Temel bir gıda maddesi olan yumurta hakkında uzun yıllar boyunca birçok yanlış bilgi verildikten sonra günümüzde her insanın düzenli olarak yumurta yemesi gerektiğine dair yeni tıbbi görüşler ortaya çıkmıştır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların tüketmesinde çok fayda olan ve her eve giren yumurtaların taze olmaması durumunda, zehirlenmeye kadar giden son derece riskli bir süreç yaşanmaktadır. Ayrıca yumurta bayatladıkça içerisinde su azalarak proteinlerin yapısı değiştiğinden, sağlanan fayda da azalmaktadır. Peki yumurta gibi tamamen kapalı bir kutu olan bir besin maddesinin tazeliğini nasıl anlayabiliriz?
IŞIK TESTİ
Yumurtayı ışığa tutarak bayatlığını anlayabilirsiniz. Tavuk yumurtladığında, yumurtanın içerisindeki hava boşluğu azdır. Ancak her geçen gün yumurtanın bayatlaması ile üst kısımdaki hava boşluğu da artarak, yumurtanın boyutlarının büyümesine neden olur. Taze yumurta dikey olarak ölçüldüğünde içerisinde hava boşluğu 4-5 mm. iken, bayatlamış bir yumurtada bu hava boşluğu 10-12 mm. kadar ölçülebilir. Bu nedenle yumurtayı ışığa tutarak içerisindeki hava boşluğunun uzunluğunu kontrol etmek, ne kadar bayatlamış olduğunu anlamak için iyi bir yöntemdir. Yumurta ışığa tutulduğunda hava boşluğu ışığı geçireceğinden, bu bölüm 4 milimetreden ne kadar daha uzunsa yumurtanın o kadar bayatlamış olduğunu anlamanızı sağlar.
TUZLU SU TESTİ
KIRMA TESTİ
Eğer buzdolabınızda uzun süredir bekleyen yumurtaların bozulup bozulmadığını merak ediyorsanız, bir tanesini derince bir kasenin içerisine kırarak yumurtanın bayatlığını anlayabilirsiniz. Yumurtayı kırdığınız kaseyi elinize alıp hafifçe salladığınızda eğer yumurtanın sarısı akından bağımsız bir şekilde hareket ediyor ve yumurtanın akı parçalanmamış bir şekilde kalıyorsa, yumurta bayatlamış demektir.