Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, İzmir'de

Bakan Özlü:- "Gururla belirtmek isterim ki Türk iş adamları ve özel sektörü yurt dışında bir markadır. Bu markayı yaygınlaştırma ve pekiştirme yolunda atılacak her adım bizim için çok kıymetlidir. Türk iş adamlarımızın yurt dışında yaptığı doğrudan yatırı

İZMİR (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Gururla belirtmek isterim ki Türk iş adamları ve Türk özel sektörü yurt dışında bir markadır. Bu markayı yaygınlaştırma ve pekiştirme yolunda atılacak her adım bizim için çok kıymetlidir. Türk iş adamlarımızın yurt dışında yaptığı doğrudan yatırımlar, satın almalar ve birleşmeler her geçen gün artmaktadır." dedi.

86. İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) programı için kente gelen Bakan Özlü, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleriyle birlikte İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ni (İAOSB) ziyaret etti.

Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar'dan bilgi alan Özlü, yaptığı konuşmada, İEF'in yerli ve yabancı, çok geniş bir yelpazede üretim, ihracat ve ithalat yapan firmaları bir araya getireceğini, fuarın partner ülkesi Rusya Federasyonu ile yoğun temaslarda bulunacaklarını ifade etti.

Kamuoyunda Üretim Reform Paketi olarak bilinen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesine Dair Kanun'un üretimin içinde olan her kesimin görüşleri ve ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlandığını dile getiren Özlü, bu kapsamda yerleşim alanları içinde bulunan sanayi siteleri ve işletmeleri kent dışına modernize ederek taşımayı öngördüklerini kaydetti.

Özlü, bunun bir zaruriyet olduğuna işaret ederek, "Bunu yaparken taşınma kapsamındaki 65 bin civarındaki işletmecimizi mağdur etmeyeceğiz. Hesaplamalarımıza göre bu kadar sayıdaki işletmenin taşınma maliyeti 20 milyar liraya yakın bir meblağ tutuyor. Biz bu taşınma masraflarını kredi ile destekleyeceğiz." dedi.

- Yurt dışında sanayi bölgesi kurma imkanı

OSB'lere yurt dışında da sanayi bölgeleri kurma imkanı getirdiklerine dikkat çeken, Türkiye'nin 60 yıllık OSB tecrübesini artık yurt dışına aktarmasının zamanının geldiğini ifade etti.

Özlü, Türkiye'deki 300'ü aşkın OSB'de 50 bini aşkın parselde üretimin yapıldığını bildirerek, boş parsellerin de üretime kazandırılmasıyla bu bölgelerdeki istihdamın 2 milyon 200 bine ulaşacağını aktardı.

Türkiye'nin katma değeri yüksek, kaliteli ve teknoloji ürünlerine dayanan bir ihracat modeline doğru hızla ilerlediğini söyleyen Özlü, şöyle konuştu:

"Türk iş dünyası kabuğuna sığmamakta, sınırları aşmaktadır. İş adamlarımızın geniş ufku, dışa açılmadaki becerileri ve dünyayla olan entegrasyonları, artık somut bir hal almıştır. Gururla belirtmek isterim ki Türk iş adamları ve özel sektörü, yurt dışında bir markadır. Bu markayı yaygınlaştırma ve pekiştirme yolunda atılacak her adım, bizim için çok kıymetlidir. Türk iş adamlarımızın yurt dışında yaptıkları doğrudan yatırımlar, satın almalar ve birleşmeler, her geçen gün artmaktadır. Türk şirketlerinin, yurt dışında yaptıkları doğrudan yatırımlar son 15 yılda 10 kat artmıştır.

Darbe girişimiyle karşı karşıya geldiğimiz 2016 yılında bile Türk şirketleri yurt dışında 2,8 milyar dolar sıfırdan yatırıma, 3,7 milyar dolar birleşmeye ve satın almaya imza atmışlardır. Türkiye artık yurt dışında yatırım yapan ülkeler sınıfına girmiştir."

- Bayram tatilinin uzatılması

Bakan Özlü, Kurban Bayramı tatilinin 10 gün olarak belirlenmesine de değinerek, fabrikaların 1 yıl içerisinde 3-4 hafta zorunlu tatile giderek bakım ve onarım yaptıklarını anımsattı.

Bayramların yaz dönemine geldiğini ve bunun fabrikaların bakım dönemine rastladığını anlatan Özlü, şunları kaydetti:

"Kurban Bayramı, ağustos ayında, (fabrikalarda) bakım onarım zamanı. Ben bu sebeple üretimde bir kayıp olmayacağını düşünüyorum. Ayrıca ben uzun süre yurt dışında şirketlerle çalıştım, bakın onların da tatili var. Mesala İsrail'de de hep tatil vardır. (Diğer ülkelerin) Paskalya, yıl başında bir hafta, on gün tatilleri var. Elbette gönlümüz üretmekten, çalışmaktan yana. İhracat dediğimiz konular... 2 günde bağlantı kurulmuyor. Zaten gümrükler çalışıyor, onun için bunun çok ciddi bir handikap olmadığı kanaatindeyim. Dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da bu görüşlerimi ilettim, aynısını burada da söylüyorum."

- "Sanayi dönüşümünü gerçekleştirmeliyiz"

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise Türkiye'nin kamu ve özel sektörün birlikte hareket ederek ortak aklı oluşturması konusunda önemli başarılar elde ettiğine dikkat çekti.

"Birlikte yürümek, en iyi ben bilirimi geride bırakmak... Bu çerçevede özellikle son 10-15 yılda ülkemiz çok büyük atılımlara imza attı" diyen Altunyaldız, şöyle devam etti:

"Şimdi yeni bir aşamadayız. Üretimi yakaladık, üretiyoruz, satıyoruz ama yeni bir şey yapmamız lazım. Sanayinin dönüşümünü gerçekleştirmek suretiyle katma değeri yüksek, yatay inovasyonla, Ar-Ge ile, marka ile yeni bir aşamaya geçmek için komisyon olarak tüm çalışmalarımızı buna odakladık."

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkmasıyla ilgili, "Türkiye'de bayramdan çok bir şey yok. Bir de bu bayramları birleştirdiğimizde çalışılan 220 gün kalıyor. Kalkınma hedefi olan bir ülke olarak bu tatilleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor." dedi.

Bakan Özlü ve beraberindekiler, daha sonra OSB'de bulunan bir civata fabrikasında incelemelerde bulundu.

AA

Ekonomi Haberleri

Dar Gelirliye Müjde Geliyor: 240 Ay Vadeyle Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olma İmkanı
Yedek parçada yeni dönem: İthalat denetimleri sektörü şekillendirecek
Yarısı Bizden Kampanyası’na ne kadar bütçe ayrıldı?
Konut Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor
Domuzlara karşı elektrikli tel ve ses bombalı önlem