BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) tarafından kurulan BTM Exhibit bünyesinde, uygulamalı ve deneyimsel eğitim-öğretime katkıda bulunmak amacıyla üretilen interaktif deney düzenekleri ile sergi alanları, Türkiye'deki bilim merkezlerine gönderiliyor.
BTM Genel Koordinatörü Rıfat Bakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BTM Exhibit'in, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Kültür AŞ bünyesinde deney düzeneği ve sergi üretim faaliyetlerini gerçekleştiren bir yapı olduğunu söyledi.
Bilim merkezlerine üretim yapan firma sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini dile getiren Bakan, dünyadaki bilim merkezi sayılarının da fazla olması nedeniyle bu firmaların sürekli iş yoğunluğu yaşadıklarını anlattı.
Deney düzeneği üreticisi bulmakta zorlandıkları için BTM Exhibit'i kurduklarını ifade eden Bakan, şöyle konuştu:
"Yüzde 100 sermayesi yerli. Bursa Büyükşehir Belediyesi kuruluşu olan Kültür AŞ'nin altında tescillenmiş bir marka olan BTM Exhibit bünyesinde ciddi üretimler yapılmaya başlandı. Burada öncelikle deney düzenekleri yapılıyordu ancak şimdi geldiğimiz noktada çok büyük, 650 metrekarelik yeni sergiler ürettik ve bu sergiler ciddi talep gördü. İngiltere'den Amerika'dan ünlü firmalar ve müzeler, 'Bunları bize verin, başkalarına kiralayalım, biz satalım' dediklerinde bu, bizim için onur verici bir durumdu. Biz şimdiye kadar ciddi anlamda yurt dışına açılmamıştık ancak aldığımız yeni kararla sadece Türkiye'nin değil, dünyanın ihtiyacını Bursa'dan karşılayacağız."
Rıfat Bakan, Polatlı, Kayseri, Kocaeli ile bazı vakıflara deney düzeneği ve sergiler verildiğini ifade ederek, Almanya'da bir müzeye "Filli Su Saati" gönderildiğini aktardı.
- 136 deney düzeneği üretildi
Ürettikleri düzenek ve sergilerin bilimsel ve sanatsal açıdan değerinin yüksek olmasını önemsediklerini vurgulayan Bakan, "Bu anlamda şu anda ürettiğimiz 'Altın Çağda Bilim' diye bir sergimiz var ve bu, çok rağbet gördü. Bunun dışında ürettiğimiz 138 bilimsel deney düzeneği var. Bu düzenekler, çocukların öğrenme merakını dokunarak, gözlemleyerek, sonuçlarını tecrübe ettikleri düzenekler." dedi.
Bakan, deney düzeneklerinin güçlü bir ekip tarafından geliştirilip üretiminin yapıldığını belirterek, bu düzeneklerle, bilimin çeşitli alanlarındaki en son, çağdaş ve yeni konuları çocuklara aktarmaya çalıştıklarını söyledi.
Önce kavramsal bir tasarım yapıldığını ve çocukların kavrayamadığı konuların ele alındığını dile getiren Bakan, şunları kaydetti:
"Bu konuları düzeneğe çevirebilmek için teknik insanlarla bir araya geliyorlar. Düzeneği çocuklara sevdirebilmek için bir oyun ekleniyor. Bunun dışında dijital ve multimedya destekli anlatımları çok önemsemiyoruz. Çocuk dokunarak, uygulayarak, tecrübe ederek neler yapabilir bunları işin içine dahil ediyoruz. Sonuçta, endüstriyel tasarımcısı, teknik ressamı, mekanikçisi, elektrikçisi, programcısı bir araya geliyor ve imalat süreci başlıyor."
BTM Exhibit bünyesinde dünyanın en kaliteli üretimlerini yaptıklarını anlatan Bakan, "Bu ürünler, kaliteli olması, bakım kolaylığı ve sürdürülebilirlik açısından önemli ürünler ve bu sayede BTM Exhibit, dünyanın sayılı firmaları arasına girmiş durumda. Bundan sonraki hedefimiz de dünyanın en ünlü müzelerine sergiler üretebilmek." ifadelerini kullandı.
- Üretilen düzenek 15 gün boyunca test ediliyor
BTM Teknik İşler Koordinatörü Said Yıldız da BTM Exhibit bünyesinde 11 kişinin görev yaptığını söyledi.
Ekibin alanında uzmanlaşmış kişilerden oluştuğunu bildiren Yıldız, yaklaşık 3 senedir deney düzenekleri ürettiklerini anlattı.
Deney düzeneklerini, atölye imkanına göre bazılarını burada, bazılarını sanayide üreterek en son montajı merkezde yaptıklarını belirten Yıldız, üretimden sonra ortalama 15 gün deneme ve test uyguladıklarını söyledi.
AA