'daki temsilcisine, 'Türkiye'ye gelme.' denildi ve şu anda Türkiye'ye gelmesi söz konusu değil. Peşmergeye dönük Türkiye'nin yaptığı eğitimler ve başka destekler vardı, bu desteklerin tamamı sona erdirildi. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bundan sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi dahil, Kuzey Irak'ta yaşayan insanlarla ilgili konular dahil, hudut dahil, bütün konular, yani vize konusu, hudut kapıları konusu, ulaşım konusu, bütün konularda Türkiye'nin muhatabının sadece Irak merkezi hükümeti olduğunu açıkladı. Bizim muhatabımız Irak Merkezi Hükümeti'dir." dedi.
Bozdağ, Yozgat'ın Saraykent ilçesinde Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen AK Parti Saraykent 6. Olağan İlçe Kongresi'nde, IKBY'nin aldığı referandum kararı ve referandumun, gayrimeşru ve yok hükmünde olduğunu belirtti.
Referandumun bir kıymetinin bulunmadığını vurgulayan Bozdağ, "Bunun bir kıymeti yoktur. Bu karar ve uygulaması bölgede önü alınmaz olumsuzlukların, istikrarsızlıkların ve başka sorunların önünü açmıştır. Türkiye, Irak Merkezi Hükümeti ile beraber bu süreçte koordinasyon içerisinde olmaya özen göstermektedir. Ayrıca bölge ülkeleri ve İran ile de görüşmeleri devam ettirmektedir. Bugüne kadar bu konuda çok net tavır ortaya koyduk ve referandumun yapılması halinde hangi adımların atılacağını hem Milli Güvenlik Kurulu hem Bakanlar Kurulunda ayrı ayrı detaylı şekilde görüştük ve bir bir karara bağladık." diye konuştu.
Atılacak adımlar, öncelikler ve bütün opsiyonlarının masaya konduğunu belirten Bozdağ, "Bu çerçevede de pek çok adım atıldı. Irak-Türkiye sınırında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bir tatbikat yaptı ve bu tatbikat daha sonra Irak Merkezi Hükümeti ordusundan katılan askerlerle beraber ortak tatbikata dönüştürüldü ve halen devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin Ankara'daki temsilcisine, 'Türkiye'ye gelme.' denildi ve şu anda Türkiye'ye gelmesi söz konusu değil. Peşmergeye dönük Türkiye'nin yaptığı eğitimler ve başka destekler vardı, bu desteklerin tamamı sona erdirildi. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bundan sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi dahil, Kuzey Irak'ta yaşayan insanlarla ilgili konular dahil, hudut dahil bütün konular, yani vize konusu, hudut kapıları konusu, ulaşım konusu, bütün konularda Türkiye'nin muhatabının sadece Irak merkezi hükümeti olduğunu açıkladı. Muhatabımız Irak Merkezi Hükümeti'dir. Irak Merkezi Hükümeti ile görüşmelerimiz bu noktada devam ediyor. Sayın Başbakanımız, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir görüşme yaptı, ileride de bir görüşme konusunda mutabakat oluştu. Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki hafta İran'da olacak ve bu konular enine boyuna detaylı şekilde konuşulacak. Bundan sonra da atılacak adımları kararlı şekilde atacağımızdan hiç kimsenin endişesi olmamalıdır."
- "Yeni bir dönem başlamıştır"
Atılacak adımların hükümetin planlamalarına uygun olarak yapılacağını anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:
"Zaman zaman, 'Şu adım neden erken atıldı veya geç atıldı' şeklinde değerlendirmeler vatandaşlarımız arasında yapılabilir ama devletin elindeki bilgiler, gelen raporlar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve aziz milletimizin menfaatleri doğrultusunda vakti geldikçe atılması gereken adımları attık, bundan sonra da atmaya devam edeceğiz. Hiçbir şey, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile ilgili ve o bölgeyle ilgili bundan sonra eskisi gibi olmayacak. Yeni bir dönem başlamıştır ve Türkiye bu çerçevede ulusal güvenliğini tehdit eden bütün tehditleri ortadan kaldırmak için, tehlikeleri bertaraf etmek için yapılması gerekenler neyse onları yapmaya özen gösterecektir."
AA