Beypazarı'nın tarihi camilerine ramazanda ilgi

İlçede yüzyıllardır ezan sesinin yankılandığı Sultan Alaaddin, Kurşunlu, Akşemseddin, İmaret, İncili, Yeni ve Tabakhane camileri zamana direniyor - Tarihi camiler, özellikle ramazan ayında vatandaşların ilgi odağı oluyor

ANKARA (AA) - YAŞAR TONBAK - Ankara'nın Beypazarı ilçesinde, yüzyıllardır ezan sesinin yankılandığı tarihi camiler, ramazan ayında büyük ilgi görüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Beypazarı'nda, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilen birçok cami ve mescit aradan asırlar geçmesine rağmen dimdik ayakta duruyor.

Mülkiyetleri Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait cami ve mescitler, son yıllarda gördükleri restorasyonların ardından ibadete açık bulunuyor. Sultan Alaaddin (Paşa), Kurşunlu, Akşemseddin, İmaret, İncili, Yeni ve Tabakhane camileri, özellikle ramazan ayında Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen ziyaretçiler ile ilçe halkının akınına uğruyor.

- Sultan Alaaddin (Paşa) Camii

14-17 yy. arasında inşa edilen Sultan Alaaddin Camii, her yıl ramazan ayında halkın ziyaretine açılan Sakal-ı Şerif ile dikkat çekiyor.

Üzeri kiremit, dış cephesi taşla kaplı, doğu ve güney cepheleri iri taşlarla örülü cami, geçtiğimiz yıllarda gördüğü restorasyonla yılların yorgunluğunu üzerinden attı.

Restorasyon sırasında caminin, mihrap, tavan ve ahşaplarının üzerindeki yağlı boyalar kazınarak, orijinal nakışlar ve hatları ortaya çıkarıldı, pencere doğramaları, taban ahşapları, avizeleri, çatı örtüsü ve saçaklarının yenilendi ve iç duvarlarda ise taş örmeler ortaya çıkarıldı.

Çevre düzenlemesi, havalandırma ve ses sistemleri, abdesthaneleriyle beğeni kazanan camide aynı anda 2 bin kişi namaz kılabiliyor.

- Kurşunlu Camii

Evsat Hoca Nazır Cami adıyla da tanınan Kurşunlu Camii, 17. yüzyıl başında yapıldı. Bütünüyle dikdörtgen, esas ibadet mekanı ise kenarı 22,50 metre uzunluğunda kare planda olup, tamamı kesme taştan inşa edilen cami, temelden itibaren kesme taş duvarlar, klasik devir Türk mimarisinin özelliğini taşıyor.

Mayıs 2008'de başlatılan restorasyon çalışmalarında cami tamamen elden geçirilirken, kubbelerin kurşunları ve alemleri yenilendi, çevre düzenlemesi yapıldı.

- Akşemseddin Camii

Selçuklu mimari tarzını andıran caminin, Hacı Bayram-ı Veli'nin ölümünden sonra Beypazarı'na gelen, Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin tarafından yanında bir medreseyle beraber ahşap olarak 15. yüzyıl başında yapıldığı rivayet ediliyor.

Dikdörtgen planlı, kesme taş duvarlı ve ahşap tavanlı olan, beden duvarları yeniden ve kesme taştan yapılan caminin, mimari organları tamamen genç devir mimari özelliklerini taşıyor.

- İmaret Camii

Rüstem Paşa İlkokulu'nun aşağısında bulunan cami, hocaların topladıkları para ve halkın yardımıyla Hicri 1304 yılında yapıldı.

Cumhuriyetten önce etrafında "iç ve dış imaret" denilen medreselerin olduğu söylenen caminin, bu medreselerde pişirilen yemekler fakirlere dağıtıldığı için "İmaret" olarak adlandırıldığı belirtiliyor. Caminin, tavanı ahşap, minaresi ise kesme taş ve tuğladan yapıldı.

- İncili Camii

İncili cami, Abbas Zade Hacı Mehmet Efendi tarafından 1315 yılında yaptırıldı. Geçmiş dönemlerde birkaç kez tamirat geçirse de en öneli onarımı 2005-2006 döneminde yapılan caminin, çatısı yenilenerek elden geçirildi.

Kesme taştan inşa edilen caminin, tamamen ahşap olan minaresi de bu dönemde kapsamlı bir bakımdan geçirildi ve ahşaplar yenilendi.

- Tabakhane Camii

Hicri 1315 yılında Söylemez Zade Hacı Hüseyin Efendi tarafından yapılan caminin adını çevresindeki dükkanlarda yapılan deri tabaklama işinden aldığı sanılıyor.

Tavanları ahşap olup, minaresi birkaç kez yenilenen ve son olarak alüminyumla kaplanan camide, ramazan ayında teravih namazları öteden beri hatimle kılınıyor.

-Yeni Camii

Adı "Yeni Cami" olarak bilinse de Hicri 1315 yılında yaptırıldığı kayıtlarından biliniyor. Dış mekanı tamamen kesme taştan inşa edilen caminin, kim tarafından yapıldığı ise bilinmiyor.



AA

Gündem Haberleri

Adalet Bakanlığı'ndan Abdullah Öcalan Açıklaması
Niğde Güzel Sanatlar Lisesi'nde 'Hilal-i Ahmer Sokağı' Açıldı
SHOW TV'nin beğenilen dizisi 'Deha'ya program durdurma cezası
Bergama'da Kıyamet Beklentisi: Gerçek mi, Efsane mi?
Belediyelerin ödenmeyen borçları bütçelerinden kesilecek