Böhmermann hakkında hukuki sürecin başlatılmasına onay

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: - "Oy eşitliğinden dolayı Şansölye'nin oyu kararı belirledi"- Hristiyan Birlik partilerin Federal Meclis Grubu Başkanı Kauder: - "Hiciv her şeyi yapabilir ancak her hakaret hiciv değildir. Hukuk devletinde sınırların n

BERLİN (AA) – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, okuduğu şiirde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden komedyen Jan Böhmermann hakkında yargılanması talebiyle hukuki süreç başlatılmasına ilişkin hükümet tarafından verilen onayın Başbakan Angela Merkel’in kararıyla alındığını söyledi.

Steinmeier, Adalet Bakanı Heiko Maas ile Federal Meclis'te yaptığı açıklamada, Böhmermann hakkında hukuki sürecin başlatılıp başlatılması konusunda Sosyal Demokrat Partili (SPD) bakanların olumsuz oy kullandığını belirtti.

Her iki yönde karar vermek için iyi sebeplerin bulunduğunu ifade eden Steinmeier, “Oy eşitliğinden dolayı Şansölye'nin oyu kararı belirledi.” dedi.

SPD’li bakanlar olarak söz konusu onayın verilmemesi gerektiği görüşünü taşıdıklarını dile getiren Steinmeier, ifade, basın ve sanat özgürlüğünün Alman Anayasası’nda korunması gereken en yüksek unsurlar olduğunu kaydetti.

Steinmeier, ifade, basın ve sanat özgürlüğü konusunda Almanya’da yoğun tartışma yaşandığına işaret ederek, bu tartışmanın yapılmasını önemli bulduğunu bildirdi.

Adalet Bakanı Maas da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savcılığa kişisel şikayette bulunduğuna dikkati çekerek, Böhmermann’ın sözlerinin mizah mı yoksa hakaret mi olduğuna zaten mahkemenin karar vereceğini belirtti.

Bunun Alman hükümetinin onayından bağımsız da yapılabileceğini savunan Maas, hükümetin verdiği kararın ifade ve basın özgürlüğünün korunması gereken unsurlar olduğunu da içerdiğini kaydetti.

Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, Alman hükümetinin Böhmermann hakkında yargılanması talebiyle hukuki sürecin başlatılması yönünde verdiği kararı savundu.

“Hiciv her şeyi yapabilir ancak her hakaret hiciv değildir. Hukuk devletinde sınırların nerede olduğunu mahkemeler belirler.” diyen Kauder, bundan dolayı hükümetin bu konuda doğru davrandığını bildirdi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Peter Tauber de Merkel’in kararına destek çıkarak, “Alman hükümeti, bazen acı verse de hukuk devletini ciddiye alıyor.” ifadesini kullandı.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi ile Sol Parti ise Alman hükümetinin kararını eleştirdi.

Şansölye Merkel, bugün, Alman hükümetinin, okuduğu şiirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret eden komedyen Böhmermann hakkında yargılanması talebiyle hukuki süreç başlatılmasına onay verdiğini açıklamıştı. Merkel söz konusu şiiri daha önce de "bilinçli bir tahkir" olarak nitelemişti.

Türkiye, 31 Mart’ta Almanya’nın ikinci televizyon kanalı ZDF’de yayınlanan “ZDF Neo Royal” programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içeren şiiri okuması nedeniyle Alman Ceza Kanununun 103. maddesine göre Böhmermann’ın yargılanması için Alman Dışişleri Bakanlığına nota vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Böhmermann hakkında Alman Ceza Kanununun 185. maddesine göre hakaretten dolayı Mainz Savcılığında şikayetçi olmuştu. Savcılığa çok sayıda kişi de ZDF yöneticileri ve Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Alman Ceza Kanununun 103. maddesine göre, yabancı devlet temsilcilerine ve kurumlarına hakaret edilmesi 3 yıla kadar hapis veya para cezasıyla cezalandırılıyor. Bu hakaretin iftira niteliğinde olması durumunda ise 5 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

AA

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı