Bayramda Dişlere Dikkat!

Bayramda Dişlere Dikkat!

Uzman Diş hekimleri, bayramdaki beslenme alışkanlıklarımızın diş sağlığını tehdit edebileceğini belirterek, dişlerimizi beslenme sırasında ve sonrasında nasıl koruyabileceğimizi ve ağız sağlığımız için neler yapmamız gerektiği konuları hakkında bilgiler verdi. Diş Hekimleri, bayramda tüketilen etin diş aralarına gömülmesi sonucu kürdanla temizlemeye çalışılmasının yanlış bir uygulama olduğuna değinerek, ‘Bu tarz durumlarda daha çok diş ipi tercih edilmelidir. Diş ipiyle ileri-geri ya da aşağı-yukarı hareketlerle artık malzemenin çıkarılması daha uygundur’ şeklinde ifade ettiler. Kurban bayramı sonrasında genelde diş rahatsızlıklarında artış gözlendiğinin ve bayramda yoğun et tüketimiyle farklı diş sorunlarından dolayı diş rahatsızlığı ortaya çıkabileceği olasılığının yüksek olduğuna ifade eden uzmanlar,  ‘Böyle durumlarda mutlaka tedavi için özellikle diş eti hastalığı ile uğraşan bir hekime başvurulmalıdır. Diş rahatsızlığı sonrası hekime başvurulmaması durumunda sağlık sorunlarının artabilir. Önlem alınmadığı durumlarda gıda gömülmesi oluşabilir. Bu durum daha ilerleyerek dişin kök ucuna kadar olan bölgedeki kemiği eritebiliyor. Daha sonra dişin sallanmasına ve dökülmesine yol açabilir. İlerleyen zamanlarda şiddetli ağrılar da başlıyor. Bunun için kesinlikle dişe tedavi yapılmalı ve oluşan yabancı parçacıklar hekim tarafından giderilmelidir’ dedi.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?

İlk olarak ağız ve diş sağlığının korunması için altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerimizi ihmal etmememiz gerektiği vurgusunu yapan uzmanlar şu açıklamada bulundular, ‘Diş çürümelerinin önlenmesinde sularda yeterli flor olması, düzenli olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanılması, aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınma bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması, diş hekimi kontrollerine gidilmesi temel uygulamalardır. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde de diş fırçalama ve düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir. Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalı, fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.’ Haber Merkezi

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?