Başkentteki Hitit eserlerinin anavatanına getirilmesi için girişim

AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Uslu:- "Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki her 2-3 eserden bir tanesi mutlaka Hititlere aittir. Bu eserlerin de ne pahasına olursa olsun Çorum'a getirilip Çorum'da, yerinde sergilenmesi gerektiğini düşünüyoru

Başkentteki Hitit eserlerinin anavatanına getirilmesi için girişim

ÇORUM (AA) - AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesinde bulunan Hitit medeniyetine ait eserler ile Sıhhiye Meydanı'ndaki Güneş Kursu Anıtı'nın Çorum'a getirilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

Uslu, kentteki bir otelde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Anadolu'nun en eski uygarlıklarından Hititlerin başkenti ve önemli şehirlerine ev sahipliği yapan Çorum'un, turizm potansiyelini artırmak ve turizmden hak ettiği payı almasını sağlamak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Kentte uzun yıllardır sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında gün ışığına çıkarılan başta Hitit medeniyetine ait olmak üzere birçok uygarlığın kalıntılarının ve eserlerinin, Çorum'daki 3 müzenin yanı sıra Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilendiğine işaret eden Uslu, özellikle Hititlere ait birçok önemli eserin Ankara'da olduğunun altını çizdi.

Uslu, söz konusu eserlerin Çorum'a getirilmesi için çalışma başlattıklarını ifade ederek, "Hititlere ait tüm simgelerin, sembollerin, eserlerin, tarihi nitelikteki tüm bilgi ve belgelerin Çorum'da olması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de en uygun yerin Boğazkale, Alacahöyük ve Şapinuva olduğuna inanıyoruz." dedi.

Anadolu Medeniyetler Müzesindeki her 2-3 eserden bir tanesinin mutlaka Hititlere ait olduğunu kaydeden Uslu, bu eserlerin de ne pahasına olursa olsun Çorum'a getirilip Çorum'da, yerinde sergilenmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Uslu, bu eserleri görmek isteyenlerin Ankara'ya gidip dönmesi yerine ait oldukları yere gelerek konaklamaları gerektiğini ifade ederek, bunun için de girişimlere başlayacaklarını belirtti.

"Almanya'nın 96 yıl önce Türkiye'den kaçırdığı sfenksi Türkiye'ye getirdik diye övünüyoruz." ifadesini kullanan Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dış ülkelerdeki Türkiye'ye ait eserlerin Türkiye'ye getirilmesi gerektiğini biliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere devletimizin bazı çabalarının olduğunu görüyoruz. Böyle olunca 'Neden dış ülkelerdeki eserler Türkiye'ye gelmeli de Türkiye'deki eserler yerinde sergilenmemeli?' sorusu ortaya çıkıyor. Bu sebeple de tüm medeniyetimizi simgeleyen tarihi eserlerin yerinde sergilenmesini doğru buluyoruz. Hititlere ait bir kısım simgeler, bunlar Hitit Güneş Kursu'dur, Ankara'daki Sıhhiye Meydanı'nda anıt olarak sergilenmektedir. Oysa bu tür eserlerin de yine kopya edilmesi suretiyle kullanılması amacının ötesinde yerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle Ankara'daki Sıhhiye Meydanı'nda bulunan Hitit Güneş Kursu'nun da mutlaka yerinde, Hititlerin yaşadığı topraklarda olması gerektiğini düşünüyoruz."

Uslu, Hititlerin Çorum'un ve Anadolu'nun bir gerçeği olduğunu vurgulayarak, "Elbette biz bir cet arayışında değiliz. Ceddimiz de belli ama yani Hititler de Çorum'un gerçeğidir. Hem Anadolu'nun hem Çorum'un gerçeğidir. Dolayısıyla ilk yazılı barış antlaşmasını yapan, ilk kez kadın haklarını iyi tanımak suretiyle Çorum'da hoşgörü kültürünün oluşmasına katkı sağlamış olması hasebiyle Hititlerin önemli bir Türkiye ve Çorum gerçeği olduğunu biliyoruz. Herkesin böyle bilmesi açısından da Hititlere ait eserlerin Çorum'da sergilenmesi, görmek isteyenlerin de bu kadim şehre gelmesi gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu.

Uslu, Hititlere başkentlik yapan Boğazkale ilçesinin adının Hattuşa, Ortaköy ilçesinin adının da Şapinuva olarak değiştirilmesi gerektiği görüşünü ifade etti.

AA

Kültür Sanat Haberleri