İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, yeni uygulamaya koydukları Kızılay Kart'ın kamp dışındaki, AFAD Kart'ın ise kamplardaki mültecilere yönelik olduğunu belirterek, "Bir kişide iki kart birden olamıyor. Bu kartlarla mülteciler temel ihtiyaçlarını karşılayacaklar." dedi.
Kaynak, CNN Türk'te katıldığı "Hafta Sonu" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Türkiye'deki mülteciler için yeni hazırlanan Kızılay Kart'ı tanıtan Kaynak, bununla AFAD Kart'ın aynı fonksiyona sahip olduğunu söyledi.
Daha önce Dünya Gıda Programından Kızılaya aktarılan bir paranın olduğunu ve Türkiye hazinesinden de buna ilave yapıldığını ifade eden Kaynak, Türkiye'deki kamplarda kalan mültecilerin giyecek ve temizlik malzemesi ihtiyacı için kartlara 100 lira yüklendiğini belirtti.
Kızılay Kart'ı devreye yeni soktuklarını anlatan Kaynak, "Avrupa Birliğinin rakamının yükselmesinin en önemli sebebi budur. 348 milyon avro, bundan dolayı sözleşmeye bağlandı. Kızılay ile Avrupa Birliği Mülteciler Yüksek Komiserliği bu anlaşmaya imza attı. Bunun 267 milyon avrosunu Avrupa Birliği, Dünya Gıda Programında geçtiğimiz pazartesi itibariyle Kızılay hesabına yükledi. Kızılay Kart, kamp dışındaki, AFAD Kart kamp içindeki mültecilere yönelik. Bir kişide iki kart birden olamıyor. Bu kartlarla mülteciler temel ihtiyaçlarını karşılayacaklar." diye konuştu.
- "Barınma gideri olarak kullanılabilecek"
Başbakan Yardımcısı Kaynak, Kızılay Kart'ın bir özelliğinin de barınma giderinde kullanılabilmesi olduğunu belirterek, "Bununla hedefimiz başlangıçta 2017 yılı içinde bir milyon mülteciye bu karttan ulaştırmak. Sonra bunun ucu açık. Kamp dışında tam rakam şudur, Türkiye'de 2 milyon 750 bin mülteci var. Bunun 250 bini kamplarda, 2,5 milyonu Türkiye'nin 81 ilinde. İstanbul'da ise 480 bin mülteci var." dedi.
Geçen yıl 184 bin çocuğun eğitim hizmetlerinden yararlandığını, bunların büyük bölümünün kamplarda ya da Hatay, Kilis, Gaziantep gibi yerlerdeki okullarda eğitim gördüğünü açıklayan Kaynak, "Bu tabiri sevmiyorum ama 'Suriye okulu' diye halk arasında genel bir tanım oluşmuş. Öğrenciler Suriyeli, öğretmenlerin birçoğu Suriyeli, kitapları Suriye müfredatına göre Türkiye tarafından basılıp verilmiş." ifadesini kullandı.
Kaynak, bu yıl itibariyle 510 bin Suriyeli öğrencinin eğitim hizmetinden yararlandığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Artık müfredatı biz belirliyoruz. Yoğun bir Türkçe, Arapça eğitimi veriyoruz. Bunun bir kısmını Milli Eğitim Bakanlığı'mız meslek edindirme alanına ayırdı. Şu anda 12 bin Suriyeli öğretmen bu çocukların eğitilmesi için çalışıyor. Bu öğretmenlerin maaşları, daha önce Avrupa Birliği tarafından Mali Yardım Anlaşması çerçevesi dışında aktarılan 30 milyon avro ile ödeniyor. Milli Eğitim Bakanlığımız son bir ay içinde Suriyeli mültecilerin eğitimine yönelik 4 bin 500 öğretmen daha aldı. Müfredatta Türkiye'nin aleyhine, milli menfaatleri aleyhine var olan bir kısım şeyleri ayıkladık. İstediğimiz şu, bu çocuklar Türkçe, Arapça öğrensinler ve bizim diğer çocuklarımız gibi eğitim imkanlarından yararlansınlar ve meslek öğrensinler. "
- "Yangın merdiveninin kapısında kilit falan yok"
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Adana'nın Aladağ ilçesindeki yurt yangınına ilişkin soru üzerine, olayı duyduktan sonra gece saat 03.50'de yangın alanında olduğunu ve ilgili birimlerden brifing aldığını söyledi.
Yangının büyük ihtimalle elektrik panosundan çıktığını dile getiren Kaynak, şöyle konuştu:
"Olay artık savcılıkta ama çok büyük ihtimalle, kesine yakın ihtimalle elektrik panosundan başladığı anlaşılıyor. Orada yangın başlıyor fakat maalesef binanın zemin döşemeleri, duvar kaplamaları, tavanda yalıtım için kullanılan strafor, zeminde hali, duvarlar ahşap. Çok hızlı yayılıyor. Yine maalesef diyorum, çocuklar ve başlarındaki büyükler, eğitimciler, eğitmenler acil durum için eğitilmedikleri için yukarı doğru, üçüncü kata doğru kaçmaya başlıyorlar. Merdivenin bir baca görevi göreceği ve bütün dumanın oraya gideceğini hesap etmediler."
Veysi Kaynak, binanın tamamında yangın merdiveninin bulunduğunu belirterek, "Üçüncü katta yangın merdiveninin kapısında kilit falan yok. Yangın merdiveninin önündeki yapıda kilit yok, normal açılabilir. Yangın merdiveninin önünde bir tül perde var, o bile yanmamış. Niye? O mekana yangın sirayet etmemiş ama maalesef çocuklar oraya götürülememiş bile." ifadesini kullandı.
Acil duruma göre, eğitim ve uyarıların yapılmadığına dikkati çeken Kaynak, ikinci katta olan biri yetişkin olmak üzere 12 kişinin yangında hayatını kaybettiğini anımsattı.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, "11'i maalesef en üst katta, yangın merdiveninin olduğu mahalde yangının hiçbir izi olmamasına rağmen, oraya ulaşamadıkları için ya da oraya kimse ulaşmalarını ikaz etmediği için 7'si etüt sınıfında 4'ü bir yandaki odada rahmetli olmuşlar." dedi.
Türkiye'de buna benzer şeylerin bir daha olmaması için yurtlarda tedbirlerin alınıp alınmadığı yönündeki soru üzerine Kaynak, önceki gün Milli Eğitim Temel Yasası'nda kapsamlı değişiklik yapıldığını aktardı.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Yurtlar yangına karşı uygun yapıda olmalıdır, depreme ve afetlere karşı... Eğitimciler de çocuklarda acil duruma karşı eğitilmelidir. Bunu kesinlikle yapacağız. Ben bir yandan AFAD olarak yapacağım, bir yandan Milli Eğitim Bakanlığı denetlemeleri yapacak. Bu bir hükümet politikası. Genelgeyi hazırladım, imzaladım ama Milli Eğitim Bakanlığımızın kanun uygulamasını görüp, bir daha böyle faciaların yaşanmaması için gerekli tedbirleri almamız gerekir. Bu çocuklar ülkemizin geleceği. Hükümet politikası olarak bu yurtların tamamen devlet yurtları olması için bir politika geliştirildi. Yurt ihtiyacını biz devlet olarak giderirsek, insanlar zaten oralara verme ihtiyacı duymazlar."
(Bitti)
AA