Kurak bir yaz dönemini geride bırakan Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü’nde azalan su miktarına dikkat çekmek ve suyun tasarruflu olarak kullanılması konusunda mesaj vermek için Beyşehir Belediyesi şehir merkezi ve mahallelerde biriken kar yığınlarını kamyonlarla sahil kesimine taşıyarak göl sularıyla buluşturuyor.
Son yılların en bereketli kar yağışını alan ilçede, bu fırsatı iyi değerlendirmek isteyen Beyşehir Belediyesi ekipleri bir yandan kent merkezi ve mahallelerdeki ana cadde ve sokakları temizleyip kardan arındırmak için seferber olurken, diğer yandan biriken kar yığınlarını kamyonlarla göl kıyılarına taşıyor. İş makineleri tarafından kamyonların kasalarına doldurularak kıyılara getirilen kar yığınlarının göl sularının yükselmesine katkıda bulunması hedefleniyor.
SON 10 YILIN EN FAZLA KAR YAĞIŞI
Türkiye genelinde etkili olan son yağışların Beyşehir Gölü’ne büyük katkı yapacağını umduğunu belirten Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, “Hem şehri kardan temizlemiş oluyoruz hem de gölümüze sembolik de olsa katkıda bulunuyoruz. Yüzlerce kamyon dolusu kar göl kıyılarına boşaltıldı, halen çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Beyşehir’in son 10 yılın en fazla kar yağışını aldığını dile getiren Özaltun, ilçe genelinde ortalama 65-70 santim kar yüksekliği oluştuğunu, yüksek rakıma sahip yerleşim merkezi olan Huğlu mahallesinde bu oranın bir metreye yaklaştığını vurguladı. Kurak bir yaz döneminin geride kaldığını, Beyşehir Gölü’nün yaşanan kuraklık sebebiyle su seviyesinin düştüğünü, kış mevsimine girildiği bugünlerde kıyılarda 250-300 metreye varan çekilmeler yaşandığını ve gelinen nokta itibariyle göl için kritik kot eşiğine kadar gelindiğini vurgulayan Özaltun, yaşanan bu tablodan bölgedeki yer altı sularının da olumsuz etkilendiğini kaydetti.
KAR GÖL KIYILARINA BIRAKILIYOR
Başkan Özaltun, Türkiye’nin tahıl ambarı Konya Ovası için önem taşıyan bereket kaynağı niteliğindeki Beyşehir Gölü’nde yaşanan su miktarının azalmasına dikkat çekmek istediklerini anlatarak, “Bu amaçla topladığımız kar yığınlarını kamyonlarla göl kıyılarına taşıyoruz. Kamyon kamyon karı göl kıyılarında topluyoruz, burada eriyen karların göl kıyılarını doldurmasını umut ediyoruz. Şu an ekiplerimiz iş makineleri ile şehrin her noktasında karları temizleme çalışmasını sürdürüyor, biriken karlar göl kıyılarına boşaltılıyor. Kış döneminde kar yağdığı sürece bu uygulamayı sürdüreceğiz. Biliyorsunuz, bir doğal göl milyonlarca yılda oluşuyor, bulunduğu bölgenin ekosistemini düzenliyor. Sadece insan yaşamını değil, aynı zamanda iklimden tarım ürünlerine, hayvanlardan böceklere varıncaya kadar tüm doğanın dengesini koruyor. Tarım arazilerinde hoyratça su kullanımı ve kirliliğin önüne geçilmesi, doğaya, insanlığa hayat veren göllere, tatlı su havzalarına daha çok önem verilmesini istiyoruz” diye konuştu.