KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bilişim sektöründe 70 bin insana ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Bir tarafta da üniversite bitirmiş ama işe yerleşememiş yüz binlerce gencimiz var. Bu bir çarpıklıktır bunun düzeltilmesi için hepimize görev düşüyor" dedi.
Işık, Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Projesi imza töreninde, Türkiye'nin büyüme hızının minimum yüzde 5'in üzerinde tutulması gerektiğini söyledi.
Dünyanın duraksadığı ortamda yüksek büyüme hızına ulaşmanın kolay olmadığına dikkati çeken Işık, uzmanların Çin ekonomisinin büyüme oranında geçen yılların yarısını bile yakalamakta zorlanacağını düşündüğünü anlattı.
Işık, Türkiye gibi genç nüfusa sahip bir ülkenin mutlaka yüksek büyüme oranına ihtiyaç duyduğunu dile getirerek şöyle konuştu:
"Türkiye son 13 yılda küresel ekonomik krizlere rağmen ortalama yüzde 5 büyümeyi başardı. Türkiye, dünyadaki 2008 ekonomik krizi olmaması durumunda daha da yukarı da bir büyüme yakalayabilecekti. 2008 krizinin hala etkilerinin tam olarak ortadan kalkmaması, özellikle dünyada geldiği konum itibariyle Çin ekonomisiyle ilgili beklentilerin kötüleşmesi, büyüme noktasında ekonomistlerin beklentilerini aşağı doğru revize etmesine neden oldu. Böyle bir konjonktürde Türkiye daha fazla büyümek için gayret etmek durumunda. Türkiye verimsiz ekonomiden daha verimli ekonomiye geçmeyi başardı. Bundan sonraki büyümede sürükleyici olanın daha çok nitelikli, katma değeri yüksek üretim, orta ve yüksek teknolojinin ağırlığını arttırdığı bir üretim olması gerekiyor."
- "Nitelikli insanların, ülkelerin büyümesinde önemli katkısı var"
Üretimde katma değer gibi unsurların yükseltilmesi için nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Işık, bunun büyümedeki katkısını anlattı.
Işık, projenin uzun bir hazırlık döneminin olduğunu dile getirerek, ABD ziyaretinde önemli bilişim firmalarından bir tanesinin üst yöneticisiyle arasında geçen anıyı anlattı.
Görüşmede yöneticinin Türkiye'de yatırım için nitelikli insan unsurunun garanti edilmesi konusunu gündeme getirdiğini aktaran Işık, kalkınmada bazı istisna ülkeler dışında nitelikli insan unsurunun birinci öncelik olduğunu söyledi.
Işık, "Su sondajı yaptıklarında bile petrol çıkan pek çok ülke var ama bir gram petrolü olmayan ülkelerin teknolojilerine milyarlarca dolar para vererek satın almak durumunda kalıyorlar" ifadesini kullanarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye, hızlı büyüyor, hızlı gelişiyor ama nitelikli insan yetiştirmede aynı hıza ulaştığımızı söylememiz mümkün değil. Çağın dönüş hızının arttığı şu yüz yılda, özellikle son 20 yılda dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişme baş döndürücü. Böyle bir çağda bu çağa ayak uyduracak nitelikli eleman bizim için olmazsa olmaz. Bilişim Vadisi daha faaliyete geçmeden, inşallah 2016'nın ikinci yarısında 'Bismillah' demeyi hedefliyoruz, şu anda sektörün bize ifade ettiğine göre en az 70 bin nitelikli insana ihtiyacımız var. Bilişim sektöründe 70 bin insana ihtiyacımız var, bir tarafta da üniversite bitirmiş ama işe yerleşememiş yüz binlerce gencimiz var. Bu bir çarpıklıktır bunun düzeltilmesi için hepimize görev düşüyor. Şu anda bilişimde dünya ölçeğinde 1 milyon 700 bin nitelikli insana ihtiyaç var ve bu 2 yıl içerisinde bu ihtiyaç 7 milyona çıkacak. Bundan birkaç yıl önce veri tabanı yöneticisi desek kimse kavramdan bile bir şey anlamıyordu."
- "Üniversite mezunu herkes projeye başvurabilecek"
Türkiye'de nitelik kazandırılmaya müsait gençlerin bulunduğuna değinen Bakan Işık, bilişimle gençleri buluşturmak istediklerini vurguladı.
Işık, programa katılacak her bir gence eğitime devam ettiği gün kadar cep harçlığı verileceğini bildirdi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin her öğrenci için kent kart vereceğini belirten Bakan Işık, "Başvurular İŞKUR'a yapılacak. Üniversite mezunu herkes başvurabilecek. Yapılacak değerlendirme sonrasında seçilecek 200 kişiye eğitim verilecek. Bir öğün yemeği de verilecek. Bir tek şey istiyoruz, ihtiyaç duyduğumuz alanda gençlerimiz gelsin nitelik kazansın. Bugün artık bu noktada daha hızlı hareket etmeliyiz. İlk etapta KOÜ'de 100, GTÜ'de 100 gencimiz başlayacak" diye konuştu.
Işık, ilk eğitimin sonuçlarına göre projede revizyon olacağına, daha fazla gencin bu alanda iş sahibi olması için gayret gösterileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu çağda bir gençte nitelik ve girişimcilik çok önemli. Eğitimden sonra gencimizin bilişim alanında işini kurmasını da istiyoruz. Tekno girişimde 100 bin lira hibe, daha sonra 550 bin liraya kadar TÜBİTAK destek verecek. Bunun da yüzde 75'i hibe. Bu proje üretim noktasına gelince de 10 milyon liraya kadar tekno yatırım desteği veriyoruz. Sermayesi olmayan, sağlam projesi olan gencin finansmana erişiminde problem yok. Tekno girişim sermaye desteğimizi geçen yıl 270 kişiye vermişiz. Bunun en az 550 olmasıyla ilgili barajımız var. Bu sene 637 gence tekno girişim sermaye desteği verdik. Bundan bir proje tuttuğundaki daha fazlası tutacak, verdiğimiz tüm parayı Türkiye'ye iade edecek. Bu kadar önemli alandayız."
Konuşmaların ardından proje protokolü Bakan Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, KOÜ Rektör Vekili Porf. Dr. Ercüment Çiftçi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ulvi Yılmaz tarafından imzalandı.
AA