Baypas için damarı endoskopik yöntemle çıkardılar

Erzurum'da 75 yaşındaki hastanın baypas ameliyatı için bacağından alınan damarları endoskopik yöntemle 2 santimetrelik kesiden çıkarıldı - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Ünlü:- "Normal yönte

 Erzurum'da, 75 yaşındaki hastanın baypas ameliyatı için gerekli olan damarı 2 santimetrelik kesi yapılarak endoskopik yöntemle çıkarıldı. Yaygın uygulamada 90 santimetrelik kesi gerektiren damarın çıkarılmasının 2 santimetrelik kesiden yapılması sayesinde, hastanın daha hızlı iyileşmesi öngörülüyor.

Kentte yaşayan 75 yaşındaki R.K, kalp rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık 1 hafta önce Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kalp Merkezi'ne başvurdu. Yapılan tahlil ve tetkikler sonrası, R.K'nin kalbindeki dört damarın tıkalı olduğu belirlendi.

Hastanenin Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Ünlü ve ekibi, R.K'nin ameliyat edilmesine karar verdi.

Ünlü ve ekibinin, baypas ameliyatı için hastanın bacağından alınan damarı, endoskopik damar çıkarma (EVH) yöntemiyle 2 santimetrelik kesiden çıkardığı operasyon, AA ekibince görüntülendi.

Ünlü, ameliyat sonrası yaptığı açıklamada, R.K'nin kalp şikayeti nedeniyle kliniğe başvurduğunu söyledi.

Yapılan tetkik sonrası R.K'nin kalbindeki 4 damarın tıkalı olduğunun belirlendiğini anlatan Ünlü, "Hastamıza koroner baypas ameliyatı planladık. Bu ameliyat için öncelikle göğüs içindeki atardamar, koldaki atardamar ve bacaktaki toplardamarları çıkarıp kullanıyoruz. En çok da bacaktaki damarlardan faydalanırız. Bu hasta için de onu yaptık. Normal yöntemde bu damarları çıkarmak için yaklaşık 90 santimlik kesi yapılıyordu ama biz EVH yöntemi sayesinde 2 santimlik bir kesiyle damarı çıkardık." dedi.

Ünlü, söz konusu yöntemle koroner baypas ameliyatının Türkiye'de nadir yapıldığını belirterek, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde ise bunun ilk kez yapıldığını aktardı.

Bu yöntemin avantajlarına değinen Ünlü, şunları kaydetti:

"EVH yöntemi hasta açısından çok avantajlı ve konforlu. Bu yöntemle hastanın yarası daha erken iyileşiyor, daha az acı, daha küçük yara izi ve çok kısa sürede hızlı iyileşme imkanı sağlıyor. Küçük kesi sayesinde hastanın enfeksiyon riskini minimize eden bu yöntem yoğun bakım sürecini de kısaltıyor. İnşallah bundan sonra artık kliniğimizde bu yöntemle ameliyatlarımız devam edecek."

Ünlü, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'ya desteklerinden ötürü teşekkür ederek, ülkede çok az sayıdaki kalp merkezinde başvurulan bu yöntemi Erzurum'da da uygulamanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

 

Sağlık Haberleri

Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?
Çocuklarda Sonbahar Döneminde Artan Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat
Vücut direncinizi nar ile artırın