Beyin pili ile 90 derecelik kamburluktan kurtuldu

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde iki aşamalı olarak yapılan operasyonla beyin pili takılan 53 yaşındaki Neriman Şengül, 11 yıldır yaşadığı 90 dereceye varan kamburluktan kurtarılarak sağlığına kavuştu

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde iki aşamalı olarak yapılan operasyonla beyin pili takılan 53 yaşındaki Neriman Şengül, 11 yıldır yaşadığı kamburluktan kurtuldu.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Hadim ilçesine bağlı Beğreli köyünde yaşayan 53 yaşındaki 3 çocuk annesi Neriman Şengül'ün kolunda bacaklarında ve belinde 11 yıl önce ağrılar oluştu. Hareketlerindeki yavaşlama nedeniyle günlük işlerini dahi yapamaz duruma gelen Şengül, ağrıların şiddetlenmesine bağlı olarak kamburlaşmaya başladı.

Şengül, 2008 yılında bel fıtığı ameliyatı geçirdi. Buna rağmen ağrıları dinmeyen kadının kamburlaşması da giderek arttı. Rutin işlerini yapamayan ve ailesine her geçen gün daha fazla bağımlı hale gelen Şengül, belindeki bükülmesinin 90 dereceye kadar ilerlemesiyle çevresindekilerle iletişim kurmakta bile zorlandı. 2013 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında tedavi edilen Şengül’e "parkinson" teşhisi konuldu.

Parkinsona bağlı kamburluk nedeniyle Şengül'e, Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagu Kaptan ile Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Hakan Ekmekçi tarafından iki aşamalı olarak başarıyla gerçekleştirilen operasyonla beyin pili takıldı. Operasyonun ardından neredeyse tamamen günlük yaşam hareketlerini sürdürebilecek hale gelen Şengül'ün 11 yıllık çilesi sona erdi.

Doç. Dr. Kaptan, bu tip ameliyatların Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılabildiğini belirterek, tedavinin uyanık beyin ameliyatı veya halk arasında beyin pili uygulaması olarak bilindiğini anlattı.

- Olumsuz harekete yola açan hücreler disipline ediliyor

Ameliyatı gerçekleştirirken milimetrik hesaplamalar yapıldığını vurgulayan Kaptan, şu bilgileri verdi:

"Ameliyat sabahı hastaya lokal anesteziyle bir başlık (frame) takılıyor. Bunu, milimetrik alana etki edebilmek için yapıyoruz. Hastayı önce tomografiye alıyoruz. Ardından bir gün önce çekilen MR görüntülerini özel bir bilgisayarda üst üste koyarak hedeflediğimiz bölgeyi tespit ediyoruz. Hasta uyanıkken beyne açılan küçük bir delikten, genellikle 2 ayrı noktadan derine inen ve ömür boyu kalacak elektrotları sorunlu bölgelere yerleştiriyoruz. Kafatasının içinde ancak beynin dış kısmında olan elektrodun göğüs kafesinde bağlantısı bulunuyor. İkinci aşamada göğüse de özel bir pil yerleştiriyoruz ve cilt altından geçirilen uzatma bağlantılarıyla elektrotları pile bağlıyoruz. Daha sonra bilgisayar aracılığıyla hastaya iyi gelecek parametreleri ayarlıyoruz. Bu parametreler beyne gidiyor ve olumsuz harekete yol açan hücreleri disipline ediyor."

Yrd. Doç. Dr. Ekmekçi de 1 yıl önce kendilerine gelen hastada parkinson ve bel fıtığının üstüne binmiş, yaşam kalitesini alt üst eden "bükülme hastalığı" denilebilecek rahatsızlık belirlediklerini anlattı.

Hastanın beyin çekirdeklerini incelediklerini, uzun araştırma ve incelemeler sonucunda beyin pili yerleştirmeye karar verdiklerini bildiren Ekmekçi, "Beyne iki taraflı pil yerleştirdik. Pili yerleştirir yerleştirmez hastamızda parkinsonun etkisi olan tutukluk, tuvalete gidememe, yürüyememe gibi işlevlerde düzelme, tama yakın bağımsızlık hali ve en önemlisi de bel bükülme olayında önemli ölçüde düzelme oldu" ifadesini kullandı.

- "Kendimi çok daha iyi hissediyorum"

Şengül de 11 yıldır kamburluğu nedeniyle oldukça sıkıntılı günler yaşadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Eskiden gündelik işlerimi dahi yapamazdım. Eşimin ve çocuklarını yardımla işlerimi hallediyordum. Aileme bağımlı bir haldeydim. Bel bükülmesinden dolayı insanlarla iletişim kurmakta zorlanıyordum. Şimdi belimdeki bükülme neredeyse düzeldi. Ağrılarım var ama doktorlarım bunun normal olduğunu, zamanla ortadan kalkacağını söylüyor. Şimdi oldukça mutluyum. Kendimi çok daha iyi hissediyorum."

Sağlık Haberleri

Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik
Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı