Bel fıtığı / Lumbal disk hernisi nedir? Nedenleri belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Fzt. Nurullah Ertuğrul

Sevgili okurlarım bu haftaki yazımızda sizlere fizyoterapistlerin çokça karşılaştığı ülkemizde de oranı bir hayli yüksek olan lumbal disk hernisi halk ağzıyla bel fıtığından bahsedeceğiz.

Disk hernisi çoğunlukla lumbal (bel) vertebralarda görülmekle birlikte servikal (boyun) ve torakalde  (ğöğüs) görülmektedir. Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı en yüksek olanı ise lumbal disk herniyasyonudur (bel fıtığı). Erkeklerde görülme sıklığı kadınların iki katıdır. Genellikle 30-50 yaş arasında görülme sıklığı yüksektir. Bel fıtığı çeşitli nedenlerle; öne doğru eğilerek ağır kaldırmak, postür bozukluğu, ailesel yatkınlık, mesleki deformasyon, bel ve karın kaslarının yeterince güçlü olmaması ve beldeki sinirlere bası sonucu oluşabilir.

Normal bir insanda bel fıtığı olasılığını arttırıcı faktörler vardır. Fazla kilo alımı, yaptığınız mesleğin ağır kaldırma gerektiren aktiviteler içeren bir meslek olması, genetiğiniz ve sigaradan dolayı kaybettiğiniz sıvı diskler arası oksijen azlığına sebep olur bununla birlikte bel fıtığı riskiniz artmış olur. Bel fıtığında da hastada çeşitli şikayetler olabilir. Bunlar; Kol ve bacaklarda ağrı ,bel fıtığından etkilenen sinirlerin bulunduğu yerlerde uyuşma ve karıncalanma, kaslarda görülen zayıflık, ayak parmak ucunda duramamak, yürümede zorlanmak, belde, kalçada ve bacaklarda ağrı, hareketlerde büyük ölçüde kısıtlamalar, otururken ve kalkarken güçlük çekmek gibi belirtilerdir. Günlük yaşantımızı çok fazla etkileyen belirtilerdir bunlar. Bunun gibi şikayetleriniz varsa bir doktora görünmeniz gerekir. İyi bir fizik muayene ve görüntüleme çok önemlidir.

Bel fıtığı teşhisi konulduğunda büyük oranda yatak istirahati, ağrı kesici medikal tedaviler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda bu yöntemlerle şikâyetler gerilemektedir. Biz fizyoterapistler olarak hastaya verdiğimiz ev programları, yürüme ve egzersiz tedavisi, sağlıklı kiloyu koruma eğitimi, ağrı kontrolü ve elektroterapi ile birlikte hastanın ağrılarını azaltmada, hastanın günlük yaşam aktivitelerine katılmasını kolaylaştırmaktır. Hastaların genelde sorduğu sorular arasında olan fizik tedaviyle birlikte bel fıtığının tamamen bitip bitmediği oluyor. Fizik tedaviyle birlikte var olan durumunuzu korumak, ağrılarınızı azaltmak amaçlanır. Vücudunda omurgada diskler arasında meydana gelen basıncın ortadan kaldırılıp eski haline gelmesi için fizyoterapi çok önemlidir. Cerrahi müdahalelerden önce mutlaka fizyoterapi uygulamalarını önermekteyiz. Fizyoterapi sayesinde hem ağrısız şekilde ağrılardan kurtulma sağlanıp hem de günlük yaşamsal aktivitelere en erken şekilde dönülmesi sağlanır. Bel fıtığı (disk herni) şikayetinizin bulunduğunu düşünüyorsanız mutlaka fizyoterapistinize danışmanızı öneririm.

Saygılarımla.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.