BİK'ten Konya'da bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı

Basın İlan Kurumu (BİK) Üst Yönetimi ile Servis ve Şube Müdürleri Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı, BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan’ın da katılımıyla 7/8 Ekim 2015 Çarşamba günü Konya'da yapıldı.

Konya Dedeman Otel’deki toplantıya BİK Yönetim Kurulu Üyesi ve BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, BİK Genel Müdür Yardımcısı Cem Elçin ile Basın İlan Kurumu’nun Genel Müdürlük ve şube müdürleri katıldı.

 

Toplantının açılışında konuşan BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, böylesi değerli bir heyeti Konya’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“Değerli arkadaşlar Mevlana şehrine hoşgeldiniz” diyerek sözlerine başlayan Mustafa Arslan, özetle şöyle konuştu:

‘KONYA; BURSA, İSTANBUL, BOSNA, YIKILMIŞ ŞAM, HARAP OLMUŞ BAĞDAT GİBİ TOPLANMA YERİDİR’

“Değerli arkadaşlar, bulunduğumuz illerde ayrı ayrı yaşadığımız problemler veya çözdüğümüz konular vardır. Bunları paylaşmak açısından da bu toplantının son derece faydalı olacağını düşünüyorum.

Konya coğrafyamızın önemli şehirlerinden; tıpkı Bursa gibi, İstanbul gibi, Bosna gibi, yıkılmış Şam gibi, harap olmuş Bağdat gibi önemli şehirlerinden ve bir toplanma merkezi aynı zamanda. Sizlerin gelmiş olduğu şehirlerden veya ait olduğu şehirlerden pek çok insanı da bünyesinde barındıran bir şehir. Bu şehrin dünü böyleydi umarım yarını da böyle olur. Yaşamakta olduğumuz güncel problemlerin çözümü anlamında, kardeşlik hukukunun artması anlamında, bir arada yaşama kültürünün hayata geçmesi anlamında Konya model olacak bir şehir.

Geçtiğimiz yıl bütün Türkiye’yi dolaşma imkânı buldum. Pek çok arkadaşımızla da bir araya gelme imkânımız oldu. Dolayısıyla meslektaşlarımızın, gazetelerimizin problemlerine ilişkin müşahadede bulunma imkânına kavuştuk. Bu ülkenin ortak değerleri için çalışan gazetelerin varlıkları halkın haber alabilme özgürlüğü açısından hayati önem arz etmektedir. İnşallah bu toplantımız hayırlı çalışmalara vesile olur.”

Arslan, ilgiyle dinlenen konuşmasında, basına yeni kaynak sağlayacak düzenlemelere değindi. Türkiye genelinde ilan uygulamalarında karşılaşılan bir çok sorunu da dile getiren Arslan, uygulanmış, emsal teşkil edecek çözüm önerilerini anlattı.

BİK’İN YÜZ AKI

Toplantıda konuşan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, toplantının önemine dikkat çekerek şube müdürlerinin günlük işlerini yaparken karşılaştıkları önemli sorunların nasıl çözülebileceği konusunda ihtiyaç duyulan müzakerenin önemini vurguladı.

BİK Genel Müdürü Karaca özetle şöyle konuştu:

“Resmi ilanların gelecekteki durumu çok daha genel anlamıyla dillendirmek gerekirse basın sektörümüzün geleceği de içinde bulunduğumuz bilişim çağının bir şekilde bize empoze ettiği şartlar sebebiyle üzerinde ciddi olarak düşünülmesi gereken, yazılı basın sektörümüzün de bir şekilde bu değişikliklere adapte olabilmesi için birtakım projeler üretilmesi gerekiyor. Bu anlamda biz Basın İlan Kurumu ölçeğinde başlattığımız çalışmaları sizlerle paylaşıyoruz. Tabi ki bunların başında dördüncü senesine girdiğimiz ERP çalışmamız var. Bu çalışma, hakikaten kurumumuz için her şeyden önce bir çok bakımdan bir yüz akı. Bu çalışmayı çok kısa zamanda hayata geçirmenin haklı gururunu yaşayabiliriz. Bununla birlikte böyle bilişim ve dönüşüm projesinin işlerimizi nasıl kolaylaştırdığını ve bize nasıl bir iş disiplini sağladığını hep birlikte yaşıyoruz.”

KARACA: ‘GAZETELER BİRER TİCARİ İŞLETME OLDUKLARI İÇİN SADECE RESMİ İLAN GELİRLERİ YETMİYOR’

Sözlerine bilişim sektöründen örnekler vererek devam eden Karaca, sektördeki değişim ve dönüşüm ihtiyacının gerekliliğine de değindi. Karaca şöyle devam etti:

“Bizler ERP uygulamaları sayesinde günlük işlerimizi kolaylaştırdık ve işlerimizi daha düzenli ve sorunsuz hale getirdik ancak madalyonun diğer tarafında bizatihi gazetelerin durumları malumunuzdur. Genel olarak ilçe gazetelerinin uyum ve rehabilitasyonu konusunda şube müdürlerimize çok önemli görevler düştüğü muhakkaktır.

Bizler inşallah sahip olduğumuz bu altyapı ile önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’nin tamamına hizmetlerimizin şamil olmasını umuyoruz. Burada bir kanun değişikliği uygulamasını aşarsak ilanların tamamını kendi üzerimize alma imkânımız var. Fakat mesele onunla bitmiyor. Bizim görev alanımızdaki gazetelerin bir şekilde rehabilite edilmeleri, uyum sağlamaları veya vasıflarını istediğimiz düzeye getirmeleri gerekiyor. Belki önümüzdeki dönemde en fazla üzerinde çalışacağımız konu da bu olacak. Gazeteler birer ticari işletme oldukları için sadece resmi ilan gelirleri yetmiyor. Sektörün desteğe ihtiyacı var. KOSGEB ve İŞKUR ile ziyaretler yaptık. Gazetere KOBİ düzeyine gelen işletme düzeyi kazandırdıktan sonra oluşturduğumuz proje ekipleriyle, çeşitli projelerle biz bu dönüşümü sağlamak azminde ve kararındayız. Kurumun en önemli misyonunun bu olduğunu düşünmekte ve buna inanmaktayım. Bundan sonra ne düşünüyor  isek sektörle birlikte düşünmek zorundayız. Buna yönelik olarak girişimlerimizi başlatmış bulunuyoruz. Kararlı ve hızlı bir şekilde düşüncelerimizi projeye, projelerimizi de hayata geçirmek suretiyle buna muvaffak olacağımıza inanıyoruz.”

KARACA: “YAVAŞ YAVAŞ BASIN DİJİTALE GEÇİYOR, FARKINDA OLALIM”

Gazetelerin dijitale dönüşme eğilimine gitmesine de değinen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gazetelerimiz kâğıt baskı olarak devam edecekler. Zaten yürürlükteki mevzuatımız buna göre oluşturulmuş. Ama içinde bulunduğumuz bilişim çağında bir dijitalleşme süreci de yaşıyoruz. Ancak ne yaparsak yapalım gazetelerimizin zaten sıkıntılı olan tirajlarında bir düşüş trendi söz konusu.  Bu durum sadece ülkemize mahsus değil, bütün dünyada bu düşüş var. Bu trendi geri çevirme veya mani olma imkânımız yok, en fazla yavaşlatılabilir ama nihayetinde belli bir yöne gidiş var. Basın İlan Kurumu’nun misyonu biraz da bu anlamda önemli. Bizler kendimiz dönüştüğümüz gibi yazılı basınımızın da istikameti dijitale dönüş ise onun da sorunsuz bir şekilde dönüşümüne katkı sunmak gerekir. Bunun için gerekli altyapı çalışmalarına bir an önce başlamak durumundayız. Yavaş yavaş yazılı basında dijitale doğru yol alınacağının farkında olalım. Bu durum bazı kafa karışıklıklarına da neden olmaktadır. İnternetin yaygınlık kazanmasıyla birlikte geçtiğimiz yıllarda internet medyası diye adlandırabileceğimiz günlük işi internet üzerinden haber üretip dağıtmak olan birtakım girişimlerin sayıları ve önemleri gittikçe artıyor. Temel sorunumuz; bu dönüşüm sürecinde yazılı basınla mevcut ilan pastası himaye edilecek mi, yoksa onlar da sisteme dahil edilecek mi sorusu kalıyor. Bunları tabi ki bizler tartışır ve konuşuruz ama bu konular hükümet düzeyinde karara bağlanacak hususlardır. Bununla birlikte benim kanaatim internet medyası olarak adlandırılan mevcut internet üzerinden habercilik/gazetecilik yapan organizasyonlar da resmi ilan himayesine dahil edilmelidir. Aksi takdirde ikili bir sistem olacaktır. Bunun ancak ve ancak ilave bir kaynak olarak yapılmasının hakkaniyete daha uygun olacağı kanaatindeyiz. Bunlar şimdi kendi aramızda konuştuğumuz düşünceler. Ancak hükümetler düzeyinde bu işin kabul görebilmesi için sizlerin her şeyden önce çok çalışması aktif olması gerekiyor. Yeni bir dönem içerisindeyiz. Bu dönemi hep birlikte uyumlu, ahenkli ve birbirimizin düşüncesine, çalışmasına, emeğine saygı göstererek düzlüğe çıkaracağımızdan eminim.”

Toplantının ikinci oturumunda Elektronik Belge Yönetim Sistemi Uyumlaştırma Çalışmaları ve İlanların Elektronik Ortamda Alımı ile Alakalı Sunum gerçekleşti.

Medya Haberleri

Okan Yalabık’ın Gençlik Hali Görenleri Şaşırttı!
Ankaralı Turgut’tan kötü haber geldi
Akasya Durağı’nın Dilek'i yıllar sonra ortaya çıktı
Mert Demir Konya'yı Duman Edip Gitti
Ünlü oyuncu Erkan Petekkaya podyumda baş manken oldu