Adana, kebabın başkenti olarak bilinirken, şehirdeki gurmelerin favorisi olan kuzu şırdanın talep fazlalığı, esnafları yeni çözümler aramaya yönlendiriyor. Son günlerde kuzu şırdan bulunamazken, dikkat çekici bir şekilde dana şırdana talep artışı yaşanıyor. Adanalıların sevdiği bir diğer lezzet olan şırdan dolmasının fiyatı ise 70-80 lirayı bulmuş durumda.
Sakatat kategorisine dahil olan şırdan, özellikle gece geç saatlerde atıştırmalık olarak tercih ediliyor. Ancak, Adana'daki hayvan kesimlerinin yetersiz olması nedeniyle kuzu şırdan bulunamıyor. Sosyal medyanın etkisiyle diğer şehirlerde şırdan satışının başlaması, Adana'da şırdan yetiştirememe sorununu daha da artırıyor.
Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kuzu şırdanının bulunmasının zorlaştığını belirterek, "Vatandaşlar artık dana şırdanını tercih ediyorlar. Hem büyük olması hem de 3 kişinin doyabileceği bir lezzet olması talebi artırdı. Biz de diğer illerden temin edip Adana'da satışa sunuyoruz. Ancak, benim temennim şırdanın şehir dışına gönderilmemesi" dedi.
Şırdancı Güngör Güler ise şırdanın eskiden çöpe atılan bir ürün olduğunu, ancak şimdi lüks bir tüketim maddesine dönüştüğünü ifade etti. Güler, "Kuzu şırdana olan talep artınca bulunmamaya başladı. Bizler de dana şırdanı satışa sunduk. Eskiden çöpe giden şırdanlar şimdi 50 lira ile satılıyor. Fiyatların artması bekleniyor, bu nedenle şu anda 120 liradan satılan dana şırdanın talebi çok yüksek" şeklinde konuştu.
Dana şırdan tüketen bir müşteri ise tadının kuzu şırdanla benzer olduğunu belirterek, daha doyurucu olduğunu söyledi. Adanalılar, geleneksel lezzetlerini dana şırdanla buluşturarak, yeni bir gastronomi deneyimine yelken açıyor.