Diğer dinî gün ve geceler gibi bayramlar da bize pek çok şey söyler.
İki dinî bayram: Ramazan ve Kurban bayramı. Ramazan bayramında, Ramazan ayında gerçekleştirdiğimiz ibadetlerin ödülünü aldığımız için bayram yapıyoruz. Kurban bayramında ise, hac ve kurban ibadetlerimizi gerçekleştirdiğimiz için bayram yapıyoruz. Bir de Cuma bayramı var, o da kutlu bir ibadeti gerçekleştirdiğimiz için bayramdır.
Kullukta daim olabilmek, kulluk bilinci içerisinde olabilmek Yüce Allah’ın büyük lütfu. Zira herkese nasip olmuyor bunlar. İşte bu büyük nimete şükrün ifadesidir bayram.
Îdü’l-Fıtr’dır Ramazan bayramının şeriattaki adı. Fıtrat üzere kalabilmenin bayramı. Tutulan oruçlarla, kılınan teravihlerle, verilen zekat ve fıtır sadakalarıyla fıtrat dini İslam üzere kaldığımızı göstermenin bayramı.
Oruç ibadeti, imsakla başlar, iftarla sona erer. Fıtır, iftar aynı kökten gelir. Yüce Yaratıcımız, bizim yemeden içmeden uzun süre kalamayacağımızı çok iyi bildi ve bize iftarı lütfetti. İşte bu lütfe karşılık bayram.
Rahmet, mağfirete ve cehennemden uzaklaşmaya vesile olacak Ramazan ayına erişme nimetine karşılık bayram.
Kardeşlerimizle buluşmamızın, onlara karşı Ramazan’da kardeşlik sorumluluklarımızı bir ölçüde gerçekleştirmemizin şükrü olarak bayram.
Bizim bayramlarımız namazla başlar. Namaza da tekbirle gideriz. Ramazan bayramına gizli tekbirlerle, Kurban bayram namazına aleni tekbirlerle gideriz. Bayramların temeli tekbir ve bayram namazlarıyla mescidlerde atılır. Temeli ibadetle atılan bayram günleri, günahlarla kirletilmez.
Bayramlar bize ne der:
Kardeş olun. Barışın, tanışın, kaynaşın, yakınlaşın der.
Bayram şükür fırsatıdır, kulluk sınırlarından çıkmadan bayram yapın ve asla nankörlerden olmayın der.
Huzur içerisinde bayram edemeyen kardeşlerinizi düşünün ve hiç olmazsa onlara dua edin, der. Kulluğunuzla sevinin, seçildiğinizi ve sevildiğinizi bilin,şükredin der.
Rabbinize karşı Ramazan’da yaptığınız kullukla yetinmeyin. Daha mükemmelini yapmaya bakın der. Zira cennetin mertebeleri farklı farklıdır, siz en yüce mertebelere talip olun, der.
Bayramı hak edin, bayrama yüzünüz olsun der.
Hak edenlere mübarek olsun. Hak etmeyenlere de hak etmeyi Rabbim lütfeylesin!