MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Muğla'nın Bodrum ilçesinde "Denize en çok mavi yakışır" sloganıyla devam eden Bodrum Belediyesinin dalış takımında görevli 14 dalgıcın katıldığı deniz dibi temizliği çalışmalarında bugüne kadar 15 ton atık malzeme çıkarıldı.
Bodrum'un farklı mahallelerinde her yıl devam eden proje kapsamında, her hafta belirlenen koylarda deniz dibi temizliği faaliyeti yürüten dalgıçlar, gelecek kuşaklara temiz deniz bırakmak için çaba harcıyor.
Bodrum Belediyesi dalış takımı sorumlularından Fikret Hıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Denize en çok mavi yakışır" sloganıyla düzenlenen deniz dibi temizliğinin, 4 yıldır aralıksız sürdüğünü söyledi.
Dalış takımının, belediye bünyesinde farklı birimlerde çalışan dalgıçlardan oluştuğunu ifade eden Hıdır, "Bilgi işlem, zabıta, destek hizmetleri, basın ve yayın müdürlüğünde çalışan dalgıç arkadaşlarımız var. Projede, tamamı iki ve üç yıldızlı dalgıçlar görev yapıyor. Her yıl 22 civarında koyda deniz dibi temizliği yapılıyor. Amacımız çevre bilinci oluşturmak ve çocuklarımızın daha duyarlı olmasını sağlamak." dedi.
Projenin farklı kurumlardan ödüller aldığını belirten Hıdır, şöyle konuştu:
"Sosyal sorumluluk projesi olarak İstanbul'daki bir üniversiteden ödül aldık. Her geçen yıl hedefe ulaşıyoruz. Her geçen yıl denizden daha az çöp çıkartıyoruz. Bu projenin farklı bölgelere de örnek olacağını düşünüyorum. Denizleri ne kadar korur ve temiz tutarsak, gençleri bu konuda ne kadar çok bilinçlendirirsek mutlu olacağız. Özellikle bu tür temizlikler mavi bayrağa da yansıdığı için çok önemli. Umarız vatandaşlar da bu çalışmayla daha çok bilinçlenecek."
- "Yabancı turistler de destek veriyor"
Hıdır, Bodrum yarımadasının her bölgesinin ayrı güzellikte olduğunu vurgulayarak, "Etkinliklerimize yabancı turistler de katılıyor. Onlar da birebir projeye destek oluyor. Son yıllarda denizlerden az çöp çıkması onları da mutlu ediyor." değerlendirmesini yaptı.
Denizden çıkan atıkları tek tek ayrıştırdıklarına değinen Hıdır, bunların daha sonra çevre mühendislerinin de çalışmasıyla bertaraf edildiğini bildirdi.
Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünde görevli iki yıldızlı dalgıç Öner Karaçiçek, projeye destek vermekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
Bugüne kadar 77 dalış yaptıklarını aktaran Karaçiçek, "Dalış timinde serbest ve tüple olmak üzere 14 dalgıç görev yapıyoruz. Personelin hepsi belediye bünyesinde çalışıyor. Bugüne kadar 15 ton atık çıkarttık. Son yıllarda atıkların azaldığını görüyoruz." açıklamasını yaptı.
- "Klozet, küvet, mangal bile gördük"
Yapılan bu çalışmaların hem Türkiye'ye hem de yurt dışına olumlu yansıdığını aktaran Karaçiçek, şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımızın denize attığı atıkların yanında, dere yoluyla gelen büyük atıklar da çıkartıyoruz. Deniz altında farklı durumlarla da karşılaşıyoruz. Örneğin klozet, küvet, çöp konteynerleri ve mangal bile gördük. Bunlar bizi oldukça şaşırtıyor ancak halkımız denize çöp atmama konusunda giderek bilinçleniyor. Bu çalışmalara ara vermeden devam edeceğiz. Gökova'da da temizlik yaptık ve buralarda da bu çalışmalar sürecek."
DenizTemiz Derneği / TURMEPA Bodrum Genel Sekreteri Ethem Güzelgün de "Deniz varsa hayat var" diyerek, yıllardır denizlerin gelecek nesillere temiz bırakılması için sürdürdüklerini belirtti.
Billur lacivert renkteki Bodrum denizini korumaya çalıştıklarını vurgulayan Güzelgün, şunları söyledi:
"Bodrum'un denizlerinin temiz kalması için çaba gösteriyoruz. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi çok önemli. Dalgıçlarımız deniz altından, biz de sahilden bunun korunması ve temiz kalması için çalışıyoruz. Bodrum'da mavi bayraklı sayısız tesis var. Herkesin rahatlıkla denize girebileceği sahil, plaj ve deniz kıyısı var. Bunun aksini söylemek mümkün değildir. 'Çöplüğünüz deniz olmasın' diyorum."
AA