Bolu, karanfil üretiminde Antalya'nın açığını kapatabilir

AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Karadeniz:- "Bolu, Antalya'nın üretim yapmadığı 70 günlük kesme çiçek açığını kapatacak potansiyele sahip"

BOLU (AA) - Türkiye'nin güney bölgelerinde yetiştirilerek yurt dışına ihraç edilen rengarenk karanfiller Bolu'da da yetiştirilmeye başlandı.

Bolu Belediyesi, üreticileri daha fazla kazanç sağlayacakları yeni ürünlere teşvik etmek amacıyla gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları kapsamında serada kesme çiçek üreticiliğine başladı.

Bolu Belediyesi ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi iş birliğinde gerçekleşen projede, Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki fidanlık sahasında, 600 metrekarelik polikarbon serada kesme çiçek karanfil yetiştiriliyor.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ve Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, kesme çiçek serasını ziyaret ederek, Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaptığı açıklamada, 50 ülkede yapılan kesme çiçek üretiminin ihracat değerinin 8,3 milyar dolar olduğunu ifade ederek, bu rakam içinde Türkiye’nin payının ise 32 milyon dolar olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin kesme çiçek üretimi alanında avantajlı bir konumda olduğunu belirten Karadeniz, "Çünkü Rusya'ya, doğu ülkelerine yakınız. Şu an Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan kesme çiçek ihracatında ciddi anlamda alıcı ülkeler." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bu ülkelere daha yakın olmasına rağmen ihracatının bulunmadığını anlatan Karadeniz, şöyle konuştu:

"Biz kesme çiçek üretimimizi 1940'lı yıllarda Yalova'da başlatmışız. Oradan Antalya'ya göndermişiz ve Ege'de yayılmış. Kolombiya 13 bin kilometre uzaktan Rusya'nın çiçeğini temin ediyor. 15 günde deniz yoluyla Amsterdam limanına geliyor ve bu esnada çiçekler soluyor ama Ruslar 'Olsun, yeter ki çiçek gelsin' diyorlar. Türkiye'de çiçek sektörü Antalya'dan yayıldığı için 70 günlük bir boşluğumuz var. 70 gün biz Türkiye'de karanfil yetiştiremiyoruz."

Karadeniz, 2010 yılında Karadeniz bölgesinde bir çalışma başlattıklarını belirterek, "Ordu'da 2010 yılında başlattığımız kesme çiçek yetiştiriciliğini yaygınlaştırdık. Oradaki üreticiler bugün Mersin'e, Kayseri'ye kadar çiçek satıyor. Yani Antalya'da çiçek yetişmediği dönemde Karadenizli yetiştiriciler Akdeniz'e çiçek satmaya başladı." diye konuştu.

Türkiye'de yetiştiren çiçeklerden yüzde 59'unu karanfilin oluşturduğunu da kaydeden Karadeniz, şöyle konuştu:

"Bolu'da egofit (soğanlı) bitkilerin önemli bir potansiyele sahip. Bolu, Antalya'nın üretim yapmadığı 70 günlük kesme çiçek açığını kapatacak potansiyele sahip. Çünkü iki metropol arasında bulunması da ayrı bir potansiyeli barındırıyor. Ayrıca havanın serin olması dolayısıyla organik karanfiller de yetiştirebiliyoruz. Buradan 3-4 sene sürekli ürün elde edebilecek. 16 kişi bir araya geldiğinde üretici birliği kurabiliyor. Burada da mezatı oluşturabilirlerse, ürettikleri çiçekleri rahatlıkla yurt dışına gönderebilirler. Kaliteli her çiçeğin alıcısı var. Karanfil de bu değerli çiçeklerden birisi. Yeter ki kaliteli üretim yapabilsinler."

AA

Gündem Haberleri

Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok