"Beyin kanaması 55 yaş üzeri erkeklerde daha sık görülüyor"

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan:

Türkiye'de yılda 100 binde 12-15 vakada rastlanan beyin kanamasının, 55 yaş üstündeki erkeklerde daha sık görüldüğü bildirildi. 

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, beyin kanamasının bir inme şekli olduğunu, sonucunda da bazı beyin hücrelerinin kaybedildiğini söyledi. 

Nüfusa oranına bakıldığında yılda 100 binde 12-15 vakada rastlanan beyin kanamalarının, 55 yaş üstü erkek hastalarda daha çok görüldüğüne dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu sıklık her 10 yılda bir iki kat artar 80 yaşından sonra görülme sıklığı 25 kat daha fazladır. Erkeklerde, daha önce inme geçiren hastalarda daha sık görülür. Bir gün önce 4 ile 10 kadeh arası alkol tüketildiyse 4,6 kat, 10 kadehten fazla tüketildiyse 11,3 kat beyin kanaması riski artar. Sigara beyin damarlarını bozarak kanamadan ziyade tıkanmaya sebep olabilir, kanama üzerinde pek etkisi yoktur. Beyin içi kanamalarında bir ay içindeki ölüm oranı yüzde 44 kadardır. Ama her olguyu kendi içinde değerlendirmek gerekmektedir''

-"Gençlerde beyin kanamasına daha çok kafa travması neden oluyor"

Erdoğan, 50 yaş altındakilerde en sık görülen beyin kanaması sebebinin yüksekten düşme, çarpma, trafik kazaları nedeniyle oluşan kafa travmaları olduğuna işaret ederek, yüksek kan basıncı, anevrizma (baloncuk), kan damar anormalliklerinin de beyin kanaması sebepleri arasında sayıldığını ifade etti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Büyük travmalarda oluşan kanama kendini hemen gösteriyor. Bunun yanı sıra beyin içinde bir kanama olduğunda kişi ani şuur kaybı yaşayabilir ve  bu esnada düşebilir, fakat kanama önceden olmuştur, düşme sonradan olmuştur. Beyin kanamasında düşmenin herhangi bir etkisi olmamıştır. Özellikle yaşlılarda düşmelerde, ev içi kazalarda ufak tefek çarpmalarda olan kanamalar daha çok beyin yüzeyindeki kanamalarla kendini gösterir. Bunu ayırt etmek gerekiyor. Mesela bir kişi evinde düştü, bir ay sonra başağrısı bir tarafında güçsüzlük oldu, bir ay hiçbir şikayet olmadı sonra film çekildi ve beyin zarında kanamayla kendini gösteriyor. Bu düşmeden hemen sonra kendini göstermez, düşmeden bir ay sonra kendini gösterir. Ya da bir yaşlı düşüyor ama yüzünde gözünde şişme yok, hiçbir yerinde ağrı yok, bu bir patolojinin kanamasıyla ya da tümör kanamasıyla da ilgili olabilir. Şuuru kapalı hastaneye götürüldü kanama önceden olmuştur, düşme sonra görülmüştür''

Yaşlılarda hipertansiyon, damar patolojileri, damar yapısının bozulması nedeniyle spontane kanamalar olabildiğine dikkati çeken Erdoğan, 50 yaş üzerinde ise en önemli engellenebilir beyin kanaması nedeninin hipertansiyon olduğunu dile getirdi.  

Erdoğan, tansiyonun kontrol altına alınmasının, tuz diyetine önem verilmesinin, doktorların verdiği ilaçların düzenli kullanılmasının, beyin kanaması riskini azaltacağını belirterek, diyabet ve kan şekeri yüksekliğinin kontrol altına alınmasının ve sigara içilmemesinin, damarların bozulmasını önleyeceğini dile getirdi. 

-Beyin kanamasından şüphelenilecek şikayetler

Beyin kanamasında şikayetlerin oldukça değişken olduğuna işaret eden Erdoğan, bu değişkenliğin kanamanın yerine, miktarına ve şiddetine bağlı olduğunu söyledi.

Erdoğan, ani ve o zamana kadar olmayan çok şiddetli baş ağrısı, daha önce olmayan epileptik nöbet (sara), kol ya da bacakta ani güçsüzlük, baş ağrısıyla beraber seyreden bulantı, kusma, uyanık halin bozulması, uyku hali, görmede değişme, konuşma ve konuşulanı anlamada zorluk, yutma zorluğu, okuma ya da yazmada zorlanma, şuur kaybı gibi durumların beyin kanamasının göstergesi olabileceğini söyledi. 

Hastanın şuuru kapalıysa 112'den yardım istenerek, hastayı yan çevirmenin yapılacak en doğru davranış olduğunu bildiren Erdoğan, böylece hastanın solunum yolunun açık tutulmasını sağlayacağını kaydetti. 

Sağlık Haberleri

Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor