'Bir güzel adam'ı anıyoruz

Onda kendimizden bir parça buluyoruz. Onun için onu anıyoruz, arıyoruz. Birileri gibi çok fazla cafcaflı sözler etmedi, çokça tartışılabilecek filozofluklar da yapmadı. Ama o her yıl biraz daha büyüyerek ve büyüleyerek gönlümüzdeki yerini sağlaştırıyor.

'Bir güzel adam'ı anıyoruz

Evet, Cahit Zarifoğlu her yıl biraz daha büyüyor gözümüzde. Zarifoğlu gitgide artan bir ilgiyle anılıyor. Buna şaşmamak gerek. Sözün ve hayatın gitgide anlamını yitirdiği bir zamanda, Zarifoğlu'na ilginin artması kadar doğal bir şey olamaz. Çünkü bizi namaza çağıranlar namazdan habersiz.

Çünkü 'seçkin bir kimse değilim' demiyor kimse.
Çünkü zulüm, çünkü kibir, çünkü riyakarlık ve çünkü enva-i çeşit pislik, ak akçe kasıp kavuruyor ortalığı.
Ve namazı ve Kabe'yi hatırlayanımız kalmadı.

Zarifoğlu'na özlemin artmasının yegane sebebi bunlardır kanaatimce. Bir de samimiyet, bir de ihlas, bir de delikanlılık. Özlenen bu yitik vasıflardır.
Özlediğimiz Zarifoğlu'dur ki: "Kardeşim dedim/acılarıma da kardeş olur musun?"

Hasreti duyulan bu kayıp hasletlerdir. Onun için onu anmalar derinden derine biraz da hüzün taşıyor. "Acı çekiyorum elimden alınmışsın gibi" dizeleri nedense genç yaşta vefatını ve bu kayıp hasletleri hatırlatıyor bana.

O, Allah vergisi bir yeteneğe sahiptir, "İlginç ve zor" bir şiir ortaya koymuştur. Anlaşılması güçtür şiirinin. Zaten anlaşılmak gibi bir derdi de yoktur. Zor şiirleri, masalları ve Yaşamak'ı vardır. Yaşamak, yerinde duramayan, ruhunda gel-gitler yaşayan bir adamın hatıramsı ve yarı şiirsel öyküleridir. 'Ne çok acı var' diyerek başlar başlamaz farklılığını gösteren kitapta, günlük ve anı kitaplarında alışık olduğumuz kronolojik sıralama yoktur. Bir bakarsınız çocukluğundan bir olayı aktarır, hemen akabinde bugüne gelir. Bir bakarsınız bir meseleye dair görüşlerini açıklar, hemen sonra babasının vefat haberini verir. Necip Fazıl'la ilgili anılarını zikreder, öte yandan askerlik, Maraş, Esin, Kravat ve o muhteşem metin: Sizi görmeliydim. Yaşamak, hem üslup olarak hem de içerik olarak emsaline az rastlanan bir çalışma. Vefatının 16. yılında Cahit ağabeyi özlemle ve rahmetle anıyoruz.Mekanı cennet olsun.

Yürek safında bir şair Cahit Zarifoğlu adıyla, 2. yıl önce Kaknüs yayınlarından bir kitap çıktı. Cahit Zarifoğlu şiir ve edebiyat girişiminin ilk çalışması olarak çıkan kitapta farklı görüşteki insanlar, Zarifoğlu'nu anlattılar. Zarifoğlu için düşüncelerini ortaya koydular. İlhan Berk'ten Selim İleri'ye, Rasim Özdenören'den İhsan Deniz'e, Alim Karaman'dan Ali HaydarHaksal'a, M. Ruhi Şirin'den Nazif Gürdoğan'a, Ömer Erdem'den, Levent Dalar'a çok sayıda şair ve yazar Zarifoğlu'nu çeşitli açılardan ele aldılar.

Kitapta Zarifoğlu'nun mektuplarına da yer veriliyor. Çok özenli ve güzel bir baskı. Bulursak okuyalım arkadaşlar. Babalarımıza aldıralım, hemen çabucak