Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de:

"İçten yanmalı motorlardan, elektrikli motorlara ve bu tip otomobillere geçiş sürecinde Türkiye'nin yerli marka üretmesini çok ama çok önemsiyorum"

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, içten yanmalı motorlardan elektrikli ve hibrit motorlara geçiş sürecinde Türkiye'nin yerli marka üretmesini önemsediğini belirterek, "Öncelikle hibrit ve elektrikli otomobil teknolojisini Türkiye'nin ıskalamaması için gerek TÜBİTAK, gerekse Türkiye'nin diğer kurumları olarak üzerimize düşen çalışmayı yürütüyoruz" dedi.

İzmit ilçesi Yeşilova Mahallesi'ndeki kapalı pazar alanında vatandaşlarla kahvaltı yapan Işık, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Işık, Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç'un, "Türkiye'de yerli otomobilde yeni markaya ihtiyaç yok" sözünün hatırlatılması üzerine bu açıklamanın Koç Holding'in görüşü olduğunu söyledi.

Koç Holding'in iki küresel firmayla çok güçlü işbirliği yaptığını ifade eden Işık, "İçten yanmalı motorlardan, elektrikli motorlara ve bu tip otomobillere geçiş sürecinde Türkiye'nin yerli marka üretmesini çok ama çok önemsiyorum. Öncelikle hibrit ve elektrikli otomobil teknolojisini Türkiye'nin ıskalamaması için gerek TÜBİTAK, gerekse Türkiye'nin diğer kurumları olarak üzerimize düşen çalışmayı yürütüyoruz" diye konuştu.

Işık, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili de özellikle yeni teknolojiyi, öncelikle hibrit ve elektrikli otomobil teknolojisini Türkiye'nin ıskalamaması için başta TÜBİTAK olmak üzere, Türkiye'nin diğer kurumları olarak, üzerimize düşen çalışmayı yürütüyoruz. Bu noktada amacımız, hedefimiz özellikle batarya teknolojisine Türkiye'nin mutlaka sahip olması ve bu teknolojinin uygulandığı otomobillerin Türkiye'de yoğun üretilmesi, dünyaya da buradan satılmasıdır."

Türkiye'nin önce hibrit sonra da elektrikli otomobile geçiş sürecini ıskalamaması amacıyla titizlikte ve hassasiyetle çalıştıklarını aktaran Işık, "TÜBİTAK'ın çağrısının birisi sonuçlandı. Şu anda kazanan firmayla yazışmalar devam ediyor. Bu yazışmalar neticelenince de açıklama basın aracılığıyla kamuoyuna yapılacak" görüşünü paylaştı.

- TÜBİTAK MAM'daki işten çıkarılmalar

Bir gazetecinin TÜBİTAK MAM'da işten çıkarılmalar olduğuna ilişkin sorusunu yanıtlayan Işık, TÜBİTAK'ın, Devlet Memurları Kanunu'na göre değil de İş Kanunu'na göre çalıştığını hatırlattı.

TÜBİTAK'ın bazen proje bazında eleman istihdam ettiğini, neticelendiğinde işin sona erdiğine dikkati çeken Işık, "Bazen de iş akdi sözleşmesiyle alınıp, herhangi bir nedenle işinin devamı uygun görünmeyenlerin oradaki yetkililerin kararıyla işlerine son da verilir, yeni eleman da alınır. Bu, sonuçta İş Kanunu'na göre yapılan bir işlemdir. Olağanüstü bir durum yok. 'TÜBİTAK'ta çok fazla işten çıkarmalar var' denecek durum yok" şeklinde konuştu.

- Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Soru üzerine Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere de değinen Işık, ülkedeki durumun içler acısı olduğunu, bir ülkenin adım adım nasıl bölünmeye götürüldüğünü herkesin izlediğini aktardı.

"Dış politikamızın temelinde yurtta sulh, cihanda sulh ilkesi var" diyen Işık, bunun Türkiye Cumhuriyeti'nin değişmeyen politika önceliği olduğunu kaydetti.

Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ukrayna'nın içinde bulunduğu durum, yaşanan gelişmeler hepimizi derinden üzüyor ve endişelendiriyor. Hele hele Ukrayna'da kan kardeşlerimizin, akrabalarımızın çektiği sıkıntı da ayrıca bizi üzüyor. Kırım Tatarlarının içinde bulunduğu belirsiz durum, Ahıska Türklerimizin yaşadığı sıkıntılar hepimizi derinden üzüyor. Bu sıkıntıların minimize olması için de dışişleri bakanımız ve bakanlığımız gerekli bütün girişimleri yapıyor. Ümit ederiz daha büyük sıkıntılar, daha büyük acılar yaşanmadan bu olaylar hem Ukrayna genelinde hem de oradaki kardeşlerimiz açısından bir an önce sona erer."

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı