Bitcoin ile Ethereum Arasındaki Farklar

Bitcoin ile Ethereum Arasındaki Farklar

Söz konusu kripto para borsası olduğunda genellikle akla iki proje gelir; Bitcoin ve Ethereum. Öyle ki blok zincir ve kripto para borsası hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler bile bu para birimlerini bilmektedir. Durum böyle olunca Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar her zaman bir merak konusu oldu. Zira projeler birçok kripto para birimiyle bağlantılı olup blok zincir dünyasının temelini oluşturur. Bu kripto paraları tanımak isteyenler için Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklara dair tüm bilgiler yazımızda. İlk olarak bu projeleri tanımakla başlayalım.

Bitcoin Ne Zaman Kuruldu?

Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulmuş ve ilk kripto para birimi olarak kabul edilmiştir. Bitcoin'in temel amacı merkezi bir otoriteye bağlı olmadan dijital değerleri güvenli ve anonim bir şekilde saklayabilmektir. Dijital altın olarak da adlandırılan bu kripto para kurulduğu günden bu yana değer saklama ve transfer işlemlerini geliştirmektedir. Bitcoin dijital değerlerin işlenişi için “iş kanıtı” olarak bilinen PoW algoritmasını kullanır.

Ethereum Ne Zaman Kuruldu?

Ethereum 2015 yılında Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiştir. Ethereum Bitcoin'den farklı olarak sadece bir kripto para birimi değil aynı zamanda merkeziyetsiz uygulama geliştirme platformudur. Bu projenin temel amacı, merkezi olmayan uygulamaların (DApps) ve akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını ve çalıştırılmasını sağlamaktır. Ethereum 2.0 sürümüyle Proof Of Stake (PoS) yani iş kanıtı algoritmasını kullanan platform finans işlemlerinden oyunlara kadar birçok uygulamanın işleyişine zemin oluşturur.

Bitcoin ve Ethereum Arasındaki Temel Farklar

Kripto para dünyasının iki temel projesi olarak adlandırılan Bitcoin ve Ethereum arasında birçok farklılık bulunur. Bu projelerin sundukları ve teknik yapıları bazındaki farklarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Bitcoin merkeziyetsiz bir şekilde dijital değerlerin işlenmesini sağlarken Ethereum uygulamaların ve akıllı sözleşmelerin işlenmesini sağlamaktadır.
  • Bitcoin merkeziyetsizlik ve güvenlik gibi konulara odaklanan bir projedir. Ethereum ise merkeziyetsiz uygulamalar için daha geniş bir ekosistem sunmayı hedefler.
  • Bitcoin Proof Of Work (PoW) mekanizmasını kullanırken Ethereum Proof Of Stake (PoS) mekanizmasını kullanmaktadır.
  • Genel olarak veri işlenme sürelerine bakıldığında da iki proje arasında farklılıklar bulunur. Bitcoin blok zincirindeki bloklar yaklaşık 10 dakikada bir doğrulanır. Bu süre Ethereum içinse 10-20 saniye arasındadır.
  • Bitcoin sınırlı bir arza sahipken Ethereum sınırsızdır. Bu durum enflasyon açısından Bitcoin’in daha güvenilir bulunmasına bir etkendir. Çünkü sınırlı arza sahip olan Bitcoin değer bakımından daha stabil bir grafiğe sahiptir.

Sonuç olarak Bitcoin ve Ethereum, kripto para dünyasında farklı amaçlara ve kullanım alanlarına hizmet eden iki önemli projedir. Yani bu projeleri birbirine rakip olarak değerlendirmek doğru olmayacaktır. Bitcoin, dijital altın ve değer saklama aracı olarak öne çıkarken, Ethereum, merkezi olmayan uygulamalar ve akıllı sözleşmeler için bir platform sunar. Bunun için Ethereum veya Bitcoin satın alırken her zaman projeleri birbirinden ayrı değerlendirmekte fayda vardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Kripto Para Piyasasında Alım Satım ve Yatırım Arasındaki Fark
Fethiye Villa Tatili: Konfor ve Lüksün Buluşma Noktası
Baykar'ın İnşa Ettiği Deprem Konutları, Antakya'da Afetzedelere Sıcak Yuva Oldu
Kaliteli Endüstriyel Pizza Fırınları
Saatte 50 kilometre hızla esti, vatandaşlar uçmamak için direklere tutundu