İSTANBUL (AA) – Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Bugün Türkiye’de ihraç ettiğimiz her 100 doların 58,3 doları ithal kalemlerden oluşuyor. Dolayısıyla ithalata dayalı bir ihracat yapımız var. Bunu değiştirmenin yolu teknolojiden geçiyor.” dedi.
Özlü, İktisadi Araştırmalar Vakfı (İAV) tarafından düzenlenen Prof. Dr. M. Orhan Dikmen Araştırma Yarışması ile Ünal Aysal Tez Değerlendirme Yarışması ödül töreninde Türkiye’nin teknolojik gelişmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Beyin gücü ile beslenen bilimi ve bilimle beslenen teknolojiyi ön sıraya koymazsak, sadece bugünü değil, geleceği de kaybederiz.” diyen Özlü, bundan dolayı 2023 hedefine yürürken, çıtayı “Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye” olarak belirlediklerini kaydetti.
Günümüzde ekonomik dengelerin yepyeni değişkenlere göre şekillendiğini aktaran Özlü, “Dünyanın en değerli markalarının, çok büyük oranda teknoloji şirketleri olduğunu görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nde en yüksek ciroya sahip olan 500 kurumun yarıdan fazlası, 2000 yılından sonra, yani son 15-20 yıl içinde kaybolup gitti.” diye konuştu.
- “Türk ekonomisinin dinamosu artık yüksek teknolojidir”
Özlü, Türkiye’nin tek açığının teknoloji açığı olduğunu ifade ederek, bu açığın kapanmasıyla cari açığın da kapanacağını söyledi.
Özlü şunları kaydetti:
“Ne zaman ki Türkiye teknoloji açığını kapatır biz o zaman ticaret açığımızı, cari açığımızı kapatacağız. Çünkü ihracatımız ithalata dayalı. Bugün ihraç ettiğimiz her 100 doların 58,3 doları ithal kalemlerden oluşuyor. Dolayısıyla ithalata dayalı bir ihracat yapımız var. Bunu değiştirmenin yolu teknolojiden geçiyor.
Bütün faaliyetlerimizi Türkiye‘nin teknoloji üssü ülke olmasına odakladık. Biz bu gerçeğin farkındayız. Türk ekonomisinin dinamosu artık yüksek teknolojidir, yüksek teknolojili ürünlerdir. Bakanlık olarak bizim bütün çabamız; yüksek teknoloji anahtarıyla bütün kapıları açmak ve ülkemizi ileriye taşımaktır.”
- "Gelecek 5+5 10 yılı hedefliyoruz"
Türkiye’deki Ar-Ge merkezi sayısının arttığını belirten Özlü, bin Ar-Ge merkezinde bin doktora öğrencisi hedefleri bulunduğunu, bu hedefin bir sonraki aşamasının da bin Ar-Ge merkezinde 3 bin doktora öğrencisi hedefi olduğunu aktardı.
Öğrencilere yüksek lisans ve doktora çalışmalarına yönelmelerini nasihat eden Özlü, günümüzde bir alanda ihtisas sağlamanın büyük önem taşıdığını söyledi.
Özlü, Türk sanayisinde dijital dönüşüm için kapsamlı yol haritası olarak hazırladıkları Dijital Atılım Programı’nı açıklayacaklarını bildirerek, “Çalışmalarımızın sonuna geldik, 1,5 yıldır çalışıyoruz. İnşallah gelecek 5+5 10 yılı hedefliyoruz. Önümüzdeki 10 yılda Türk sanayisinin dijitalleşmesinin yol haritasını hazırladık, bunu nisan ayı bitmeden kamuoyuyla paylaşacağız.” açıklamasında bulundu.
- “Önümüzdeki dönemde 5 sektöre odaklanacağız”
Bir süredir Türkiye’nin ticaret açığı verdiği sektörleri analiz ettiklerini anlatan Özlü, çözüm için yol haritası hazırlığı içinde olduklarını hatırlattı.
Özlü konuya ilişkin şu bilgileri verdi:
“Türkiye’nin en fazla açık verdiği, en fazla ihtiyaç duyduğu alanların başında kimya ve ilaç geliyor. Türkiye 4 adet Petkim ölçeğinde tesisi kursa iç pazarı karşılıyor. Yani ciddi bir açık var. İkincisi yarı iletkenler ve elektronik, burada açık veriyoruz. Üçüncüsü makine ve teçhizat. Dördüncüsü otomotiv, motorlu taşıtlar. Burada bir potansiyel var.
Türkiye’nin geçen seneki ihracatı yaklaşık 29 milyar dolar. Türkiye bunu ikiye katlayabilir. Bir diğer konu gıda. Gıda olunca bana biraz değişik geldi. Gıda sanayisi stratejik. Önümüzdeki dönemde bu 5 sektöre odaklanacağız. Bilişim ve yazılım yok mu? Bilişim ve yazılımı biz yatay düşünüyoruz.”
Özlü şunları söyledi:
“Çalışmada normal bir senaryoya göre başka sonuçlar çıkıyor, agresif bir senaryo uygularsanız başka, dengeli bir sonuç uygularsanız başka sonuçlar çıkıyor. Üç senaryoyu da çalışmaya uyguladık, şimdi örneğin agresif bir senaryo uygularsak önümüzdeki 5+5 10 yılda, 147 milyar dolarlık imalat sanayimizin cirosunu 376 milyar dolara çıkarabiliyoruz. Bu elbette konsantre olmayı gerektiriyor.”
- Başarılı akademisyenlere ödülleri verildi
“İktisadi Araştırmalar Vakfı’nı, geçen yıl, “İmalat Sanayi, Verimlilik ve Endüstri 4.0” konularında, ödül vermiş olmasından dolayı kutluyorum” diyen Özlü, ödüle layık görülen akademisyenleri tebrik etti.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ve İAV Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara’nın da birer selamlama konuşması yaptığı etkinlik, alanında başarılı bulunan akademisyenlere ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.
Ayrıca İncekara Bakan Özlü’ye günün anısına plaket hediye etti.
AA