Aslında Yüce Yaratıcının yarattığı her şey özel ve güzeldir. O’nun mevsimleri de. Yazıyla, kışıyla, baharıyla güzüyle her mevsiminin ayrı güzellikleri vardır. Her mevsim de zamanında güzeldir. Kış mevsimi de yağan karıyla ve soğuğuyla özel ve güzeldir. Onun için ne kadar soğuk ve meşakkatli olsa da O’ndan gelen her şeye gönülden razıyız ve O’nun var ettiklerindeki hikmetleri görebilmek için gayret ederiz. Çünkü biz, her şeye hikmet nazarıyla bakan ve her şeyi güzel gören, yağan yağmur tanelerine elbisesini ve bedenini açan ve “Bu yağmur, Rabbimden yeni geliyor / Rabbimin henüz yeni yarattığı bir rahmetidir (Müslim) diyen Peygamberin ümmetiyiz. O şöyle buyurur:
Kış mevsimi, müminin baharıdır. Zira onun gecesi uzundur, kıyam eder namaz kılar; gündüzü kısadır, oruç tutar. (Ahmed, Beyhakî) Evet, kış mevsimi, müminin baharıdır, onda çeşitli ibadetler renk renk çiçek açar.
Onun eğitiminden geçen güzel insanlar da kâinata aynı gözle baktılar ve duygularını şöyle dile getirdiler:
İbn Mesud, kış mevsimini şöyle karşılardı: Merhaba uzun gecesiyle ibadet edilen, kısa gündüzüyle oruç tutan, kendisinde bereket inen ey kış mevsimi!
Ubeyd b. Umeyr şöyle derdi: Ey Kur’ân ehli, kış gelince geceleriniz uzadı Kur’ân okuyasınız, diye, o halde okuyun. Gündüzleriniz kısaldı oruç tutasınız diye, o halde oruç tutunuz.
Yahya b. Muaz: Ey Müslüman gece uzundur, uykuyla onu kısaltma. İslam tertemizdir, günahlarınla onu kirletme!
Evet, kış gecelerinde soğukta kalkıp ibadet etmek ve soğuk suyla abdest almak nefse zor gelir. Ancak ibadetlerde meşakkat arttıkça sevabı da artar.
Peygamberimiz aleyhisselam, kışın alamet-i farikası olan karın beyazlığını hadislerinde kullanmıştır:
Allahım beni hatalarımdan temizle, beyaz elbiseyi kirlerden arındırdığın gibi. Allahım, hatalarımı soğuk su ve karla yıka. (Buhari, Müslim)
Soğuk kar suyu, çıkmayan kirleri çıkarır. Bu dua ile her türlü günah ve hatadan arınmayı istiyor.
Havzım kardan daha beyazdır. (Müslim)
Kevserin suyu kardan daha beyaz, baldan daha tatlıdır. (Tirmizî)
Hacerü’l-Esved cennetten gelmiş bir taştır, kardan daha beyazdı, müşriklerin şirkleri onu kararttı.
Kış mevsimi, soğuğu ve karıyla bize Yüce Rabbimizin nelere kadir olduğunu bir kez daha gösterir. Biz sıcacık evlerimize çekilmişken, soğukta kalan garibanları bize hatırlatır. Onlara yardım etme duygularımızı harekete geçirir.
Kur’ân’da cennetlikler anlatılırken o iyiler orada yakıcı sıcak ve dondurucu soğuk görmezler (76/13) buyrulur. Ayette dondurucu soğuk anlamına zemherîr kelimesi geçer.
Kış mevsimi ve yağışları maddî ve manevî bereketlere vesile olsun. Rabbim rahmet yağışlarını üzerimizden hiç eksik etmesin!