Bedensel engelli sporcudan "ilk adım"

Adana'da yaşayan bedensel engelli sporcu Sait Edemen, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine kazandırılan ''Robotik Yürüme Cihazı'' sayesinde ilk adımlarını atabilmenin mutluluğunu yaşadı- Edemen: "Çok umutluyum, umarım bu cihaz başkalarına da umut

ADANA (AA) - ABDULGAFUR KILIÇ - Adana'da doğuştan bedensel engelli olan sporcu 19 yaşındaki Sait Edemen, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine kazandırılan "Robotik Yürüme Cihazı" sayesinde yıllar sonra ilk adımını atabilmenin sevincini yaşadı.

Atletizmde gülle ve cirit gibi farklı branşlarında madalyaları bulunan Edemen, AA muhabirine, doğuştan yürüme kaybı yaşadığı için adım atamadığını, bu cihaz sayesinde yürüyebilme umudunun yeşerdiğini anlattı.

Cihazın diğer engelli arkadaşlarına da umut olmasını dileyen Edemen, "Çok umutluyum, umarım bu cihaz başkalarına da umut olur. Ağrılarımın azaldığını, kaslarımın daha da güçlendiğini hissedebiliyorum" dedi.

Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof Dr. Osman Kürşat Arıkan ise Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların hizmetine sunulması için Adana Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Seyhan Uygulama Merkezine robotik yürüme cihazı tahsis edildiğini söyledi.

Cihazın yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş hastaların rehabilitasyonu ve yürüme yeteneğinin tekrar kazandırılması için kullanıldığını belirten Arıkan, "Bu cihazın maliyeti yaklaşık 500 bin lira civarında. Bölgede kamu ve üniversite hastanelerinde sadece Numune Eğitim Araştırma Hastanesinde bulunan bu cihazla hastalarımızdan hiçbir fark almadan bu hizmeti veriyoruz. Umarım durumu Sait gibi olan herkese ilk adımı attırma mutluluğu yaşarız" diye konuştu.

Fizyoterapist Nilüfer Aydemir de cihazın beyin omurilik yaralanmalarında, serebral palsi (SP) denilen doğuştan olan yürüyüş kayıplarında, parkinson ve omurilik felçlerinin tedavisinde kullanıldığını ifade etti.

Sait'in doğuştan yürüme kaybı olan bir hasta olduğunu aktaran Aydemir, "Sait geldiğinden beri ağrılarının azaldığını, daha rahat uyuduğunu, kas ağrılarının geçtiğini söylüyor. Cihazla hastanın tüm ağırlığını kullanarak yürümesini sağlıyoruz. Sait'i yüzde 100 ağırlıkla yürütüyoruz. Henüz iki hafta oldu çok büyük bir değişme yaşanmadı fakat kendisi çok rahatladığını söylüyor" dedi. 

Anne Vesile Edemen de tüm engelliler adına bu hizmetin devlet hastanesine kazandırıldığı için mutlu olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Allah razı olsun devletimiz bu cihazı hastanemize getirdi. Çocuğum ve tüm engelliler için çok mutlu oldum. 2 haftada oğlumun yürümesinde, basmasında, kasların gelişmesinde epey bir değişiklik oldu. Tüm engelli çocuklarımız adına çok mutluyum umarım hepsine şifa getirir."

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri