Divan Otel’de düzenlenen çalışmada Türkiye’de bilim haberciliği noktasında branşlaşmanın artması noktasında neler yapılabilmesi konuşuldu. AÜ İletişim Fakültesi öğretim üyeleri ile bilim teknoloji yenilik haberciliği alanındaki profesyonel gazeteciler de katıldı. Atölye çalışmasında bilim yazarlar veya bilim gazetecilerinin bilimi toplumla buluşturma gibi önemli bir role sahip olduğu belirtilerek, dünyada yayılmaya başlayan bilim gazeteciliği kavramından Türkiye’de söz etmenin zorluğuna dikkat çekildi. Bu yönde branşlaşmaya gidilmesinin bilimin gelişimi ve toplumun bilimden haberdar olması için önemliği vurgulandı. Atölye çalışmasında dünyada ve Türkiye’de bilim haberciliğinin yapısal eğilim ve sorunlarına değinen proje yöneticisi Prof. Dr. Çiller Dursun, “Bilim haberleri çoğunlukla bilim gazetecileri tarafından, gittikçe azalan oranda da bu konuda uzmanlaşmamış gazeteciler tarafından yapılıyor. Bu durum ise tam anlamıyla bilim haberlerine yeterince değer verilmediğini ortaya çıkarıyor. Bilim teknoloji ve yenilik haberlerinin genellikle gazetelerin 16-20 sayfaları arasında yer almaktadır. Ayrıca gazeteler bilim haberlerini ya çok küçük bir alan ayırarak ya da çok büyük ayırarak sunma eğilimindedir. Görsel malzemelerin de az kullanıldığı haberler, yalın bir şekilde okuyucuya sunuluyor. Bunun yanında medya içinde bilim ve teknoloji haberciliği alanında uzman olmadığı için dış haberlerden ziyade ulusal ajanslardan gelen haberlere yer verilmektedir” dedi. “Bilim ve teknoloji haberlerinde en geçerli haber değerinin olayın yenilik öğesine sahip olmasıdır” diyen Dursun, “Haber önemli bir yenilik, keşif ve buluşu içeriyorsa medyada hemen yer buluyor. Bu anlamda genel olarak ise en çok sağlık, beslenme ve besinler konusundaki haberlere önem veriliyor. Son 5 yılda da bu yönde haberlerin arttığı gözlenmiştir” ifadelerini kullandı. Ferit Hepokur-Memleket