Erdoğan'ın siyasi danışmanı Yalçın Akdoğan, Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasını 3 madde altında Star gazetesindeki köşesinde değerlendirdi.
Aygün'ün kaçırılmasının ardında örgütün bölgede etkinlik kazanma çabası olduğunu ifade eden Akdoğan "Kılıçdaroğlu'nun CHP 'nin başına geçmesinin ardından Tunceli'deki CHP oyları artmış ve BDP 'nin alanı daralmıştır. Kürt kökenli Alevilerin siyasi eğilimlerindeki değişim PKK 'yı rahatsız ediyor" ifadelerini kullandı.
İşte Akdoğan'ın o yazısı;
ÖRGÜT DEVLETİ ŞANTAJA ZORLUYOR
PKK'nın bu eylemi birkaç açıdan değerlendirilebilir.
Birincisi, örgüt terör eylemlerini tırmandırarak devleti istediği noktaya çekmeye ve bu tür kaçırma eylemleriyle adeta devlete şantaj yaparak amacına ulaşmaya çalışmaktadır. Kaçırılan şahıslar meselesini sıklıkla gündeme getiren BDP'nin insani duyarlılığın ötesinde örgütün bu şantaj yönteminin karşılık bulmasını sağlamaya çalıştığını da görüyoruz. PKK'nın kaçırma eylemlerini sorgulayamayan bu anlayış, devleti örgüt karşısında tavizkar davranmaya zorluyor. Sıklıkla PKK'nın ve Öcalan'ın muhatap alınması gerektiğini vurgulayan BDP, bu tür kaçırma eylemleri üzerinden 'muhataplık oluşturma' gayretlerine çanak tutuyor.
PKK OTORİTE KURMAYA ÇALIŞIYOR
İkincisi, bölücü terör örgütü, bölgede kendince bir otorite kurmaya, alternatif bir yönetim tesis etmeye uğraşıyor. Yargılama, gözaltına alma, vergi toplama gibi kamu fonksiyonlarının muadillerini üreterek kendisi adam kaçırıyor, sorgulama yapıyor, haraç topluyor. Aslında Öcalan'ın geçmiş dönemlerdeki açıklamalarında da, Kandil'den gelen çağrılarda da bu tür mesajlara rastlıyorduk. PKK sitesindeki 'gözaltına alındı, sorgulandı, yargılandı' şeklindeki ifadeler, otorite oluşturma çabasını yansıtıyor. İşte tam da bu noktada söylememiz gereken husus, gerçekleştirilen KCK operasyonlarının paralel devlet yapılanmasını çökertmekte ne kadar önem taşıdığıdır.
YÜKSELEN CHP PKK'YI RAHATSIZ ETTİ
Üçüncüsü, PKK, bölgede BDP'ye yol açmaya, siyasi alan kazandırmaya çalışıyor. Bölgenin genelinde AK Parti'ye, Tunceli'de ise CHP'ye yönelen saldırılar, açıkça BDP karşısındaki partileri sindirme, yıldırma, tasfiye etme çabasını ortaya koyuyor. Terör örgütünün son dönemlerdeki açıklamalarında BDP'nin Gaziantep, Şanlıurfa ve Tunceli gibi şehirlerde etkisiz kalmasından veya Bingöl ve Muş gibi şehirlerde istedikleri ivmeyi yakalayamamasından duyulan rahatsızlık hissediliyor. Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin başına geçmesinin ardından Tunceli'deki CHP oyları artmış ve BDP'nin alanı daralmıştır. Özellikle Kürt kökenli Alevilerin siyasi eğilimlerindeki değişim, PKK'yı rahatsız etmektedir. İlçeleri gezen ve vatandaşla bir araya gelen Aygün'ün PKK tarafından kaçırılmasının ardında muhtemelen örgütün bölgede etkinlik kazanma çabası yatmaktadır diye düşünüyorum.