"Beklenen İstanbul Depreminde Gönüllü Ekiplerin Rolü" tatbikatı

AYA Arama Kurtarma Ekibi, Bağcılar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, öğrencilerin katılımıyla deprem tatbikatı gerçekleştirdi- AYA Arama Kurtarma Ekibi Başkanı Güngör:- "Beklenen depreme hazırlıklı olabilmemiz için bilhassa anne-babaların deprem konusunda da

İSTANBUL (AA) - AYA Arama Kurtarma Ekibi'nin organize ettiği, "Beklenen İstanbul Depreminde Gönüllü Ekiplerin Rolü" isimli tatbikatın ikincisi, Bağcılar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirildi.

Okulun bahçesinde gerçekleşen tatbikat, muhtemel İstanbul depreminde gönüllü kurumların birlikte çalışmasının pekiştirilmesi ve afet farkındalığını arttırmak amacıyla, öğrencilerin katılımıyla yapıldı.

Deprem esnasında yaşanabilecek ihtimaller üzerinde uygulama yapan ekipler, yangın söndürme, arama-kurtarma, yaralıların tahliyesi ve ambulansa taşınması, deprem esnasında muhtemel acil tahliye çalışmalarını gerçekleştirdi.

Binanın katlarında yaralılar kurtarılarak, medikal ekipler tarafından müdahale ile tahliye edilip ambulanslara taşınmasının tatbikatı gerçekleştirildi. Yıkılan duvarın altında kalan yaralılara ilk müdahale yaklaşımı olarak, enkaz üzerinde kesme, delme-dinleme ve görüntüleme cihazlarıyla kurtarma çalışması yapıldı. Ekipler, enkazdan kurtardıkları yaralıları sağlık ekiplerine teslim etti.

Tatbikata, AYA Arama Kurtarma Ekibi'nin yanı sıra, Kuşadası Arama Kurtarma Ekibi (KAKEB) ve Kuşadası Arama Kurtarma (AKE) İstanbul temsilcilerinden 11, Kanyon Araştırma Derneği'nden (KAD) 5, Şehit Büyükelçi İsmail Erez Endüstri Meslek Lisesi'nden 8 öğrenci ve 2 yönetici, AYA'ya bağlı Bağcılar İHL öğrencilerinden oluşturulan arama kurtarma ekibi ve AYA medikal kurtarma ekibinden ise yaklaşık 30 kişi katıldı.

Ayrıca, 112 Acil Sağlık ve İstanbul itfaiyesi ekipleri de tatbikata katıldı.

- "Anne-babalar, deprem konusunda daha titiz davranmalı"

AYA Arama Kurtarma Ekibi Başkanı Saim Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatbikatın önemini vurgulayarak, "Burada, 2018 yılı içinde yaptığımız, AYA Arama Kurtarma Ekibinin tertiplediği ve diğer ekiplerimizin de gönüllü olarak katıldığı bir tatbikat daha gerçekleştirdik. Tatbikata, İstanbul'da beklenen büyük depremin başlangıcı noktasında yapmış olduğumuz önemli bir eğitim çalışması diyebiliriz." diye konuştu.

Güngör, yapılan çalışmaların, deprem öncesi yapılması gereken önlemler noktasında yeterli olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalarımızın daha alt kısımlara ulaşması lazım. Çocuklardan, yetişkinlere kadar muhtemel bir depremde neler yapılması gerektiği hakkındaki bilgilerin verilmesi gerekiyor çünkü biz depremle yatıp, depremle kalkmalıyız. Afetlere baktığımız vakit de Türkiye'de pek çok afetin olduğunu görüyoruz. Beklenen depreme hazırlıklı olabilmemiz için bilhassa anne-babaların deprem konusunda daha titiz davranması ve tatbikat çalışmalarımıza katılmaları gerekiyor."

Ailelerin, çocuklarına deprem hakkında bilgi sahibi olup, hayatta kalmayı öğretmesi gerektiğini belirten Güngör, ilerleyen zamanlarda anne-babalar için daha etkili eğitim ve tatbikat çalışmaları yapmayı planladıklarını söyledi.

Etkinlik koordinatörü Turgay Göngör de etkinliğin kalabalık bir ekiple gerçekleştirildiğini ve ekibi toplamanın kolay olmadığına işaret ederek, "Tatbikatlarda koordinasyon çok önemlidir. Beklediğimiz bir İstanbul depremi var, depreme bütün ekiplerimizin güçlü bir koordinasyon sağlayarak müdahale etmesi gerekiyor. Gönüllü olan bütün arkadaşlarıma, okul müdürüne ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.


AA

Kültür Sanat Haberleri

Antalya'daki Köy, Dünyanın En İyisi Seçildi
Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya