Başbakan Yıldırım İzmir'de: (1)

"Gururla söylüyorum ki Türkiye'de kadının bir istismar aracı olarak kullanılmaması için en büyük mücadeleyi 15 yıl boyunca biz AK Parti iktidarı olarak verdik. Modern dünyanın anlamsız dayatmalarından birini biz zihniyet olarak reddediyoruz. Ne diyor bu a

İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de kadının bir istismar aracı olarak kullanılmaması için en büyük mücadeleyi 15 yıl boyunca AK Parti iktidarı olarak verdiklerini belirterek, "Modern dünyanın anlamsız dayatmalarından birini biz zihniyet olarak reddediyoruz. Ne diyor bu anlayış, 'Saygın kadın eşittir, ekonomik gücü ve özgürlüğü olan kadın.' Bu tanımlama kadının gücünü anlatmakta oldukça yetersizdir. Kadının ekonomik gücü, sosyal statüsü, eğitim durumu ne olursa olsun biz iyi biliyoruz ki kadın her zaman bir toplumun kilit taşıdır. O kilit taşı sarsıldığı zaman toplum da sarsılmaya ve tehlike çanları çalmaya başlar. Hiçbir ekonomik güç, hiçbir sosyal statü, hiçbir akademik ünvan annelikten üstün değildir. Bir çocuğa tebessüm ettirebilen anne bakışları karşısında dünyalık hiçbir şeyin değeri yoktur." dedi.

Başbakan Yıldırım, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından İzmir'de organize edilen "Dünya Kadınlar Günü Buluşması"na katıldı.

Konuşmasının başında Kadınlar Günü etkinliğine katılmak için Ankara'ya giderken Bursa'da trafik kazası geçiren kadınların üzüntüsünü yaşadığını belirten Yıldırım, kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Türkiye'nin insanlık tarihinde kadınlar yönünden en şanslı ülkelerden biri olduğunu, kadınların Anadolu'nun dört bir yanında cesaret, fedakarlık ve başarı destanları yazdıklarını belirten Yıldırım, "Çünkü biz kadınlarıyla gurur duyan bir ülke olduk, çünkü biz gazileri ve şehitleri arasında kadınlarında yer aldığı büyük bir milletiz, çünkü biz tarihin saygıyla baktığı birçok kadın kahramanı olan bir ecdadın torunlarıyız." dedi.

Etkinlikte sivil toplum kuruluşları temsilcileri, çeşitli meslek gruplarında çalışan kadınlar, ev hanımlarının olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin 21. yüzyılın parlayan bir yıldızı olduğunu, kadınların da buna katkı sunarak yükün altına girdiğini söyledi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Gelişen, büyüyen, model ülke olan Türkiye'yi zeki başarılı hanımefendiler kadınlar ve erkeklerle beraber inşa ediyoruz. Kadınlarımızın her alanda muvaffak olabileceğine inanıyoruz ve kadınlarımıza güveniyoruz. Gururla söylüyorum ki Türkiye'de kadının bir istismar aracı olarak kullanılmaması için en büyük mücadeleyi 15 yıl boyunca biz AK Parti iktidarı olarak verdik. Modern dünyanın anlamsız dayatmalarından birini biz zihniyet olarak reddediyoruz. Ne diyor bu anlayış, 'Saygın kadın eşittir, ekonomik gücü ve özgürlüğü olan kadın'. Bu tanımlama kadının gücünü anlatmada oldukça yetersizdir. Kadının ekonomik gücü, sosyal statüsü, eğitim durumu ne olursa olsun biz iyi biliyoruz ki kadın her zaman bir toplumun kilit taşıdır, o kilit taşı sarsıldığı zaman toplum da sarsılmaya ve tehlike çanları çalmaya başlar. Hiçbir ekonomik güç, hiçbir sosyal statü, hiçbir akademik ünvan annelikten üstün değildir. Bir çocuğa tebessüm ettirebilen anne bakışları karşısında dünyalık hiçbir şeyin değeri yoktur.

İşte biz bu inançla 14 yıl boyunca siyaset zemininde anahtar rolünü kadınlar olarak belirledik. Çünkü Cumhuriyet, Meclis, demokrasi, iş dünyası, kültür, sanat hayatı kadınsız olmaz. Geriye dönüp baktığımızda bu samimiyetimizin karşılık bulduğunu da görüyoruz, bundan da mutlu oluyoruz."

- Kadınlara yönelik yapılanlar

Başbakan Yıldırım, AK Parti iktidarları döneminde kadınlara yönelik yaptıkları çalışmalardan bahsederek, kadın istihdamının arttırılması, fırsat eşitliği noktasında çok titiz davrandıklarını ve anayasada değişiklikler yaptıklarını anımsattı.

Kadınlara pozitif ayrımcılık ilkesini getirdiklerini ve bu ilkenin eşitlik ilkesini ihlal etmeyeceğini hükme bağladıklarını vurgulayan Yıldırım, temel yaklaşımlarının kadın erkek çalışanda eşit işe eşit ücret olduğunu aktardı.

Kadın erkek eşitliğinin lafta kalmasını istemediklerini, Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türkiye Büyük Millet Meclisinde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kurduklarına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Esasen kadınların hakları konusunda Türkiye birçok gelişmiş ülkeden önce adımını atan ülkedir. Seçme ve seçilme hakkı 1934'te kadınlara sağlandığı halde gelişmiş Batı ülkelerinde yıllar sonra bu hak ancak verilebildi. İsviçre'de bile bu hakkın 1971 yılında tanındığını düşünürsek bu konuda Cumhuriyeti kuran iradenin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının bu konuda ne kadar geniş bir vizyona sahip olduğunu anlamak zor olmayacak.

Kadına yönelik şiddet alanında yasal çerçeve oluşturan ve uluslararası bağlayıcılığı olan İstanbul sözleşmesine imza attık. Ceza kanununda yapılan değişiklikle teröre ve namus gerekçesiyle işlenen suçları kişiye bağlı suçlar kapsamına aldık ve cezalarını daha da arttırdık. Şiddete uğrayan kadın ve çocuklara danışmanlık hizmeti veren ALO 183 destek hattını kurduk. Kadınların daha yüksek oranlarda mali imkanlardan yararlanmasının yolunu açtık. Anayasa'da kadınlar lehine düzenleme yaptık, engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı getirdik, doğum iznini arttırdık hatta çocukları 6 yaşına gelinceye kadar kısmi zamanlı çalışma imkanı sağlayan yasal düzenlemeyi Meclisten geçirdik. Gebe ve emziren anneler için izin düzenlemelerini pozitif yönde yapılandırdık. Tabii daha kapsamlı çalışmalar var, bu yeter mi yetmez. Sizler için daha iyisini daha fazlasını yapmaya gayret edeceğiz, bundan zerre kadar endişeniz olmasın."

(Sürecek)



AA

Gündem Haberleri

İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar