Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel ve ekibi tarafından "Tarımsal zararlı bazı böceklerle mücadelede kullanılan inorganik insektisit olarak borik asit ve çeşitli şekerler ile elde edilen karışım" başlıklı buluş Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Patent Belgesi ile tescillendirildi.
BEÜ Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Büyükgüzel, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü uzmanı Dr. Kıymet Senan Çoşkuncu tarafından tümü ile BEÜ Biyoloji Bölümü araştırma laboratuvarlarında yürütülen ve BOREN Enstitüsü destekli proje sonuçlarından hazırlanan, 2015/15304 başvuru numaralı "Tarımsal zararlı bazı böceklerle mücadelede kullanılan inorganik insektisit olarak borik asit ve çeşitli şekerler ile elde edilen karışım" başlıklı buluş Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Patent Belgesi ile tescillendirildi.
Borun önemli bir türevi olan borik asitin başta insan olmak üzere hedef olmayan canlılara zararlı etkisinin düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel "Bu çalışmada, ülkemiz doğal kaynak rezervinin önemli bir oranını oluşturan borun bir türevi olan borik asitin başta insan olmak üzere hedef olmayan canlılara zararlı etkisinin düşük olması sebebiyle, tarımsal zararlı böcekler ile kimyasal mücadelede organofosfatlı insektisitler gibi doğrudan canlıların merkezi sinir sistemini etkileyen insektisitlere alternatif olarak denendi. Borik asitin glukoz, fruktoz ve laktoz gibi insan beslenmesinde önemli bir yeri bulunan şekerlerin farklı miktarları ile formüle edildiğinde ise böcek üzerinde olumsuz etki yapan miktarı azalıyor. Bu sonucun şeker formülasyonları sebebiyle hem kullanılan insektisit miktarının azaltılması, hem de tarımsal alanlarda çevresel bulaşmanın ve tarım işçileri başta olmak üzere insanlar ve diğer yararlı canlılara en az zarar verilmesi açısından önemli olduğunu vurgulamak gerekiyor. Ülkemizde ve dünyada ev, otel, restoran ve besi hayvancılığı ahırları gibi kapalı alanlarda, başta hamam böceği ve çeşitli diğer haşerelere karşı bazı jel formülasyonları şeklinde yaygın kullanılan bor türevleri, sodyum tetraborat ve borik asitin bu proje sayesinde tarımsal zararlı böcekler; mısır kurdu Ostrinia nubilalis, arı kovanı ürünlerinin zararlısı büyük balmumu güvesi galleria mellonella ve un güvesi ephestia kuehniela ile kimyasal mücadelede de kullanılmasının önü açıldı. Borik asidin çevre dostu inorganik insektisit olarak bu konuda kullanılabilirliği yönünde ülkemizde herhangi bir ürünün henüz geliştirilmedi. Bundan sonraki çalışmalar PCT anlaşması kapsamında uluslararası patent başvurusu yapılarak Avrupa ülkelerinde de korunması yönünde devam ediyor" ifadelerine yer verdi.