BERLİN (AA) – Almanya’da 18 Eylül’de yapılacak Berlin Eyalet Meclisi seçimlerinde 5 Türk kökenli bağımsız aday mücadele ediyor.
Partiler Türklerin yoğun yaşadığı bazı bölgelerde Türk kökenli adaylara yer verirken, partilerin kendi çıkarlarını savunmadığını söyleyen siyaset bilimci Pınar Çetin, mesleki eğitim danışmanı İlkin Özışık, avukat Fatih Tanrıverdi, siyaset bilimci Ali Şen ve şehir ve bölge planlama öğrencisi Betül Bayrak seçimlerde farklı bölgelerden bağımsız aday oldu.
Bağımsız adayların çıkmasının en önemli nedenleri arasında Federal Mecliste (Bundestag) 1915 olaylarına ilişkin alınan karar, çifte vatandaşlık tartışmaları, Türkiye’ye karşı takınılan tutum ve Başbakan Angela Merkel’in Türklerden sadakat talep etmesi olarak gösteriliyor.
Neukölln ilçesinden aday olan Pınar Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her gün seçim bölgesinde yoğun kampanya çalışmaları yaptığını söyledi.
Bağımsız aday olarak ortaya çıkmanın zor olduğunu ifade eden Çetin, “Mevcut partiler şimdiye kadar bizi yeterince temsil etmedi. Hatta bize karşı siyaset yaptılar. 1915 olaylarına ilişkin tasarısının kabul edilmesi bardağı taşıran son damla oldu. Bundan dolayı partisiz aday olmaya karar verdim. Tek başına mücadele etmek gerekiyor. Partilere karşı mücadele ediyoruz.” dedi.
Üç çocuk annesi Çetin, 15 yıldan beri Neukölln ilçesinde çeşitli alanlarda sosyal çalışmalar yaptığını belirterek, ilçede yoğun olarak yaşayan Türk, Arap ve diğer Müslümanların her konuda çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Siyasi tartışmalarda bu potansiyelin aksine eksikliklerin görüldüğünü anlatan Çetin, ayrımcılığa uğramadan bu kentte eşit bir şekilde yaşayabilmek için bu siyasi mücadeleye girdiğini kaydetti.
Geçen seçimlerde Sosyal Demokrat Partiden (SPD) milletvekili seçilen, ancak bu parti ile yollarını ayıran İlkin Özışık da, seçim kampanyasında halktan büyük destek gördüğünü kaydetti.
Mitte ilçesi 4. bölgeden aday olan Özışık, partilerin göçmenlere açılmak istemediğini gördüğünü anlattı.
“Değerlerimize karşı düşmanlık var. Açık bir şekilde düşmanlık var. SPD böyle ise acaba diğer partiler nasıldır?” diyen Özışık, başka bir partide de siyaset yapmayı düşünmediğini ifade etti. Kentte yaşayan göçmenlerin siyasi olarak topluma katılması gerektiğini belirten Özışık, bunun bir sorumluluk olduğunu kaydetti.
Yine Mitte ilçesinden aday olan avukat Fatih Tanrıverdi de, diğer partilerin fikir ve düşüncelerini temsil etmediği için bağımsız aday olmaya karar verdiğini ifade etti.
Göçmenlerin bu ülkenin bir parçası olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, “Göçmenler problemin bir parçası değil, Almanya’nın bir parçası. Ayrıştırma bir yere götürmez. Göçmenlerin siyasi malzeme olarak kullanılmaması gerekiyor.” dedi.
Kreuzberg ilçesinden aday olan Ali Şen de, Almanya’da Türk kökenlilerin partilere yönelik bir güvensizliğinin söz konusu olduğunu belirterek, “Bilhassa 1915 olaylarına ilişkin karara bizden bildiğimiz milletvekillerinin de onay vermeleri ve Türkiye karşı hareket etmelerinden dolayı Türk kökenliler sandığa gitmek istemiyordu. Bir alternatif oluşturmak ve demokrasiyi daha da canlandırmak için aday oldum.” dedi.
Şen, seçim kampanyası sırasında karşılaştığı birçok seçmenin bağımsız aday olarak ortaya çıkmasını çok olumlu karşıladığını ve seçime gitmeyi düşünmeyenlerin şimdi sandığa gideceğini ifade ettiğini kaydetti.
Neukölln ilçesinden aday olan şehir ve bölge planlama öğrencisi Betül Bayrak da, topluma faydalı olmak için eyalet meclisi üyeliği için adayı olduğunu söyledi.
Bir parti içinde özgür bir şekilde düşüncelerinin arkasından gidemeyeceği için seçimlerde bağımsız aday olduğunu ifade eden Bayrak, insanları dinleyerek, ilçedeki sorunları tespit ederek seçim çalışmalarını yaptığını ifade etti.
Bayrak, insanların geçmişte partilerle yaşadıkları sorunlarından dolayı bağımsız aday olarak kendisine daha olumlu yaklaştıklarını kaydetti.
Seçilmeleri durumunda toplumun eğitim, konut ve ayrımcılık gibi sorunlarını meclise taşımayı vadeden bağımsız adaylar, Türk kökenli seçmenlere aşırı sağcı partilerin güçlenmesini önlemek için mutlaka oylarını kullanmaları çağrısında da bulundular.
Berlin’de en büyük göçmen grubu oluşturan Türklerin önemli bir kısmı Alman vatandaşlığına geçtiği için seçme ve seçilme hakkına sahip.
Almanya'da mevcut 16 eyaletten Kuzey Ren Vestfalya, Saarland ve Schleswig Holstein eyaletlerinde ise seçimler 2017 yılında yapılacak.
Ayrıca Almanya'da gelecek yıl şubat ayında cumhurbaşkanlığı ve eylül ayında Bundestag seçimleri yapılacak.
AA