GÜMÜLCİNE (AA) - MEHMET HATİPOĞLU - İslam aleminin kutsal ayı ramazan, Türk azınlığının yaşadığı Batı Trakya’da dün akşam kılınan teravih namazıyla başladı.
Gümülcine ve İskeçe’de günler öncesinden temizlenip ışıklandırılarak ramazana hazırlanan camilerde teravih namazı heyecanı yaşanırken, köylerde gönüllü gençlerin çaldığı davul eşliğinde sahura kalkıldı.
Batı Trakya’da Osmanlı döneminden bu yana süren ramazan gelenekleri kapsamında sahur öncesi ve iftar saatlerinde davul çalan gönüllü gençler, ramazan ayının gelmesiyle köy sokaklarında yerlerini aldı.
Gümülcine'ye bağlı Bulduklu köyünde, ramazanda gruplar halinde nöbet usulü sırayla davul çalan gençler, bu yılki ilk sahur nöbetinde caminin bulunduğu köy meydanından başlayarak sokakları dolaştı.
Büyük bir heyecan ve şevkle yerine getirdikleri görevin ardından AA muhabirine konuşan gençler, ramazanın ilk davulunu çalmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
Genç davulculardan biri olan lise öğrencisi 15 yaşındaki Mert Mehmetoğlu, sahur vaktine kadar hiç uyumadığını söyleyerek "İnsanları sahura kaldırarak önemli bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Babalarımızdan gördüğümüz geleneği devam ettiriyoruz." dedi.
Arkadaşı gibi kendisi de lise öğrencisi olan 15 yaşındaki Alper Ali, yaşı küçük olmasına rağmen 3 yıldır ramazan davulculuğu yaptığını belirterek “Bu işi seviyorum. Bunu gönüllü olarak yapıyoruz” diye konuştu.
Ali, yaptıkları işin karşılığında, ramazan sonunda köy halkının kendilerine para ve çeşitli hediyeler verdiğini, toplanan paraların bir kısmını hayır işlerinde kullandıklarını anlattı.
- Davulun sesi Gümülcine’de de duyuluyor
Köyde sahur vaktinde çalınan davulun Gümülcine'deki Türk mahallerinde de duyulduğunu belirten Ali, “Biz sadece köyümüze hizmet etmiyoruz, Gümülcinelilerin de sahura kalkmalarına yardımcı oluyoruz. Burada çalınan davul yakın mesafede bulunan Gümülcine’nin Kırmahalle ve Mestanlı mahallerinde de rahatlıkla duyulduğu söyleniyor” dedi.
Ramazanın büyük bir coşkuyla yaşandığı Batı Trakya'da hem Türk azınlığını bir araya getirmek hem de eski gelenekleri yaşatmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Başta seçilmiş müftülükler olmak üzere azınlık dernekleri tarafından düzenlenen dini etkinlikler ve geniş katılımlı iftarlarda Türk azınlığının yaşadığı üç ilden soydaşlar bir araya gelme fırsatı buluyor.
AA