BURSA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Temel vizyonumuz; ülkemizi, Afro-Avrasya'nın tasarım ve üretim merkezi haline getirmek. Tasarım ofislerinin Ar-Ge merkezi gibi desteklenmesiyle ilgili eylemi de sanayi strateji belgemizde özellikle vurguladık" dedi.
Işık, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO), Osmangazi ilçesi Altıparmak Mahallesi'ndeki hizmet binasında, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bazı iş adamları ve sanayicilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, bakanlık olarak, "Sorumluluk bizde, biz kararları alırız, siz bu kararlara uymak zorundasınız" gibi bir anlayışa asla sahip olmadıklarını söyledi.
Çok önemli projelerde sanayici kesimin önerilerini aldıklarını, çalışmalarını buna göre revize ettiklerini ve kararlarının hemen hemen tamamını sanayicilerin desteğiyle hayata geçirdiklerini belirten Işık, dün İstanbul'da açıkladıkları 2018 dönemini kapsayan yeni sanayi strateji belgesi hakkında bilgi verdi.
Yeni sanayi strateji belgesinin uygulamaya konulduğunu anlatan Işık, şöyle konuştu:
"Yüksek Planlama Kurulunun kararı yakında Resmi Gazete'de yayımlanacak, bunun ardından yürürlüğe girecek. Burada 3 stratejik başlık altında 70 eylemimiz var. 3 stratejik başlık; yüksek katma değerli yerli üretim, yeşil ve rekabetçi sanayi yapısı, nitelikli iş gücüne sahip sanayidir. Bu 3 temel stratejik hedefe varmak için de 70 eylemi ortaya koyduk. Şu anda bazıları da hayata geçmeye başladı. Belki bunu iddialı bir şekilde söylememde fayda var. Sayın Başbakanımızın özellikle bir ay kadar önce açıkladığı istihdam, yatırım ve üretim paketi, sanayi strateji belgemizin ilk somut uygulaması oldu. Sanayi strateji belgemizde yüksek teknolojili ürünlere, üretime, Türkiye'nin neresinde yapılırsa yapılsın 5'inci bölge desteği vereceğimizi yazmıştık. Şu anda bu, Sayın Başbakanımızın açıkladığı destek paketiyle hayata geçti. Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı ve şu anda yürürlükte. Orta yüksek teknolojinin desteklenmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
- Her makineye plaka numarası
Sanayicilerin finansmana erişimi noktasındaki sıkıntılarını çözeceklerini dile getiren Işık, bu amaçla bir dizi önlem üzerinde çalıştıklarını anlattı.
Işık, özellikle bu pakette de hayata geçirilen sanayi strateji belgesinin önemli bir eylemi olan makinelere plaka numarası verilmesini, yerli bir merkezi sicil sisteminin kurulmasını ve makinelerin değerlemesini yapacak motorlu taşıtlardaki kasko uygulaması gibi bir merkezi sistemin kurulmasını ortaya koyduklarını bildirdi.
Sanayicinin, kazandığı parayı "Yarın teminat ihtiyacı olur" diye gayrimenkule yatırmamasını istediklerini ifade eden Işık, "Artık, sanayicimiz kazancını, işini büyütmek için daha fazla kullanabilsin diye istiyoruz ki sanayicinin elindeki makineyi de aynı otomobil nasıl teminat olarak gösterilebiliyorsa, burada kendi makinesini teminat olarak gösterebilecek. Bütün altyapımızı bu sanayi strateji belgesindeki eylemler dolayısıyla yeniliyoruz ve sıfırdan yeni bir mimari inşa ediyoruz. Önce bir merkezi sicil sistemi, arkasından bir kasko sistemi, arkasından her makineye bir plaka numarası... İnanıyorum ki bu, sanayicilerimizin finansmana erişimi çok kolaylaştıracak" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Işık, özellikle nitelikli iş gücü için önemli eylemleri sanayi strateji belgesine işlediklerini belirtti.
