Sağlık Bakanlığı'nın 2018 Türkiye - Ağız ve Diş Sağlığı Profili Araştırma Raporu'na göre, diş çürüğünün küresel düzeyde en yaygın ağız sağlığı sorunu olduğunu belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Ceren Ergin, özellikle bebeklerde ortaya çıkan "biberon çürüğü"nün ciddi sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.
Dt. Ceren Ergin, bebeklerde diş temizliğine ilk dişlerin çıkmaya başladığı dönemde (6-8 ay) başlanması gerektiğini vurgulayarak, özellikle üst çene ön bölgesinde görülen kahverengi lekelerin diş çürükleri olduğunu ve biberon çürüğünün hızlı ilerleyen bir tür olduğunu açıkladı. Bu çürük türünün alt kesici dişleri de etkileyebileceğini belirten Ergin, müdahale edilmediği takdirde ağrı, iltihaplanma, huzursuzluk, beslenme düzeninin kaybolması ve konuşma bozuklukları gibi sorunlara neden olabileceğini dile getirdi.
Dt. Ceren Ergin, biberon çürüğünden korunma yöntemleri arasında gece biberonla uyutmamak, sütün içine tatlandırıcı eklememek, her beslenme sonrasında temiz bir tülbent veya gazlı bezle dişleri silmek gibi alışkanlıkların önemli olduğunu belirtti.
Ayrıca, karbonhidrat içeren besinler ve asitli içeceklerin diş minesini zayıflattığını ifade eden Ergin, çocuklara bu tür gıdaları tükettikten sonra su ile çalkalama alışkanlığı kazandırılması gerektiğini söyledi. Peynirin çürük yapıcı etkisini azalttığını ve meyve-sebze tüketiminin diş yüzeylerini mekanik olarak temizlediğini belirten uzman, bu alışkanlıkların çocuklara kazandırılmasının diş sağlığını olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti.