Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

"Yerli otomobil çalışmasını kimsenin boğmasına izin vermeyeceğiz. En büyük desteğimiz siz halkımız ve siz destek verdikten sonra inanıyoruz ki Türkiye'nin bu noktada çok güçlü bir markası olacak"-"'Güya ulusalcılar, vatanseverler Türkiye'de yerli otomobil

TRABZON (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ''Yerli otomobil çalışmasını kimsenin boğmasına izin vermeyeceğiz. En büyük desteğimiz siz halkımız ve siz destek verdikten sonra inanıyoruz ki Türkiye'nin bu noktada çok güçlü bir markası olacak'' dedi.

Işık, Arsin Organize Sanayi Bölgesinde ''Arsin Yatırım Adası'' ile ilgili düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Trabzon'un AK Parti iktidarı ile son 13 yılda çok büyük bir atılım yaptığını söyledi.

Trabzon'un 13 yıllık süre içerisinde neredeyse 15 milyar lira yatırım aldığını dile getiren Işık, ''Trabzon adeta bölgesinin şaha kalkan illeri arasında geliyor ve diğer illeri de kendisiyle şaha kaldırıyor'' ifadelerini kullandı.

Işık, Trabzon'da büyük bir azim ve kararlılık olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Trabzon'da özellikle üretime ve yatırıma yönelik çok büyük bir arzu ve istek var. Problem, bu arzu ve isteği karşılayacak alanımız yok. Var olan organize sanayi bölgeleri ki bir tanesi Türkiye'nin hakikaten en güzel sanayi bölgelerinden biri Arsin Organize Sanayi Bölgesi, yüzde 100 dolulukla çalışıyor. Beşikdüzü, Şinik ve şimdi Vakfıkebir'i harekete geçirmeye çalışıyoruz. İnşallah proje çalışması biter bitmez orada da ihaleye çıkacağız. Burada inşallah yatırımda çok ciddi bir sıçrama yapacağız.''

Şinik'te artık yer kalmadığını da anlatan Işık, ''Yatırımcı talebimiz bir hayli arttı. Şimdi ek alanla ilgili çalışma talimatını verdik. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Önemli bir aksilik olmazsa Şinik Organize Sanayi Bölgemizin genişleme alanını da Şinik'e kazandıracağız, yatırımcımıza tahsis edeceğiz'' diye konuştu.

Işık, Türkiye'de 23 Organize Sanayi Bölgesine ilk etapta doğalgaz getirme gayreti içerisinde olduklarını da ifade ederek, şunları kaydetti:

''Doğalgaz yok' diye organize sanayi bölgelerine yatırımcı gelmekte zorlanıyor. Yatırımcı gelmeyince doğalgaz potansiyeli oluşmadığı için doğalgaz gelmiyor. Bunu kırmamız gerekiyordu ve Enerji ve Tabi Kaynaklar eski bakanımız Sayın Taner Yıldız ile ayrılmadan görevinden yoğun bir çalışma yaptık ve inşallah Arsin Organize Sanayisinin de içinde bulunduğu 23 tane sanayi bölgemize doğalgaz getirilmesiyle ilgili bir projeyi şu anda Bakanlar Kuruluna getirme noktasına geldik. Seçimden sonra öncelikli işlerimizden biri 23 tane organize sanayi bölgemizden biri olan Arsin Organize Sanayi Bölgesine de doğalgazı getirmek. Bunu da özellikle önemsiyoruz. Çünkü doğalgaz geldiği zaman üretim maliyetleri gerçekten önemli miktarda azalıyor.''

- ''Trabzon'da keşke yatırım adasına ihtiyacımız olmasaydı''

Trabzon'da yapılması planlanan ''Yatırım Adası'' ile ilgili de bilgilendirmede bulunan Işık, ''Trabzon'da keşke yatırım adasına ihtiyacımız olmasaydı. Keşke düz alanlarımız olsaydı, yeteri kadar sanayi, yatırım alanımız olsaydı ama hepimiz biliyoruz ki böyle bir alan yok. Dolayısıyla böyle bir alanı oluşturmak durumundayız'' dedi.

