Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)

"Almanya'nın yaptığı hiçbir şeye sığmaz, dostluğa, stratejik ortaklığa ama biz öfke ile kalkmayız"- "Şimdi tekrar az konuşup, çok iş yapmanın dönemi. Sayın Başbakanımız da son derece pratik, üretim, iş, sonuç odaklı bir yaklaşım içerisinde. Bu açıdan Türk

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Almanya Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararının, dostluğa, stratejik ortaklığa sığmadığını ancak Türkiye'nin öfke ile kalkmayacağını belirterek, "Biz kendi kendimizi ayağımızdan vurmayız. Türkiye'nin menfaati neyse odur. Almanya bizim en büyük ticaret ortağımız, ihracat anlamında en büyük pazarımız. Bu ilişkileri tabii özel sektör için daha güçlendireceğiz." dedi.

Şimşek, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Dünya Bankasının küresel büyüme tahminini düşürürken, Türkiye açısından 2016 ve 2017 için değişikliğe gitmediğini, 2018 büyüme tahminini ise yükselttiğinin anımsatılması üzerine Şimşek, Türkiye'nin ciddi avantajları bulunduğunu ve pozitif ayrışabileceğini söyledi. Türkiye'nin önünde önemli bir fırsat bulunduğuna işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de iki yıllık bir seçim süreci geçirdik. Hakikaten kolay olmadı ama şimdi hükümetimizin önünde 3,5 yıllık süre var. Çok iyi tanımlanmış, içi doldurulmuş iyi bir yol haritası, reform programı var. Dolayısıyla Türkiye bir taraftan AB ile entegrasyonunu önceliklendirip, bir taraftan reform programını güçlü bir şekilde uygulaması halinde ve bütün bu çabalarla çok rahat bir şekilde küresel ekonomiden olumlu yönde ayrışabilir ve daha güçlü bir ekonomiyi ortaya koyabilir. Geçmişte biz bunun yapılabileceğini de gösterdik. Şimdi tekrar az konuşup, çok iş yapmanın dönemi. Sayın Başbakanımız da son derece pratik, üretim, iş, sonuç odaklı bir yaklaşım içerisinde. Bu açıdan Türkiye için hakikaten bu çabaların hepsini dikkate alırsanız pozitif yönde bir ayrışma olasılığı var."

- "Bütün protestoları yaptık"

Şimşek, Almanya Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararının ekonomik ilişkilere olumsuz bir etkide bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Almanya'nın yaptığı hiçbir şeye sığmaz, dostluğa, stratejik ortaklığa ama biz öfke ile kalkmayız. Her şeyden önce biz gereken bütün protestoları yaptık, bütün girişimlerde bulunduk. Bizim pozisyonumuz son derece açık ve nettir ama şu da bir gerçek; Avrupa bizim için çok önemli bir pazar. Avrupa ile entegrasyonu, Avrupa'daki yeni toparlanma var, o toparlamanın Türkiye ekonomisine etkisini maksimize etme noktasında çabalarımıza devam edeceğiz. Yani Almanya ile ikili yaşayacağımız bir sorunun, bir kere Avrupa ile ilişkileri fazla etkilememesi lazım. İkinci husus Almanya ile siyasi anlamda tabii ki bir sorunumuz var ama ticaret, ekonomi, yatırım noktasında, bu ilişkilerin zedelenmemesi noktasında gereken hassasiyeti göstereceğiz. Biz kendi kendimizi ayağımızdan vurmayız. Türkiye'nin menfaati neyse odur. Almanya bizim en büyük ticaret ortağımız, ihracat anlamında en büyük pazarımız. Bu ilişkileri tabii özel sektör için daha güçlendireceğiz."

Başka bir soru üzerine, Rusya ile ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Şimşek, "Rusya'nın Ortadoğu'daki operasyonları gibi konularda hemfikir olmayabiliriz, herkes her konuda hemfikir olmayabilir. Sorunları diyalogla aşmamız gerekiyor. Bu konuda da Türkiye bence son derece rasyonel, pragmatik bir tutum içerisinde çok net olarak. Rusya ile ilgili konuda Türkiye tabii ki haklı ama yine de sorun çözme odaklıyız. Almanya konusunda Türkiye çok açık ve net haklı fakat yine de biz bu ilişkilerden ticaretin, ekonominin en az etkilenmesini sağlamak için gereken her şeyi yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- Sanayi üretim verilerini değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Şimşek, sanayi üretim endeksinde nisanda geçen yılın aynı ayına göre artış olmasına rağmen 9 ayın en düşük seviyesinde bulunduğu anımsatılarak, değerlendirmesinin istenmesi üzerine tek aylık bir rakamdan bir trend çıkartmanın zorluğuna işaret etti. Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı veriler bir miktar momentum kaybına da işaret ediyor. Fakat sonuçta ben inanıyorum ki şimdi yeni hükümetimizin hızlı bir şekilde işe başlamasıyla, inşallah Meclis'te de ekonomik aktiviteyi destekleyecek birtakım düzenlemeler, çabalar da devam edecek. İster istemez biz yakın coğrafyada olanlardan etkileniyoruz. Bunu görelim, kolay bir dönem değil. Etrafımız tabiri caizse bir ateş çemberi. Terör örgütleriyle mücadele var, bir taraftan yanı başımızda doğru düzgün devlet işlevini yerine getiremeyecek, kapasitesi kalmamış ülkeler var. Küresel ekonominin durumunu uzun uzun konuştuk. Dolayısıyla bunlar da kısmen etkili ama her şeye rağmen moralleri bozmayacağız, daha çok çabalayacağız, yatırıma, üretime, istihdama, ihracata daha güçlü destek vererek, bu dönemi inşallah aşıp daha sonra Türkiye'yi tekrar yüksek, sürdürülebilir büyüme patikasına oturtmak için gereken yapısal dönüşümü de sağlayacağız."

(Bitti)

AA

Ekonomi Haberleri

Mevduatlar Azalırken Kredi ve Kredi Kartı Kullanımı Artıyor
Bakan Ömer Bolat: Enflasyonda Yüzde 30'lu Rakamları Konuşacağız
Türkiye'nin İş Gücü ve İstihdamında Büyük Artış
HAK-İŞ’ten gazetecilere gül takdimi
İşsizlik Oranı Kasım Ayında Yüzde 8,6’ya Geriledi