Sadece doktora yapanın çalışmasını değil, çalışanın da doktora yapmasını planladıkları bilgisini veren Işık, şunları kaydetti:
"Bu da bir paradigma değişikliğidir. Mühendislik doktorası dediğimiz, Almanya'da başarıyla uygulanan uygulamayı Türkiye'ye getirmek istiyoruz. Bunu bir eylem olarak yazdık. Sanayide çalışan insanlarımız doktora yapsın çünkü pratiği olmadan sadece teoriyle gitmek bizim açımızdan çok çok zor. Aynı zamanda uygulamalı yüksek lisans ve Yükseköğretim Kurulu ile yeni yaptığımız çalışmada eylemimiz özellikle mühendislik fakültelerinde en az bir dönem uygulamalı staj. Yani bir mühendis 4 yılın en az bir yılını sanayide geçirecek. Daha sonra internet sitemizi kurduk, orada ciddi bir tartışma yaşandı. Nihai noktaya getirdik. Şimdi arzumuz, sanayi strateji belgesinin özellikle bütün sanayicilerimiz tarafından dikkatlice bir kez daha incelenmesi. Burada temel vizyonumuz; ülkemizi, Afro-Avrasya'nın tasarım ve üretim merkezi haline getirmek. Tasarım ofislerinin Ar-Ge merkezi gibi desteklenmesiyle ilgili eylemi de sanayi strateji belgemizde özellikle vurguladık. Şu anda kanun taslağı TBMM'ye sevk edildi. İnanıyorum ki Meclis açıldıktan sonra ilk yapacağımız işlerden biri, tasarım ofislerini Ar-Ge merkezi gibi desteklemek olacak."
- İşletmecilere tasarım ofisi desteği
Işık, Bursa için de 10 kişilik tasarım ofisi planladıklarını ancak bu sayıyı 5'e indirme veya gerektiğinde yükseltme yetkisini kanunla Bakanlar Kuruluna taşıyacaklarını bildirdi.
Tasarım ofisini kuramayacak Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) de bu ofislerden alacağı hizmetleri vergiden düşme, bundan yararlanma imkanı getirdiklerine değinen Işık, şöyle devam etti:
"Hem profesyonel tasarım ofisleri çalışsın, onlar daha da profesyonelleşsin hem de KOBİ'lerimiz kendisini tasarım yapamadığı için bu alandan geri kalmasın. Girişimci bilgi sistemimizde gördüğümüz 4 çarpıcı gerçek var. 4 alan, Türkiye'de sanayinin gelişmesi içini son derece önemli. Ölçek büyüdükçe karlılık artıyor. Bu çok önemli bir tespittir. İhracat yaptıkça karlılık artıyor. Teknoloji düzeyi geliştikçe karlılık artıyor ve tasarım yapıldıkça karlılık artıyor. Bu 4 unsur, şirketlerin karlılıklarını artırıyor. Karın artması demek işçi ücretlerinin artması demektir, refahın, tasarrufun artması demektir. Tasarrufun artması demek de yatırımın artması demektir. Özellikle bu 4 önceliği sanayi strateji belgesinde vurguladık. Bir de sanayi web portalımızı dün itibarıyla hizmete sunduk. Adı 'lonca'. Artık, Türkiye'de sanayi siciline kayıtlı. Şu an itibarıyla 126 binin üzerindeki üreticimiz, sanal ortamda buluştu. Şu anda 'www.lonca.gov.tr' adresini girdiğinizde Türkiye'de kim nerede ne üretiyor, bunları görebileceksiniz. Herhangi bir noktada Bursalı bir sanayicimiz çok geniş bir alanda bir üretim ihtiyacı duydu. 'Acaba bunu kime ürettiririm?' dediğinde aklına ilk gelmesi gereken bu adrestir. Almanya ve Çin'in yaptığı uygulamayı ilk defa Türkiye'de hayata geçirdik. Bu sitenin İngilizce versiyonunu da hayata geçirdik."
Bakan Müezzinoğlu ise Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmemesi için yapılması gerekenlere dikkati çekti.
Yüksek teknolojili ürünlerin önemine değinen Müezzinoğlu, sağlık sektörüne de sanayicilerin yatırım yapmalarını beklediklerini, bu konuda destek vereceklerini söyledi.