Işık, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, 2008 yılında Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda üyeyken, Akyazı Projesinin hukuki düzenlemesinde çalıştığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

''Akyazı biliyorsunuz, denizde dolgu yapılarak stadyum yapıldı. Şimdi zannediyorum, hastane ile ilgili de önemli bir çalışma Akyazı içerisinde yürütülüyor. İnşallah önümüzdeki süreçte Trabzon'da yatırım adasının da hayata geçmesiyle ilgili Sayın Başbakanımızın Trabzon'da verdiği sözü hayata geçirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bu konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığımızla bir an önce işin hukuki boyutunun tamamlanması ve yatırım yapılabilir noktaya gelmesi için her türlü gayreti göstereceğiz. ''

- ''Türkiye, orta gelir tuzağını aşmak için büyük bir mücadele veriyor''

Türkiye'nin 13 yılda çok önemli bir sıçrama yaptığını vurgulayan Bakan Işık, ''IMF'nin 3 kuruşuna muhtaç olan bir Türkiye, bugün tüm dünyadaki garibanın, yoksulun elini tutan bir ülke haline geldi. Bu Türkiye'nin daha düne kadar 'Sana 1 milyar dolar veririm ama benim için şuraya da gideceksin, şunu da yapacaksın, şuna ses çıkarmayacaksın' denen bir ülke bugün artık kendi iradesiyle kendi politikasını üreten bir ülke haline geldi'' diye konuştu.

Işık, Türkiye'nin orta gelir tuzağını aşmak için büyük bir mücadele verdiğine de dikkati çekerek, ''Ne zamanki Türkiye'nin artık kendi milli sanayisini kurması, artık Türkiye'nin kendi milli ekonomisine büyük yatırım yapması, artık dünyada ilkleri gerçekleştiren bir ülke olması konumuna geldiğini gören bazı çevreler Türkiye'de maalesef bir yerden düğmeye bastılar ve o gün bu gündür Türkiye maalesef enerjisini bazı gereksiz işlere harcamak durumunda kalıyor'' ifadelerini kullandı.

''Bu ülkede ne zaman bir milli hamle, şahlanış olsun, mutlaka birileri devreye giriyor ve bunu kırmak için elinden geleni yapıyor'' diyen Işık, ''Bu ülke kendi otomobilini üretemez mi? Bu ülkenin birikimi bir otomobil yapmaya yetmez mi? Çok rahatlıkla yeter. Peki bugüne kadar niye yapamadı? İşte o sureti halktan görünüp her milli olayı sabote etmeyi kendine görev bilen mihraklar yüzünden yapamadı'' değerlendirmesinde bulundu.

-  ''Yerli otomobil çalışmasını kimsenin boğmasına izin vermeyeceğiz''

Işık, yerli arabanın ilk talimatının Cumhuriyet öncesine dayandığını işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''O gün yapılamadı. Türkiye 1960 yılına gelindiğinde devrim otomobilini yaptı ama devrim otomobilini yapan Türkiye'de yine birileri çıktı, 'Türk aklı otomobil yapamaz' diye, bu otomobilin seri üretime geçmesini engelledi. O dönemde açlıkla savaşan Güney Kore'nin bugün kaç tane otomobilde dünya markası var bir düşünürseniz, Türkiye o yerli otomobili sabote edenlerden dolayı neler kaybettiğini çok daha net değerlendirirsiniz. Neden Güney Kore yaptı da Türkiye yapamadı? Türkiye ne zaman yapmak istediyse birileri devreye giriyor ve maalesef devşirme basını da kullanarak, bu projeleri engellemeye çalışıyor.''

Yerli otomobille alakalı gazetede gördüğü bir habere de değinen Işık, ''Güya ulusalcılar, vatanseverler Türkiye'de yerli otomobil gereksizmiş. Bu kafa ile giderseniz daha çok uzun yıllar Türkiye yerli otomobil hasreti çeker. Bizim de dünya ülkeleri yollarında bir markamız olsa, Amerika'ya gittiğimizde markamızı görsek, gururlansak, Türkiye'de kendi aracımıza binsek, dünyanın her yerinde bizim aracımız satılsa ve bundan dolayı her bir insan bundan iftihar etse ve orada ortaya çıkan katma değerden pay alsa kötü mü olur? Şu tartışma bile kimlerin milli, kimlerin gayri milli olduğunu gösterdi ama biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz'' şeklinde konuştu.

 Işık, şöyle devam etti:

"Yerli otomobil çalışmasını kimsenin boğmasına izin vermeyeceğiz. En büyük desteğimiz siz halkımız ve siz destek verdikten sonra inanıyoruz ki Türkiye'nin bu noktada çok güçlü bir markası olacak. Dünyanın her yerine satılan bir markayı el ele inşallah birlikte ortaya çıkaracağız. Ne yaptığımız çok iyi biliyoruz. Kim ne derse desin bir Türk markasıyla, bütün fikri mülkiyeti Türkiye'ye ait olan ve en az üretimin yüzde 85'inin Türkiye'de yapıldığı teknolojinin geliştirildiği bir yerli otomobili Allah'ın izni ile yapacağız'' dedi.

