Yerel yönetimler Türkiye’de çok önemli projelere imza atabiliyor. Özellikle hükümetteki partinin belediyelerin de önemli bir çoğunluğunu kazanması, yerel yönetimlerin hareket alanlarını oldukça genişletti. Artık projelerini daha rahat hayata geçirebiliyorlar. Şehre, halka, geleceğe yatırım yapmak için başkanların elleri daha kuvvetli. Ama Ak Parti hükümetinin, belediyelerin rahat çalışmasına izin vermediği yegane alanlardan biri spor olarak değerlendiriliyor. Özellikle profesyonel spor. Birkaç örnekle aydınlatalım sizi.
Selçuklu Belediyesi, çok güzel ve büyük bir yatırıma imza atarak, uluslar arası spor salonu yaptırdı. Sayın Adem Esen belediyenin öz kaynaklarıyla bu dev yatırımı gerçekleştirdi. Trilyonları spora yatırırken belediye meclisi de, Selçuklu Belediyespor Kulübü Başkanı Sayın Ahmet Günbaş da büyük çabalar sarf etti. Tabi biz bu çabaların hangi yönde olduğunu daha sonra öğrendik. Sorun para bulunması ya da çıkan pürüzler değilmiş. Salon yaptırılmadan önce Ak Parti Konya İl Teşkilatı Yöneticileri, uzun süre ikna edilmeye çalışılmış. “Belediye binasına öncelik verin, belediyelerin asli görevlerini oluşturan yatırımları hayata geçirin” telkinlerinin kırılması için yapılan görüşmelerin sayısı bilinmiyor bile. Sonunda parti yöneticileri ikna oluyor ve ortaya çok güzel bir spor kompleksi çıkıyor. Binlerce genç burada spor yapıyor. Zararlı alışkanlıklardan uzak duruyor. Konya’nın çehresi değişiyor. Ve Başbakan Erdoğan projeyi herkese örnek gösteriyor.
Kaldı ki belediye yeni hizmet binasını da yaptırmaya başlıyor.
Şimdi büyük bir proje daha var gündemde. Büyükşehir belediyesinin olimpiyat köyü projesi de hayata geçirilmeyi bekliyor. Aldığımız bilgiler, yine yerel siyasilerin bu projeye karşı çıktığı yönünde. Sayın Akyürek, Başbakan Erdoğan Konya’ya geldiğinde kameraların önünde “Yeni stadyum projesini inşallah hayata geçireceğiz” diyerek mesaj göndermeye çalışıyor. Yani bağlayıcı etkiyi sağlamaya çalışıyor. Geri dönüşü olmayan projeyi en doğru şekilde hayata geçirerek yine şehrin geleceğine imza atmak için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Eski stadyumun yerinin değerlendirilmesinde yapılacak spekülasyonların önüne geçmeye çalışıyor.
İktidarı ve muhalefetiyle Konya siyaseti, spor konusunda daha esnek olmalı. Gücünün zirvesinde olan Ak Partili belediyelerin alt yapı yatırımlarını gerçekleştirirken sıkıntı yaşamayacağı görünüyor. Bu yüzden kendilerinden beklenen spor gibi sosyal alanlarda etkinlikleri arttırmalarıdır. Konya’da, gerçek bir futbol stadyumunu içinde barındıran dev bir olimpiyat köyünün doğru yere, doğru şartlarda yapılmasına kimsenin karşı çıkmayacağını düşünüyorum. Tabi sporu, sporcuların ahlak dışı yaşamlarını örnek göstererek “şeytan icadı” gibi görenleri ayrı tutmak gerekiyor. Artık spora karşı olanlar, sporun en tepesindeki isimlerin arasına giriyor.
Konya’da sporla ilgilenen herkes bu projeye sahip çıkacaktır. Doğru olan, spora yapılan yatırımların, aktarılan kaynakların, art niyetli ya da “hata” yapmaktan adı çıkmış yöneticiler tarafından heba edilmesini önlemektir. (“spora destek vereceğim” diyerek belediyelerden talepleri artan iş adamlarına da dikkat etmek gerekiyor.) Doğru kişilerden bilgi alıp, projeleri doğru yerde, tüm Konya’nın faydalanacağı şekilde hayata geçirmek çok önemli.
Sporu seven Sayın Akyürek’in yani belediyenin arkasında Konya’nın desteği var. Sadece daha şeffaf olunması yeterli.