Bir “Bilgilendirme” notu üzerine

Zeki Oğuz

6 Aralık günü gazetemizde Bozkır-Dereiçi beldesinin su sorunu ve boşa kazılan iki sondaj kuyusu üzerine bir haberim çıkmıştı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dr. Muammer Sönmez gazetemize bir bilgilendirme notu göndermiş. Konu ile ilgilenmesine, ayrıca gazetemiz okuyucularını aydınlatmasına sevindim. Kendisine teşekkür ederim fakat konuyla ilgili kafamda birçok soru var.

Öncelikle şunu belirteyim. Ben Dereiçi beldesinde bu sorunla karşılaşıp dönüşte haberi yazarken, gerekli sondaj araştırmalarının İl Özel İdaresi tarafından yapıldığını sanıyordum. Beldeye gönderilen iki jeoloji mühendisinin de bu amaçla gittiklerini sanmıştım. Oysa o görevliler makinelerin sondaj sahasına yanaşıp yanaşmayacağını tespite gitmişler.

Gösterilen sahada su çıkıp çıkmayacağının tespitini ise Belediye Başkanı Tahsin Durmazer bir çubukçuya yaptırmış ve gelen ekibe çubukçunun gösterdiği yerde sondaj yapmalarını istemiş.

Sayın Dr. Muammer Sönmez’in bilgilendirme haberi 25 aralık günü gazetemizde yayınlanınca MTA’dan emekli bir jeofizik mühendisi arkadaş ile konuyu görüştüm. Kendisinin özetle söylediği şu;

Çubukla su bulma işi falcılığa benzer, hatta dolandırıcılığa girer. Bir jeoloji mühendisi ancak yüzeysel bir tahmin yapabilir. Su arama işi sondajdan önce bir jeofizik mühendisi tarafından gerekli aletlerle yapılmalıdır. Bunda bile ancak yüzde 70-80 sonuç alınabilir.

Yani sondaj olayı teknik bir konu ama İl Özel İdaremiz, belediye başkanının bir çubukçunun yani falcının beyanı ile koca koca iş makinelerini, teknisyenleri, işçileri Dereiçi’ne gönderiyor… Sonuçta onca emek, onca masraf boşa gidiyor.

Aynı çubukçu Söğüt ve Hamzalar’da da sondaj yerleri belirlemiş ama sonuç alınamamış. İl Özel İdaresi’nin bu falcının faaliyetini daha önceden bildiği, Dereiçi belediye başkanını uyardığını bilgilendirme notundan öğrendim. Ama şunu sormadan edemiyorum. Bu tip falcılara karşı hiç müeyyide yok mu yasalarımızda.

Acaba İl Özel İdaresi böyle çubukçuların araştırması ve yerel yöneticilerin illa olacak iddiası ile kaç yerde sondaj yapmış, ne kadar emek, para boşa gitmiştir?

Bilgilendirme notunun sonunda “En sonunda başkana sağlıklı ve tekniğine uygun araştırma yaptırdıktan sonra sondaj açtırması söylenmiştir” deniliyor. Bu en başta istenilmesi gereken bir şey değil miydi?

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Dr. Muammer Sönmez’e buradan bir ricam var. Aslında bu ricayı yapalı bir seneyi geçti ama o günden bu yana görüşmek bir türlü kısmet olmadı.

Beyşehir-Kurucaova, değil şehrimizin ülkemizin en güzel yerlerinden biri. Alaaddin Keykubad asırlar önce keşfetmiş burayı ve Kubadabad sarayını yaptırmış. Bu bölgeye sık sık tur otobüslerinin geldiğini biliyorum.

Bu bölgenin en büyük sorunu yol. Yakın zamana kadar bozuk olan yolun Yeşildağ’a kadar olan bölümü yapıldı. Yeşildağ Kurucaova arası ise çok bozuk. Hele Kurucaova arası da öyle.

Bir fotoğraf sergimi gezerken sayın Dr. Muammer Sönmez’e bu durumu aktarmıştım, kendisi de ilgileneceğini belirtmişti. Umarım ilgilenir çünkü çok bel bağladığımız turizm sektörü şehirlerden çok, doğası ve tarihi güzel olan kırsal alanlara kayıyor. Bu bölgemizde kamp yapmak isteyen için, dağcılar, mağaracılar, doğa yürüyüşçüleri için yol dışında bütün olanaklar var.

Sayın Dr. Muammer Sönmez, umarım bu arzuhalime olumlu bir yanıt verir.

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.