Konya'nın merkez Meram ilçe Belediye Başkanı Fatma Toru, TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katıldı.
TMMOB Mimarlar Odası Konya Şubesi, bu haftaki toplantıda Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'yu misafir etti.
Oda olarak her türlü eylem ve hareketlerinde kentin fayda ve menfaatlerini esas aldıklarını vurgulayan TMMOB Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Mustafa Kaş, "Bu faydaya hizmet ederken asla yıkıcı olmadık, olmayacağız. Faydalı olduğunu bulduğumuz, doğru olduğunu düşündüğümüz her çalışmayı destekledik. Yanlış olduklarını düşündüklerimize ise sadece karşı çıkmakla kalmadık; doğrusunun ne olduğunu öneri ve raporlarımızla hem ilgililer hem de kamuoyuyla paylaştık. Belirttiğimiz ilke ve sorumlulukları; akla, bilime, kamu yararına uygun olarak yerine getirmeleri konusunda merkezi ve yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizi kamuoyuna saygıyla sunuyoruz" diye konuştu.
Meram Belediyesi'nin Şükran Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinin güzel bir uygulama olduğuna da dikkat çeken Kaş, "Konya'nın tarihi projelerinden biri olacak Şükran Mahallesi. Bu tarz güzel uygulamalarda belediyemize biz de elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz" dedi.
"Şehir hepimizin ortak paydası"
"Şehir hepimizin ortak paydası" diyen Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise, "Şehrin planlı, sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve kimlikli bir mimariye sahip olması hepimizin arzu ettiği bir şey. Bu dönemde işin mutfak kısmıyla ilgili yoğun bir çalışma dönemimiz oldu. Sadece siyasi bir kimliğimiz yok. Siyasetten önce akademik olarak hem de teknokrat olarak yıllarca bu şehre hizmet etmiş biriyiz. Özellikle Meram'ın sorunlarını birebir görmüş biri olarak da şehrimizin kimlikli olarak gelişmesi-mimari anlamda, toplumsal ve fiziksel sorunların çözümü anlamında 2014 seçimleriyle birlikte hızlı bir imar planı revizyon ve kentsel dönüşüm çalışması başlattık. Çarpık yapılaşmanın olduğu ve bu nedenle istediğimiz hizmetleri veremediğimiz alanlarda imar revizyonu çalışmalarını başlattık. Toplamda 9 milyon metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm amaçlı mastır imar plan çalışması yaptık" şeklinde konuştu.
"Farklı alanlarda dönüşüm çalışmalarımız sürüyor"
Şükran Mahallesi'yle birlikte Uluırmak Saka, Uluırmak Ali Hoca, Küçük Aymanas, Turgut Reis ve Aksinne mahallelerinde de kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Başkan Toru, "Tabi Şükran Mahallesi'nin tarihi kent merkezinde kalması, buradaki yapıların 50 yıllık ekonomik ömrünü tamamlamış ve yığma yapılardan oluşması risk oluşturuyordu. Bakanlar Kurulu tarafından 'Riskli Alan' edildi ve dönüşüm kararı aldık. 1 Kasım'dan itibaren işin mutfak kısmını tamamlayarak vatandaşlarımızla sözleşme imzalama sürecine geçtik. 1. Etap olarak belirlediğimiz Sahib-i Ata Katlı Otoparkı'ndan başlayan 100 bin metrekarelik alanda anlaşma oranımız yüzde 85'in üzerine çıktı. Yıkım işlemlerini tamamlayarak bu yıl içinde temel atmayı hedefliyoruz" dedi.