GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Genellikle arkadaş ortamında "bir kereden bir şey olmaz" diyerek tanıştıkları uyuşturucunun batağına saplanan gençler, umutlarının tükendiği anda tedaviye başlayarak alt üst olan hayatlarına yeniden şekil vermeye çalışıyor.
Son yıllarda uyuşturucuyla mücadele konusunda hem güvenlik güçleri hem de kamu spotlarıyla bilgilendirilmeler yapılmasına rağmen "zehir tacirleri"nin eline düşen gençler, Türkiye'nin farklı noktalarındaki tedavi merkezlerinde "solan hayatlarını" yeniden yeşertmeye çalışıyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi de bu kapsamda sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için uyuşturucu batağındaki gençlere yardım elini uzatıyor.
AA muhabirinin görüştüğü merkezde tedavi gören yaşları 13-18 arasında değişen 50 gençten bazıları, arkadaş ortamında "bir kereden bir şey olmaz" diyerek başladıkları uyuşturucuyla hayatlarının karardığını belirtti.
Uyuşturucuya başladıktan sonra aileleriyle vakit geçiremediklerini, mutsuz olduklarını ve kendilerini "benden bir şey olmaz" diye gördüklerini ifade eden gençler, tedavinin ardından hayata daha farklı gözle bakmaya başladıklarını anlattı.
Artık daha mutlu ve umutlu olduklarını dile getiren gençler, "Ailemizin değerini anladık. Onlar sadece bizim iyiliğimizi düşünüyormuş" diye konuştular.
-"Sonum ya mezar ya cezaevi olurdu"
17 yaşındaki A.G, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağabeyinin arkadaş ortamında tanıştığı uyuşturucuyu yaklaşık 5 yıl kullandığını söyledi.
"Bir kereden bir şey olmaz" diyerek başladığı uyuşturucunun bağımlısı haline geldiğini belirten A.G, "İlk başlarda arkadaşların getirdiği maddeleri kullandım ama zamanla 'artık paranla alacaksın' dediler. Ben de uyuşturucu alabilmek ve çevremden para bulabilmek için çaba gösterdim" dedi.
Madde kullanmadığı zamanlarda kendini çaresiz ve işe yaramaz hissettiğini dile getiren A.G, şöyle konuştu:
"Şimdi tedavi görüyorum ve şunu anladım ki madde kullanmak çözüm değilmiş. Çok şükür 9 aydır temizim. Burası olmasaydı belki de tedavi olamayacaktım. Sonum ya mezar ya da cezaevi olacaktı. Bir kez kullanınca devamı geliyor. Kafanın içinde bir ses sürekli 'kullan kullan' diyor. Ben gençlere bu pisliğe hiç yanaşmamalarını öneririm."
- "İyileştikçe, ailemin beni ne kadar sevdiğini anladım"
17 yaşındaki A.C. de özellikle hafta sonu arkadaşlarıyla toplanıp madde kullandığını belirtti.
Madde kullanmaya başlandığını öğrenen ailesinin kendisini kurtarmak için çok çalıştığını vurgulayan A.C, zamanla işin içinden çıkamaz hale geldiğini ifade etti.
İlk etapta ailesinin kendisine karıştığını ve özgürlüğünü kısıtladığını düşündüğünü dile getiren A.C. şöyle konuştu:
"Ailemle ilişkim giderek bozuldu. Onlarla hiç konuşmuyordum. Bazen günlerce eve gitmiyordum. Uyuşturucuya arkadaşlardan alıştım. İlk kez kullandıktan sonra sürekli kullanmak istedim. Buraya kendi isteğimle ve ailemin desteğiyle geldim. Madde kullanırken ailemle hiç zaman geçirmezdim ama artık onlarla zaman geçirebiliyorum. İyileştikçe, ailemin beni ne kadar sevdiğini anladım."
- "Kendi paramı kazanmak bana gurur veriyor"
15 yaşındaki M.A ise madde bağımlısı olduğu dönemlerde ailesiyle konuşmadığını, misafirliğe gitmediğini hatta kendilerine misafir geldiğinde de görüşmemek için odada saklandığını söyledi.
Uyuşturucu bulabilmek için zaman zaman hırsızlık dahi yaptığını anlatan M.A, şunları kaydetti:
"Şimdi hem tedavi oluyorum hem de çalışıyorum. Bu merkez ve doktorlarım sayesinde iyileşiyorum. Kendi paramı kazanmak bana gurur veriyor. Çok mutluyum. Önceden insanları görmek bile istemezken şimdi insanlarla sohbet edip onlarla dertleşebiliyorum. Hafta sonları eve gittiğimde ailemin yanından biran olsun ayrılmak istemiyorum."