TBMM (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Belçika'daki terör saldırılarının alarm verici bir durum olduğunu belirterek, "Bir kere bütün küresel ölçekte terörün bir karanlık odası olduğu belli. Boko Haram'ın Afrika'da bir ülkede yaptığı bir saldırıyla, Ankara'daki terör saldırısıyla, Suruç'taki katliamla, Brüksel'deki saldırının mantığı arasında hiçbir fark olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi.
Kurtulmuş, AK Parti grup toplantı salonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
"Brüksel'deki saldırıyı nasıl yorumlayabiliriz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Bir kere terörün, uluslararası boyutta geldiği tehlikeli noktayı göstermesi bakımından alarm verici bir nokta. Maalesef terör artık bir uluslararası 'network'e sahip oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Biz başından beri söylüyoruz. Yani bu sadece o terör saldırısını yapan birkaç kişiyle kısıtlı bir terör örgütü değil. Herhangi bir terör örgütü böyle değil. Bunların, bütün terör örgütlerinin arkasında istihbarat destekleri, lojistik destekleri, siyasi destekler, ekonomik destekler var. Terör örgütleri üzerinden verilen vekalet savaşları terör örgütlerini küresel ölçekte çok cesaretlendirmiş görünüyor. Yani bu insanlar, bu örgütler, bir türlü başka güçlerin desteklerini aldıklarını görüyorlar. Bu saldırı da doğrudan doğruya bunu ortaya koyuyor. Demek ki Belçika Hükümeti'nin bu kadar çok terörle mücadelede etkin bir döneminde bütün istihbaratları, bütün teröre karşı tedbirleri aşabilecek bir mekanizmaya sahip olduğunu terör örgütünün gösteriyor. Bu açıdan da fevkalade önemli bir durumdur. Hakikaten alarm verici bir durumdur, alarm veren bir durumdur. Burada bütün ülkelerin, bir kere daha söylüyoruz, ne kadar haklı olduğumuz bir kere daha ortaya çıkıyor."
- "Terör örgütlerinin tamamına karşı ortak bir cephede mücadele verilmeli"
Kurtulmuş, "Hiç böyle 'ama, fakat' demeden, 'Şu terör örgütü iyidir, bu terör örgütü kötüdür' ayrımı yapmadan, terör örgütlerinin tamamına karşı ortak bir cephede, insanlık cephesinde büyük bir mücadele vermesi lazım" ifadesini kullandı.
Numan Kurtulmuş, "Herkes teröre karşı mücadelenin hem sahadaki aktif organizasyonunda işbirliği yapmalı, hem istihbarat bölgesinde işbirliği yapmalı, hem de teröre karşı bir psikolojinin, insanlık onurunu, insanlık şahsiyetini destekleyen ortak bir şuurun oluşması için bütün ülkeler işbirliği halinde hareket etmelidir. Bu, bunun da ne kadar zaruri olduğunu ortaya çıkardı" diye konuştu.
"Ankara saldırısıyla Avrupa'daki saldırıların aynı merkezden yönlendirildiğine yönelik bir endişeniz var mı?" sorusuna ise Kurtulmuş şu yanıtı verdi:
"Bir kere bütün küresel ölçekte terörün bir karanlık odası olduğu belli. Bu hepsi tek bir merkez midir? Bunu söyleyemeyiz. Çünkü şu anda özellikle Brüksel saldırısıyla ilgili elimizde detaylı bilgiler yok. Ancak kullandıkları yöntemler, elde etmeye çalıştıkları siyasi sonuçlar, bütün bunlar hep üst üste konulursa terör örgütlerinin farklı olabilir, kiminin adı El Kaide olur, kiminin adı DAEŞ olur, kiminin adı PYD/PKK olur, hiç fark etmiyor kimisi Boko Haram olur.
Yapmak istediği şey şu; küresel ölçekte insanların korku içerisinde yaşamalarını sağlamak istiyorlar. Yaptıkları, terör örgütleri üzerinden ülkelere siyasi mesajlar vermeye çalışıyorlar. Hükümetlerin bu anlamda atacakları adımlar konusunda oryantasyonlarının bozulmasını temin etmeye çalışıyorlar ve bütün bunların üzerinde de bölgesel ya da küresel ölçekte bir takım krizlerin, kaosların tetiklenmesine aracı oluyorlar. Dolayısıyla böyle baktığınız zaman ne bileyim, Boko Haram'ın Afrika'da bir ülkede yaptığı bir saldırıyla, Ankara'daki terör saldırısıyla, Suruç'taki katliamla, Brüksel'deki saldırının mantığı arasında hiçbir fark olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz."
Terörün tanımının değiştirilmesine ilişkin bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine ise Kurtulmuş, "Şu anda böyle bir şey yok. Çalışılıyor. İşin bir kısmı hukuk, terörle mücadelenin, bir kısmı emniyet güvenlik, bir kısmı istihbarat. Fakat esas bütün bunların hepsinde Türkiye için de küresel ölçekte de söyleyeceğimiz şey, teröre karşı ortak bir duyarlılığın ve ortak bir mücadele azminin toplumda kökleşmesidir. Geri kalan kısımlarıysa işin hukuk, istihbarat, güvenlik kısmıyla ilgili alanlarda, günün gereği ne ise o yapılır" görüşünü dile getirdi.
AA