SU BÖREĞİ
MALZEMELER
- 5 Yumurta
- 1 su bardağından biraz eksik su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı (Hamurun elimizi bırakması için)
İÇ HARCI İÇİN
- 1/2 kg. yağsız kıyma
- Büyük boy kuru soğan.
- Tuz, karabiber
- Maydanoz
(Kıyma iyice kavrulur. Doğranmış soğan ilave edilir. Harç, ocaktan indirildikten sonra ince kıyılmış maydanoz eklenir.)
YAPILIŞI
- Hamur yoğrulur. 12 beze yapılır. Bir saat dinlendirilir.
- Bu arada börek tepsisine erimiş tereyağı ve sıvı yağ dökülür. Biraz çörek otu serpilir.
- Bezenin biri açılır ve tepsiye serilir. Diğer bezeler de tek tek açılarak temiz bir örtünün üzerinde hafif tebsermesi beklenir (biraz kurutulur). Tebseren yufkalar üst üste alındıktan sonra dörder parçaya kesilir. (Dört parçaya ayrılmış ilk 5 yufka, böreğin alt kısmını diğer 5 yufka ise üst kısmını oluşturacak.)
- Alt için ayırdığımız parçalar tek tek kaynayan tuzlu suya atılır. Parçanın her tarafı suya değdikten sonra tel süzgeç ile alınır ve soğuk suya daldırılır.
- Daha sonra kevgirin üzerine düzgün bir şekilde serilir ve el yardımı ile suyu süzdürülür.
- Sıcak ve soğuk sudan geçirilen ¼ yufkaların her biri börek tepsisine dengeli bir şekilde serilir.
DİKKAT: Börek hamuru veya kaynayan suyun tuzu az olursa yufkanız sudan geçirilirken parçalanabilir.
- Kıymalı harç, tepsinin her tarafına eşit miktarda dağıtılır. Harcın üzerini kapatacak kadar kuru yufkalardan serildikten sonra böreğin alt katı için uyguladığımız işlem tekrarlanır.
- Başta üzeri için ayırdığımız beze, börek tepsisini kaplayacak kadar açılır ve su böreğinin on ikinci katı da serilince tepsi, ocağın üstüne alınır.
- Kısık ateşte, tepsiyi hiç durmadan çevire çevire, böreğin altı kızartılır. Üst tarafının da kızarması için çevrilmesi gereklidir. Tepsinin üzerine, büyüklüğüne denk bir diğer bir tepsi kapatılarak börek ters yüz edilir.
- Bu sırada tepsiye biraz daha yağ ilave edilir. Ters yüz ettiğimiz börek üzerine yavaşça kaydırılır. Ve böreğin diğer tarafı da kızartılır.