- ''Eskiden olduğu gibi Kandil rastgele bombalanmıyor''

Türkiye'de terörle çok yoğun bir mücadele gerçekleştirildiğini anlatan Işık, ''Hain örgüt ve örgütler, Türkiye'nin istikrarını hedef alan pek çok eylem yapıyorlar ama Türkiye 35 ile 40 yıllık süreçte ilk defa nitelikli insan kaynağını kendi ürettiği teknoloji ile buluşturdu ve terör örgütüne şu anda art arda darbe vurmaya devam ediyor. Eskiden olduğu gibi Kandil rastgele bombalanmıyor. Göktürk-2 uydusunu biz yaptık ve Göktürk-2 uydusu 2,5 günde bir Kandil'in üzerinden geçiyor. O, 2,5 günde orada herhangi bir fiziki farklılaşma tespit ettiğinde bilgisayar yazılımı ile onun ne olduğuna bakıyor. Orada yerel istihbaratla bu mühimmat deposu mudur, eğitim alanı mıdır, silah deposu mudur nedir tespit ediliyor ve ondan sonra nokta atışı ile F16 uçaklarımız onları yerle bir ediyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Işık, terör örgütünün tek çaresinin silah bırakmak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Terör örgütünün bir tek yolu var. Diz çökecek, silahı bırakacak, ondan sonra 'tamam ben Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü kabul ettim' diyecek ve o sözü söyleyene kadar bu mücadele devam edecek. Bu mücadeleyi devam ettirmenin yolu, başkasının teknolojisi ile bunu yapmamak, kendi teknolojimizle bunu yapmaktır. Allah'a şükür Türkiye bu konuma geldi. Bu konuma geldiği için Türkiye'nin istikrarsızlığıyla ilgili terör dahil her kart açıldı."

- ''Helikopterlerimiz şu anda terörle mücadelede fiilen görev yapıyor''

Işık, yerli uçak gemisi de yaptıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Kendi yerli tankımızı yapıyoruz. Helikopterlerimiz şu anda terörle mücadelede fiilen görev yapıyor. Kendi insansız hava aracımıza, kendi füzelerimizi monte ediyoruz. Bununla da yetinmiyoruz, yüzde yüz kendimizin geliştirdiği son füzeleri Amerikan F-35 savaş uçaklarına takılan Amerika dışında ilk silah oluyor. Bunları biz yapıyoruz. Bunlardan kendini bu topraklara ait hisseden hiç kimsenin gurur duymaması mümkün mü? Ama birileri rahatsız oluyor. Birileri Türkiye'nin bu gelişimi karşısında adeta çıldırıyor ve kendi yerli işbirlikçileriyle 'bunları nasıl sabote ederiz' diye gece gündüz çalışıyorlar. Yapılan işleri değersizleştirmek için inanılmaz yalan söylüyorlar ama biz milletimize güveniyoruz.''

''Türkiye inşallah 1 Kasım'da ikinci sıçrama dönemini yaşayacak'' diyen Işık, ''Bu ikinci sıçrama döneminde en önemli önceliğimiz bilim ve teknoloji olacak. ARGE ve inovasyon olacak. Bu noktada da Trabzon'un güçlü bir alt yapısı var'' ifadelerini kullandı.

Işık, ortaya konulan engellerin yüksekliğinin, aslında Türkiye'nin hedefleri ile doğru orantılı olduğuna da değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Her türlü engelleri aşmakta Allah'ın izni ile biz milletimizi yanımızda görüyoruz ve bu süreci inşallah en güzel şekilde aşacağız. Türkiye artık kendi yerli arabasından, kendi yerli uçağına kadar kendi teknolojisini üreten ve dünyaya satan, kilogram ihracat fiyatı 1,7 dolar değil 4 ile 5 dolarlarla ürün satan, asgari ücreti çok daha yüksek rakamlara ve milli geliri 25 bin dolarlara çıkmış bir ülke olacak.''

Programa, Bakan Işık'ın yanı sıra Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir  Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti MKYK Üyesi ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen ile çok sayıda vatandaş katıldı.

AA

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı